dalekozori i durbini su spremni!

Sutra je Svjetski dan ptica selica. Na ušću rijeke Mirne pripremili su zanimljiv program

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
(Snimio Vanja Puškarić)

(Snimio Vanja Puškarić)


U povodu Svjetskog dana ptica selica svi zainteresirani mogu se odazvati manifestaciji koja će se održati na ušću rijeke Mirne, točnije na Antenalu u subotu 12. listopada od 10 do 14 sati. Naime, Javna ustanova Natura Histrica organizirat će promatranje ptica i to durbinima i dalekozorima koje će osigurati ustanova, iako svatko može donijeti i svoje. Nije potrebno predznanje o ptičjim vrstama, već samo želja da se ptice vide izbliza i nauči nešto novo o njima.

Najava za promatranje nije obavezna, kažu iz JU Natura Histrica, a mjesto sastanka je Antenal.

O Svjetskom danu ptica selica

Kako ističu iz ove Javne ustanove, selidba ptica jedan je od fascinantijih prirodnih fenomena.

»Neke vrste, poput riđastog žalara, koji je veličine svega oko 25 centimetara, u jednoj godini dva puta prelete udaljenost od 16.000 kilometara. Najdužu zabilježenu migraciju svakako ima arktička čigra koja tijekom godine može preletjeti i do 90.000 kilometara. Mnoge vrste gotovo ni ne slijeću tijekom selidbe, dok su drugima potrebna povoljna mjesta za odmor i hranjenje tijekom iscrpljujućeg puta.

Ove godina glavna tema Svjetskog dana ptica selica su insekti i zabrinutost u vezi smanjenja populacija kukaca. Insekti su ključni izvori energije za mnoge migratorne vrste ptica, ne samo tijekom sezone razmnožavanja, već i tijekom njihovih dugih putovanja i uvelike utječu na vrijeme, trajanje i ukupni uspjeh ptičjih migracija.

Važnost populacije insekata

Gubitak i uznemiravanje populacija insekata na mjestima razmnožavanja i duž migracijskih ruta ptica prijeti opstanku i dobrobiti ptica. Prirodni prostori, poput šuma i travnjaka koji su transformirani ili ugroženi intenzivnom poljoprivredom i urbanim razvojem i njegovim učincima poput svjetlosnog onečišćenja, mogu dovesti do smanjena populacije insekata.

Pesticidi i herbicidi korišteni u poljoprivredi štete kukcima kojima se ptice hrane. Nedostatak insekata bogatih energijom i bjelančevinama može spriječiti migraciju i razmnožavanje ptica, što dovodi do oslabljenog imunološkog sustava, smanjenog reproduktivnog uspjeha i povećane stope smrtnosti za odrasle ptice i njihovo potomstvo.

Kampanja Svjetskog dana ptica selica 2024. godine naglašava potrebu za proaktivnim mjerama očuvanja ekosustava. To uključuje smanjenje upotrebe pesticida i gnojiva te, gdje je to moguće, prelazak na organski uzgoj. Ostale mjere uključuju održavanje i povezivanje područja prirodne vegetacije koja pružaju hranu i sklonište pticama i drugim vrstama u poljoprivrednim krajolicima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter