Žbravoada va Semiće

Degustacija svojevrsne maneštre sa svježim kupusom

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Osobna arhiva)

(Osobna arhiva)


Žbravoada va Semiće, jedinstvena jesenska manifestacija kojoj je cilj valorizirati tradicijsko jelo tog kutka Istre, održat će se subotu - saboto, 12. mihuoljšćaka - u organizaciji Lovačke udruge »Srnjak« iz Lupoglava, uz podršku Općine Lupoglav i Turističke zajednice središnje Istre.

Program započinje u 10 sati »kod škole« u mjestu Semić gdje je start pješačenja putevima međa, tri kunfina, između mletačke i austrougarske granice, sve do starih seoskih vrtova gdje se uzgajao kupus od kojeg se priprema žbravoada.

Cilj pješačenja je na Srednjoj gorici kod lovačkog doma gdje će se u 13 sati upriličiti ručak za sve sudionike kao i putnike namjernike koji tamo dođu bez prethodnog pješačenja. Također, moći će saznati originalni recept semičke žbravoade, svojevrsne maneštre sa svježim kupusom.

Organizatori su na svom semičkom govoru, malom mjesnom govoru koji se rasprostire na granici između kajkavskih i čakavskih govora, ovako najavili subotnju manifestaciju: »Zdravo je hodit i va Semiće je liepo prit. Tu ćemo čoa popit pak se zguorun Pod križ i Sokolić upuotit. Ozgora, z visokega poglet semičko polje, so našo Istro i muore. Potle se zduolun spustit, priek Lieskuovca do tri kunfina i još malo noapred do Mališkovca i Srednje gorice kede ćemo puli lovačko hišico ubedvat aš so Semićani pruntali starinjsko jest za ko rietko ki još znoa! Ubed je na jeno uro zapuolne.« U 15 sati započinje pljočkanje i radionica izrade praćke, a uz tradicijsku glazbu moći će se i zaplesati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter