Predstavljanje studije uređenja Rapca s rivom

U petak u hotelu Valamar Sanfior prezentacija dobivenih idejnih rješenja

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Rabac, kao uspješno turističko mjesto sa svojim urbanim i infrastrukturnim problemima, bio je protekle dvije godine tema čitavog niza radionica i fokus grupa koje su moderirali i koordinirali dokazani stručnjaci u svom području djelovanja, prof.dr.sc. Idis Turato, dipl.ing.arh. i prof.dr.sc. Maroje Mrduljaš, dipl.ing.arh. s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Cijeli taj proces započeo je sklapanjem ugovora s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu s ciljem izrade Istraživačko-urbanističko-arhitektonske studije Centralne zone Rapca što je uključivalo rasprave i razmjenu mišljenja s predstavnicima javno-pravnih tijela, stručnjacima iz područja arhitektura i građevine, gospodarstvenicima i vlasnicima poslovnih prostora u obuhvatu zone, predstavnicima građana.

Mišljenje žitelja je važno

Nastavak ovog zanimljivog, ujedno ikvalitetnog procesa, slijedi u petak u Hotelu Valamar Sanfior u Rapcu gdje će se održati prezentacija idejnih rješenja arkada na rivi kao rezultat radionica s projektnim timovima održanih tijekom 2023. godine.

Idejna rješenja bit će polazište za dobivanje povratne informacije i razmišljanja onih čije mišljenje ima posebnu težinu, a to su građani Rapca. Stoga Grad Labin poziva sve zainteresirane, a posebno građane Rapca, da u petak 11. listopada s početkom u 18 sati u Hotelu Valamar Sanfior u Rapcu prisustvuju prezentaciji i uključe se u raspravu o predloženim rješenjima kako bi zajednički oblikovali budući izgled rive.

Cilj istraživačke studije bio je dobivanje prijedloga razvojnih scenarija za javne prostore i druge namjene unutar obuhvata Centralne zone Rapca koji je određen Urbanističkim planom uređenja naselja Rabac.

Studija je analizirala i predložila važne točke u prostoru obuhvata, neovisno o namjeni i vlasništvu, koje zbog svog položaja, značaja i utjecaja na oblikovanje prostora rive traže posebnu izvrsnost u arhitektonskom oblikovanju, te predložila moguće načine postizanja tog cilja putem natječaja u području arhitekture i urbanizma i drugih oblika postupaka. Oni će, kroz više sudionika i više varijantnih rješenja, omogućiti procjenjivanje i odabir najboljih idejnih rješenja.

Implementacija idejnih prijedloga

Gradsko vijeće Labina usvojilo je Studiju na sjednici održanoj 15. veljače 2023. godine nakon što su je prezentirali sami autori prof.dr.sc. Idis Turato i prof.dr.sc. Maroje Mrduljaše. Zaključkom Gradskog vijeća utvrđeno je da se Studija prihvaća kao polazište za izmjenu i dopunu Prostornog plana uređenja grada Labina i Urbanističkog plana uređenja naselja Rabac te kao podloga za daljnju razradu i implementaciju idejnih prijedloga sukladno smjernicama i zaključcima Studije.

Od samog početka izrade istraživačke studije krenulo se sa stavom da njen završni elaborat bude rezultat suradnje sa svima onima koji svojim znanjem, iskustvom i vizijom žele i mogu doprinijeti uspostavi jasnih smjernica kvalitetnog i humanog razvoja naselja Rabac kao cjeline.

Na tragu tih zaključaka tijekom 2023. godine organizirane su radionice na kojima su sudjelovala četiri projektna tima koje su činili stručnjaci iz područja arhitekture i krajobraza, a nositelji organizacije, koordinacije i moderiranja radionica projektnih timova u suradnji s predstavnicima Grada Labina bili su autori Studije.

Zadatak projektnih timova bio je izrada idejnih rješenja arkada u Rapcu u zoni rive kao osnovnog prepoznatljivog komunalnog elementa uređenja prostora rive proizašlog iz spomenute Studije.


Podijeli: Facebook Twiter