JU Natura Histrica

Kod Antenala uočene liske, patke, utve, čaplje i labudovi

| Autor: Zvonimir Guzić
Mala bijela čaplja (Snimio: Zvonimir Guzić)

Mala bijela čaplja (Snimio: Zvonimir Guzić)


Na ušću rijeke Mirne kod Antenala Javna ustanova Natura Histrica organizirala je drugo ovogodišnje promatranje ptica povodom Međunarodnog dana akcije za rijeke - inicijative koja diljem svijeta ulaže napore u očuvanje prirodnih riječnih tokova. Dva durbina i dodatni dvogledi bili su na raspolaganju znatiželjnicima koji su došli uživati u pogledu na bogat ptičiji svijet kojli obitava na ovom prirodnom staništu.

Da posjetitelji ne bi ostali uskraćeni za edukativni sadržaj pobrinula su se dva čuvara prirode Dino Babić i Krešimir Terzić te Svjetlana Lupret-Obradović iz stručne službe Nature Histrice.

(Snimio: Zvonimir Guzić)Liske u moru (Snimio: Zvonimir Guzić)

Liske, patke, galebovi, gnjurci, utve, čaplje, labudovi samo su neke od vrsta ptica koje su se mogle vidjeti na površini vode, a donedavno je tu bilo i jato plamenaca.

- Plamenci su tu bili jedno tri tjedna. Njihovo prirodno stanište je u sjevernoj Italiji oko ušća rijeke Po, ali znaju doletjeti i do zapadne obale Istre, rekao nam je Dino.

- Jedan plamenac je prije nekoliko dana viđen na Paludu ornitološkom rezervatu kod Rovinja, nadovezala se Lupret-Obradović.

(Snimio: Zvonimir Guzić)Svjetlana Lupret-Obradović (Snimio: Zvonimir Guzić)

Vizuru prekrasne prirode od ušća prema toku rijeke Mirne krasi i vijadukt kojim autocesta premošćuje ovu plodnu dolinu. Uskoro počinju radovi na još jednom paralelnom objektu, pa nas je zanimalo kako će to utjecati na prirodnu ravnotežu na ovom staništu.

- Svaki zahvat mora proći studiju utjecaja na okoliš tako da se nadamo da neće biti veće štete. Trenutno na postojećem vijaduktu imamo instalirane četiri kućice za gniježđenje zlatovrana dok je ostalih deset raspoređeno po dolini, jer je to ptica kojoj je hranilište na poljoprivrednim površinama, rekla je stručna savjetnica iz Nature Histrice dok je čuvar prirode Terzić dodao da će za vrijeme radova kućice premjestiti sa trenutne istočne na zapadnu stranu nosača vijadukta, da ptice budu pod što manjim utjecajem izgradnje drugog objekata.

(Snimio: Zvonimir Guzić)Dino Babić s mamom Dunjom i kćerkom Sofijom (Snimio: Zvonimir Guzić)

Za vrijeme našeg razgovora, do mjesta sa durbinima mama Dunja je dovela kćerku Sofiju koja je veliki ljubitelj ptica i konstantno dolazi na promatranja svojih ljubimaca u organizaciji Nature Histrice. Sofija već raspoznaje neke vrste i vrlo pažljivo proučava svaki primjerak, tako da najvjerojatnije neće propustiti ni buduće susrete, a slijedeće promatranje ptica zakazano je za 11. svibnja ove godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter