Dvije godine od zatvaranja trgovine u prizemlju kazališne zgrade

Nova era rovinjskog hrama kulture

| Autor: Nina Orlović Radić
(POU Rovinj)

(POU Rovinj)


»Započinje nova era rovinjskog hrama kulture«, naslov je članka iz travnja 2016. godine, u kojem sam najavila rekonstrukciju prizemlja kazališne zgrade »Antonio Gandusio«. Naime, te 2016. godine projekt preuređenja prizemlja kazališta još je bio u povojima.

Trebalo je, naime, prethodno i ovisno o dotoku sredstva odraditi čitav niz značajnih preinaka - zamijeniti postojeću s novom kotlovnicom, uvesti moderni sustav hlađenja/grijanja, rekonstruirati drvenariju i vijenac zgrade, odnosno obaviti građevinske radove na zabatnim zidovima i otvoriti zazidane prozore.

Osim toga, »step by step«, posao se odradio i u unutrašnjosti zgrade - od zamjene kazališnih stolica do uređenja toaleta.

Čekalo se iseljenje Konzuma

Osam godina kasnije, od ideje došlo je i do konkretnih radova. Početkom tjedna građevinari su ušli u prizemlje kazališta i krenuli s rekonstrukcijom 345 četvornih metara novog »kulturnog prostora«.

Naime, još do prije dvije godine u prizemlju se nalazila trgovina Konzum, u kojoj su se građani starog grada snadbijevali živežnim i higijenskim potrepštinama. Nakon što i je najam istekao, Konzum je prije dvije godine zatvoren i iseljen, a prozori i vrata bivše trgovine papirom su zaklonjeni od pogleda znatiželjnika. »Dvorište«, odnosno sam ulaz u trgovinu čitavo je ljeto »služio« kao parking prostor za motoriste, dok je u određene dane služio i kao otvoreno i mjesto za prodaju antikvarijata, odnosno trgovaca koji ih nude.

Također, valja uzeti u obzir i da se u međuvremenu morao izradi projekt u skladu s posebnim uvjetima zaštite kulturnog dobra izdanim od Konzervatorskog odjela u Puli, a zatim i ishoditi Potvrda tog istog Odjela. Osim toga, trebalo je osigurati i financijska sredstva, koja saznajemo, iznose nešto više od 478 tisuća eura koje pokriva Grad Rovinj.

Odlična vijest koju saznajemo, odnosi se na rok izvedbe i pretvaranja prizemlja zgrade, izgrađene u periodu od 1852. do 1854. godine, u višenamjenski prostor u kojeg bi se trebalo štošta smjestiti, i koji bi trebao biti na usluzi mnogima.

- Nakon odabira izvođača, od ponedjeljka je krenula sanacija prizemlja, u kojem će se uz sanitarije, urediti i prostor za skladište. Međutim, ono što je najvažnije je to da će u osnovnom prostoru biti sve ono što Pučko učilište poželi, smisli i realizira.

Naime, taj će prostor biti otvoren za različite transformacije i korištenje prema potrebama programa koji već postoji, tj skica na osnovu kojeg je izrađena prostorna dokumentacija.

Rovinjci dobivaju novo mjesto druženja

Konkretno, taj prostor će biti pravi dnevni boravak građana i intencija je da bude na raspolaganju svima i u funkciji cijeli dan kroz različite sadržaje.

Između ostalog, kroz ponudu kreativnih radionica, koncerte manjeg formata te likovnih i inih manjih izložbi. Osim toga bit će tu mjesta za projekcije, predavanja, večeri poezije, organizaciju kvizova, karaoka, dječjih rođendana.

Nadalje, valja istaknuti da će prostor funkcionirati cijelu zimu i uvjerena sam ubrzo postati mjesto u kojeg će rado, i ne samo prije i poslije predstave, publika rado zalaziti. Jednostavno, ovom rekonstrukcijom dobit ćemo novu adresu za druženje, pojasnila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta grada Rovinja, Dubravka Svetličić.

Dodajmo, i da je naručitelj radova Grad Rovinj, a izvođač domaća tvrtka »Miramare« d.o.o. Preuređenje, odnosno prilagođavanje prostora prizemlja zgrade kazališta »Antonio Gandusio« novim potrebama osmislio je glavni projektant Robert Rabac, ispred projektantskog ureda ARHETIP 21 d.o.o.Poreč. Vrijednost ukupne investicije iznosi 478,524,38 eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter