BELA NEDEJA

Tradicionalna manifestacija u Plominu okupila brojne mještane i goste


Autor: Branko Biočić
TZ Kršan

TZ Kršan


Manifestacija Bela nedeja, tradicionalno obilježena u Plominu, ponovno je okupila velik broj posjetitelja i ljubitelja lokalnih običaja. Ovogodišnji program donio je raznovrsne sadržaje, uključujući kulturne, zabavne i sportske aktivnosti. Središnji događaj bila je tradicionalna fešta, koja je započela misnim slavljem u čast Majke Božje od Rožara.

Jesenski proizvodi

Manifestacija je popraćena sajmom domaćih proizvoda, gdje su posjetitelji mogli uživati u domaćim delicijama, suhomesnatim proizvodima, medu, kestenima, siru, rukotvorinama te lokalnim vinima Vosilla i Foškić. Sajamski dio je, kao i svake godine, privukao pažnju kako lokalnog stanovništva, tako i brojnih turista.

Kulturno-zabavni program otvorio je KUD Zlatela nastupom najmlađe skupine Zlatelići, koji su se predstavili tradicionalnim plesom. Nastupila su i djeca iz DV Kockica prigodnom recitacijom i plesnom točkom.

TZ KršanTZ Kršan

Za veselu atmosferu u glazbenom dijelu pobrinuli su se Dejan Jedretić na harmonici, Duo Magnolija te Vesna Nežić Ružić. Za bogatu gastro ponudu pobrinula se Pizzeria Burra, kao i restoran Dorina sa svojim tradicionalnim jelima.

U sklopu manifestacije održana je i kreativna radionica Wine and Art, koja je sudionicima omogućila da uz čašu vina lokalnih vinara naslikaju vlastita umjetnička djela. Na zanimljivoj dječjoj radionici, pod vodstvom umjetnice Anite Pilat, djeca su oslikala platnene vrećice slovima glagoljice te su tako prigodno naučila napisati prvo slovo svog imena na glagoljici.

Predivno uređen photo kutak privukao je brojne posjetitelje, koji su iskoristili priliku za fotografiranje i tako ovjekovječili uspomene s ovogodišnje Bele nedeje. Posebne zasluge za obogaćivanje događaja idu ekipi iz Vintage Wheelsa i Jeleni, čiji je trud i kreativnost učinila ovaj kutak nezaobilaznom atrakcijom.

Sportski susreti

Sportski dio programa obilježio je turnir u briškuli i trešeti, održan u subotu. U konkurenciji od 25 parova, pobjedu su odnijeli Valdi Bubić i Josip Zandel, drugo mjesto osvojili su Livio Radovan i Branko Lovrečić, dok su treći bili Davor Tominović i Franko Vojić. Nagrade - pršut, sir i gajbe piva - osigurali su sirana Fajman, diskont Dorina, market Lori i Turistička zajednica Općine Kršan.

U nedjelju ujutro održano je natjecanje u udičarenju u organizaciji SRD Plomin. Prvo mjesto osvojili su Elvis Bažon i Mladen Lukšić, drugo Esad Čolić i Mirko Marković, dok su treće mjesto zauzeli Robert Belić i Damir Širol.

TZ KršanTZ Kršan

U natjecanju u udičarenju s obale, pobjedu su odnijeli Ivica Mrgan i njegov tim, ulovivši najveću ribu, oradu tešku 962 grama. Prigodno slavlje nastavilo se u konobi Porat.

Zahvaljujući odličnom vremenu, veseloj atmosferi i velikoj posjećenosti, ovogodišnja plominska Bela nedeja još jednom je potvrdila status tradicionalne manifestacije koju je potrebno očuvati i održavati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter