gradsko vijeće labina

Glavičić: Trebamo razlikovati male iznajmljivače od biznisa

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Sjednica labinskog gradskog vijeća Labina, 28. po redu, započela je Aktualnim satom i polaganjem prisege novog vijećnika Ifeta Bešića iz SDP-a koji je zamijenio bivšu stranačku kolegicu Katarinu Filipović. Podsjetimo. Filipović je podnijela ostavku na funkciju predsjednice Gradskog odbora SDP-a i vijećnice u Gradskom vijeću.

Jedini protiv imenovanja Bešića, koji je i novi predsjednik Gradskog odbora SDP-a, bio je Valdi Gobo, predsjednik SDP-a u Labinu prije Filipović koji je, nakon sukoba s njom, izbačen iz stranke, ali je ostao u vijeću kao nezavisni vijećnik. Gobo je rekao kako neće glasovati jer ne želi sudjelovati u ovoj farsi, ali je Bešić izabran ostalim glasovima prisutnih vijećnika.

Aktualni sat

Na aktualnom satu vijećnik Rasim Halilović, Bošnjak s liste IDS-a, zauzeo se za usporavanje prometa u Pulskoj ulici koja prolazi kroz naselje Starci kao sastavni dio državne ceste D66. Halilović je istaknuo da su poseban problem teretna vozila, koja dolaze velikom brzinom te da na samo 150 metara ceste postoji čak devet ulaza na prometnicu, što dodatno ugrožava sigurnost.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić složio se s njegovom primjedbom te je kao privremeno rješenja najavio postavljanje kamere, ali bi pravo rješenje bilo da se nakon benzinske postaje INA-e, desno preko livade, probije cesta prema Raši. No, to nije u nadležnosti Grada, rekao je gradonačelnik.

Nenad Boršić iz HDZ-a osvrnuo se na parkiralište u ulici Prilaz Vala za koje je ustvrdio da je u lošem stanju pa je predložio asfaltiranje parkirališta s obje strane sporedne ceste. Glavičić je najavio da će to biti jedan od budućih prioriteta prilikom javne nabave i potpisivanja ugovora o održavanju nerazvrstanih cesta.

Vijećnik Demokrata Mladen Bastijanić pitao je što je s postavljanjem meke podloge na igralište područne škole u Vinežu koja je, po njemu, ogledni primjer kako bi trebale izgledati sve osnovne škole jer ova tradicijska škola funkcionira kao jedna velika obitelj. Školi je potrebna i nadstrešnica, jer za velikih kiša poplavi ulaz u školu, te uređenje okoliša koji sada nije siguran za djecu. Bilo bi potrebno planirati i jednu malu dvoranu, rekao je Bastijanić.

Gradonačelnik Glavičić podsjetio je da je na početku školske godine posjetio osnovne škole "Matija Vlačić" i "Ivo Lola Ribar" u čijem se sastavu nalazi škola u Vinežu te da je razgovarao s ravnateljima, ali i Mjesnim odborom Vinež. Složio se da su potrebna ulaganja, a rješenje će se tražiti u gospodarstvu koje će biti zamoljeno za financijsku pomoć, dok bi Grad izradio projekt i okvirni troškovnik. Betonska igrališta u Labinu i Rapcu već su zamijenjena tartan podlogom, izradit će se troškovnik i za ono u Vinežu pa će se, u dogovoru s ravnateljem i MO-om Vinež, utvrditi prioriteti, najavio je Glavičić.

O porezu na nekretnine

Vijećnika Laria Zahtilu (IDS-ISU) zanimalo je kako se Grad Labin priprema za uvođenje poreza na nekretnine, očekuje li se velika razlika u površinama oporezivih nekretnina u odnosu na površinu oporezovanih kuća za odmor, s obzirom da ovaj porez neće biti stopostotni prihod Grada, za razliku od poreza na kuće za odmor.

Odgovarajući na pitanje, gradonačelnik je rekao da je to "vruće" pitanje u vezi kojeg se u javnom prostoru debatira na razini procjena jer je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim porezima trenutno na javnom savjetovanju. No, istovremeno, Grad Labin se priprema za izradu proračuna za 2025. godinu te će primjena ovog zakona imati utjecaj i na to.

- Moramo zaštiti naše male iznajmljivače, one kojima je iznajmljivanje desetljećima dodatni prihod, kojim popravljaju kućni budžet. Također smo svjesni da, s druge stane, iza te "dodatne zarade" stoji čisti biznis, kao i to da je rad više oporezovan, a nekretnine malo i da smo za neke postali porezna oaza. U donošenju kvalitetne odluke moramo biti mudri, racionalni, ne davati ishitrene izjave i donositi konačne odluke.

S jedne strane, moramo štititi male iznajmljivače, ali s druge ne smijemo rušiti proračun o kojem ovise mnogi u sustavu, odgovorio je labinski gradonačelnik te dodao kako se to područje dvadesetak godina zanemarivalo, nije linearno i lagano ispravljalo, a sada se predlažu promjene u kratkom razdoblju. Zaključio je da je priprema proračuna u tijeku te da će upravo na Gradskom vijeću Grada Labina donijeti zajednički najkvalitetniju odluku.

Punjenje proračuna

Vijeće je u nastavku prihvatilo informaciju o stanju sigurnosti na području Policijske postaje Labin te izvješća o radu gradskih ustanova Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac" Labin, Umjetničke škole Matka Brajše Rašana te Gradske knjižnice Labin za 2023. godinu. Prihvaćeno je i Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od siječnja do lipnja 2024. godine te polugodišnje izvješće o izvršenju Proračuna za 2024. godinu koji je ostvaren s 10 milijuna eura prihoda što je 40 posto od plana, ali se veći prihodi očekuju u drugom polugodištu. Rashodi su bili 8,8 milijuna eura ili 35 posto od plana. S prenesenim viškom iz prošle godine višak prihoda nad rashodima na kraju polugodišta iznosi 1,2 milijun eura.

Donesene su i odluke o izmjeni i dopuni Odluke o redu na pomorskom dobru, o sufinanciranju djelatnosti obrta za čuvanje djece i obrta za ostale zabavne i rekreacijske djelatnosti iz Proračuna Grada Labina, zaključak o prihvaćanju Izvješća o provedbi Godišnjeg plana upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Grada Labina za 2023. godinu, odluka o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi u k.o. Labin-Presika, odluka o izmjenama i dopunama Odluke o nerazvrstanim cestama na području Grada Labina, dano je odobrenje na Program rada Savjeta mladih Grada Labina za 2025. godinu te usvojena odluka o imenovanju novih članova Upravnog vijeća Doma za starije osobe Labin. Korisnike će predstavljati Lucija Živolić, a zaposlenike Kristina Karužić.

Premale stipendije

Vijećnica Demokrata Tanja Pejić pitala je Borjana Batagelja, pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina, kada Grad misli povećati iznose učeničkih i studentskih stipendija.

- Stipendije su zadnji put mijenjane 2009. godine i od tada za učenike iznose 75 eura, a za studente 100 eura. Usporedimo li prosječnu neto plaću za 2009. godinu od 705 eura, s prosječnom neto plaćom za 2024. od 1.315 eura, vidljivo je da stipendije jako zaostaju za realnim stanjem u društvu, a osobito ne prate rast osnovnih troškova studiranja kao što su stanovanje, režije, prijevoz i prehrana, rekla je Pejić. Batagelj je odgovorio da će se ići u tom smjeru i da će se pripremiti pravedniji sustav stipendiranja za učenike i studente.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter