fond za sport

Istarska županija poduplala iznos za sport u proračunu: Djecu i mlade trebaju trenirati školovane osobe


Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)


Na temu raspisivanja trećeg po redu Javnog poziva u sklopu Fonda za sport, u sjedištu Istarske županije u Puli na konferenciji su jučer govorili istarski župan Boris Miletić, pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac, predsjednik i glavni tajnik Sportske zajednice Istarske županije, Mladen Pavičević i Damir Burić. Naime, uz još nekoliko novina, najavljen je novi Javni poziv za program Fonda za sport, a objavila ga je upravo jučer Istarska županija. Ovaj je Fond pokrenut 2022. godine, a namijenjen je za sportske djelatnike, pretežito trenerice i trenere, te se on pokazao kao pun pogodak u proteklim godinama.

- Iz godine u godinu povećavamo sredstva kroz izdvajanje iz županijskog proračuna upravo u ovu namjenu. Veseli me što su za to veliki interes pokazali sportski djelatnici, a kad govorimo o sportu, upravo su trenerice i treneri oni koji su okosnica svakog sportskog društva ili kluba. U protekle dvije godine, zahvaljujući ovim sredstvima, ukupno se školovalo 172 trenera, a do sada smo izdvojili 145 tisuća eura te smo u ovoj godini i nastavili s povećanjem. Osigurali smo novih 125 tisuća eura za tu namjenu te me veseli kako je prema podacima interes za to iskazalo čak 114 trenerica i trenera koji se žele školovati i iskoristiti ta sredstva. Ove godine smo uključili i jednu novinu, a to je mogućnost da se za sredstva kandidiraju i oni sportski klubovi koji su se plasirali na europska natjecanja.

Želim najaviti još dvije lijepe vijesti; da smo u prijedlogu proračuna za 2025. godinu predvidjeli novo povećanje sredstva za ovaj Fond - na 150 tisuća eura. Podsjećam da je 2022. godine taj iznos bio nešto manji od 80 tisuća eura, što znači da smo ukupni iznos gotovo poduplali.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

Također, budući da smo kao županija osvojili prestižnu titulu te da ćemo 2025. godina biti Europska regija sporta, stoga slijedi i raspisivanje Javnog poziva prema jedinicama lokalne samouprave, za izgradnju, održavanje i opremanje sportskih objekata, gdje smo u proračunu za ovu godinu izdvojili čak 200 tisuća eura. Stoga pozivam sve naše općine i gradove da se jave na ovaj Poziv, jer Europska regija sporta ne podrazumijeva samo infrastrukturu, već je to cjelogodišnji program koji pokriva sve oblike sportskih aktivnosti; od najmlađih, do građana treće životne dobi, od amaterskog, rekreativnog, kao i sporta za osobe s posebnim potrebama, pojasnio je župan Miletić

Sljedeće godine županija će konkretnim izdvajanjem za sport, ne samo kroz Fond, opravdati titulu Europske regije sporta, smatraju u županiji. Osim toga naredne godine planira se održati i velika konferencija na temu neke buduće strategije razvoja sporta Istarske županije, a sve kako bismo što više djece zadržali i privukli u sport, rekao je pročelnik Glušac.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

- Jako nam je bitno da u današnje vrijeme kad se mladi sve manje kreću i sve više vremena provode u zatvorenim prostorima i uz sve vrste ekrana, populariziramo sport i bavljenje njime. Ovaj je Fond upravo iz tog razloga i osnovan, jer su u sportu prvo bitni ljudi, tj. stručne osobe, a potom infrastruktura. Na taj način privući ćemo veći broj mladih, a titula Europske regije sporta bit će dobra prilika kako bi naglasili potrebu sporta u društvu i kako bi poslali poziv, ne samo jedinicama lokalne samouprave, već javnim i privatnim poduzećima, na društvenu odgovornost i na ulaganje za dobrobit naših najmlađih. Krenut ćemo krajem mjeseca studenog s jednom najavnom konferencijom na kojoj ćemo detaljno iznijeti plan i program za čitavu sljedeću godinu, a to neće biti isključivo kroz manifestacije, već kroz neke konkretne poteze, među kojim je i spomenuti Javni poziv, najavio je Glušac.

Pavičević i Burić zahvalili su se Istarskoj županiji u ime Sportske zajednice Istarske županije na viskom razumijevanju potreba koje ima sport, odnosno što sport znači za razvoj naše regije, za dobrobit svakog djeteta, ali i kvalitetu života svih građana.

- Mi smo kao Zajednica 2021. godine iz županijskog proračuna imali na raspolaganju 400 tisuća eura, a ove godine preko 750 tisuća eura. Županija očito vidi koje su prednosti da se sport u Istri što kvalitetnije financira, a naš je zadatak da sredstva koja dobijemo na najbolji način iskoristimo za sve programe koje imamo, rekao je Pavičević.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

Glavni tajnik Zajednice Damir Burić, također, smatra da je hvalevrijedno što Županija sve više sredstava usmjerava u sport, a posebno u edukaciju trenera što je posebno važno jer djecu i mlade trebaju trenirati školovane osobe. Treneri, smatra Burić, ne uče našu djecu samo o sportu, već su im na neki način poput drugih roditelja. Izrazio je nadu da će na aktualni Javni poziv biti iskazan veliki interes, ali da će tako biti i u narednim godinama i sljedećim Javnim pozivima.         

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

   

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter