Povodom SVJETSKog DANa PTICA SELICA

Održana edukacija na Antenalu: Glavna tema insekti, ali i zabrinutost zbog manjeg broja kukaca

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


U povodu Svjetskog dan ptica selica, Javna ustanova Natura Histrica organizirala je promatranje ptica na Antenalu, gdje su brojni posjetitelji kroz durbine i dalekozore mogli promatrati prirodu na ušću rijeke Mirne nastanjenu ptičjom populacijom. Prekrasno vrijeme privuklo je mnoge ljubitelje flore i faune riječne zelene lagune, a prednjačili su roditelji s djecom.

Problem su pesticidi

Za edukativan dio programa bile su zadužene djelatnice Nature Histrice Claudia Fiorentin i Katarina Perković koje su znatiželjnicima, naročito onim najmlađima, strpljivo objašnjavale sve pojedinosti vezane za ptičji svijet koji su promatrali.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

- Nismo se nadali ovolikoj posjeti jer je vrijeme berbe maslina, ali ljudi su ipak odabrali izlet u prirodu i uživanje u pogledu na ptičju populaciju. Tom izboru su umnogome doprinijela i djeca koja obožavaju ovakve manifestacije, rekla nam je Fiorentin.

Svjetski dan ptica selica obilježava se dvaput godišnje, druge subote u svibnju i listopadu. To je prilika da se javnost upozna s pticama selicama, ali i s prijetnjama s kojima se susreću tijekom svog puta, nekad dugog i više tisuća kilometara.

- Ušće rijeke Mirne je mnogim vrstama samo usputna stanica, na tom dugom putu sa sjevera prema jugu, gdje zastanu u potrazi za okrijepom i skupe energiju za daljni put, rekla je djelatnica Nature Histrice.

Ove godina glavna tema Svjetskog dana ptica selica su insekti i zabrinutost u vezi smanjenja populacije kukaca. Insekti su ključni izvori energije za mnoge migratorne vrste ptica, ne samo tijekom sezone razmnožavanja, već i tijekom njihovih dugih putovanja i uvelike utječu na vrijeme, trajanje i ukupni uspjeh ptičjih migracija. Ptice imaju vrlo važnu ulogu i u kontroli štetnih kukaca, dok općeniti nedostatak insekata remeti funkcije ekosustava u cjelini.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

- Kukci su važna karika u prehrambenom lancu ptica i na ovaj način se želi skrenuti pažnja na problematičan pad njihove populacije najviše uzrokovan korištenjem pesticida u poljoprivredi. Insekti su posebno bitni u ovo doba godine kad su migracije i oni su doslovno pogonsko gorivo za duge rute koje ptice prelaze, rekla je Fiorentin.

Čaplje,vranci, divlje patke...

Premda za vrijeme naše posjete nije bilo pretjeranog broja primjeraka za promatranje, moglo se vidjeti nešto čaplji, prutki, vranaca, divljih pataka, te vodomara i labudova koji su stalni stanovnici ušća gdje se i gnjezde, tako da je u skupini labudova primjećeno i mlađih primjeraka ove lijepe vrste. S mjesta promatranja u daljini se vidi i vijadukt preko rijeke Mirne gdje je počela gradnja još jednog istovjetnog objekata. Kako će to utjecati na populaciju ptica na ovom području?

(Foto: JU Natura Histrica) (Foto: JU Natura Histrica)

- Na stupovima postojećeg vijadukta imamo postavljene kućice za zlatovrane koje su gotovo nestale s našeg područja, ali su nam se počele ponovo vraćati. One dolaze krajem travnja, tijekom lipnja se gnijezde nakon čega krajem srpnja prstenujemo mlade ptiće tako da znamo, nakon što odu i primjete se negdje drugdje, da dolaze iz Istre. Zbog radova, gnijezda smo im sa sjeverne strane vijadukta premjestili na južnu stranu da ih se što manje uznemirava kad nam se vrate slijedeće godine, rekla je Fiorentin.

Kampanja Svjetskog dana ptica selica 2024. godine naglašava potrebu za proaktivnim mjerama očuvanja ekosustava. To uključuje smanjenje upotrebe pesticida i gnojiva te, gdje je to moguće, prelazak na organski uzgoj. Ostale mjere uključuju održavanje i povezivanje područja prirodne vegetacije koja pružaju hranu i sklonište pticama i drugim vrstama u poljoprivrednim krajolicima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter