dan domovinske zahvalnosti 

Najavljen veliki mimohod branitelja istarske županije u Puli: "Ne slavimo rat, već pobjedu i oslobođenje zemlje"

| Autor: Jelena Milović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Na konferenciji za novinare u sjedištu Istarske županije najavljen je 12. Mimohod branitelja koji će se održati u Puli 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Istarski župan Boris Miletić te zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić zajedno s članovima Organizacijskog odbora najavili su program i čestitali državni praznik svim građanima.

Sloboda je najveće blago

Očekuje se da će se ove godine na mimohod odazvati barem tisuću ljudi, a kako se moglo čuti, brojke se iz godine u godinu povećavaju. Najavljeno je kako će se mimohodu pridružiti i istarski gradonačelnici, načelnici, saborski zastupnici, kao i ostali gosti, a pozvani su i svi građani da na svoj način obilježe ovaj državni praznik.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

- Kao građanin grada Pule i kao istarski župan ističem da možemo biti ponosni na naše branitelje koji su izvršili sve svoje obveze tijekom Domovinskog rata na najčasniji mogući način, bez ikakvih mrlja, što govori u prilog tome da se može braniti domovina, a bez ikakvih kršenja konvencija. Volim istaknuti i da je Istarska županija, premda nije bila direktno pogođena ratnim razaranjima, imala najveći odaziv na mobilizaciju u Hrvatskoj i da smo itekako dali svoj obol u obrani naše domovine, ali i da je županija primila i zbrinula brojne prognane i izbjegle. Dobar dio njih je Istru izabrao za mjesto svojeg daljnjeg života. U današnje vrijeme kada vidimo sva stradavanja u ratovima, moramo poslati poruku da mir nema alternative, pa neka poruka i ovog mimohoda bude upravo takva, rekao je župan.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

- Sloboda je najveće blago, a ovim se putem želim zahvaliti svima onima koji su se žrtvovali za slobodu naše domovine; prije svega svim braniteljima i njihovim obiteljima. Pozivam građanke i građane Pule da mimohodom uveličaju ovaj poseban dan te da još jedanput pokažemo zajedništvo, suživot, toleranciju, razumijevanje i odamo počast herojstvu naših branitelja i njihovoj žrtvi, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, koja se prisjetila i pokojnog Ivice Lerotića, predsjednika pulske HVIDR-e, koji je godinama organizirao ovaj događaj.

- U Domovinski rat iz Istarske županije odazvalo se preko 90 posto njih, a dvije najveće postrojbe bile su 119. brigada HV i 154. domovinska pukovnija. Prva borbena postrojba koja je išla na ratište je specijalna jedinica BAK, ali tu je i 35. inženjerijska, domobranske postrojbe, zrakoplovna baza i veliki dio malih postrojbi bez kojih sve ne bi funkcioniralo, prisjetio se Roberto Fabris, predsjednik Kluba 119. brigade.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

- Mi ne slavimo rat, već pobjedu i oslobođenje zemlje. Odajemo počast svima onima koji su dali život ili dio tijela za ovu državu, ali i svima nama koji smo sudjelovali, zaključio je Fabris.

Kolona kreće iz Kolodvorske

U ponedjeljak program započinje svetom misom u Katedrali u 8 sati, koju će voditi dekan i župnik Milan Mužina.

- U 9 sati na centralnom križu položit će se vijenci i odati počast palim braniteljima, a u 9.30 sati to će se učiniti i u Parku Franje Josipa. Oko 10 sati formirat će se kolona koja će krenuti iz Kolodvorske ulice, pored Valerijinog parka, Istarskom ulicom, Laginjinom do Doma hrvatskih branitelja. Tamo će se održati pozdravni govori i svečano će se otvoriti izložba te potom slijedi zajednički domjenak do 14 sati. Trasa će biti osigurana, a bit će osiguran i besplatan prijevoz, najavio je Janko Žužić, predsjednik HVIDR-a Pula. Uz već spomenute, mimohod su najavili i članovi Organizacijskog odbora: predsjednik Koordinacije ipredsjednik HVIDRA Istarske županije Zdenko Požgain te članovi Marijan Kaurić i Vinko Knez.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter