državno prvenstvo u labinu

FOTO / Između 25 pasa iz cijele države, Patricia iz Rudani najbolji je gonič u Hrvatskoj

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Ženka Patricia vlasnika Damjana Rudana iz Rudani u općini Žminj najbolji je pas gonič u Hrvatskoj. Patricia, istarski gonič kratke dlake oštenjena 1. ožujka 2019. tu je laskavu titulu osvojila na Državnom prvenstvu u radu pasa goniča sa zecom koje je u organizaciji Kinološke udruge Labin održano u lovištima Labinštine. Sudjelovalo je 25 pasa u tri grupe odnosno baterije vlasnika iz Istre, Dalmacije, Slavonije, Gorskog kotara i Like.

- Za mene je to ogroman uspjeh, uživam u odgajanju pasa u radu sa zecom. Imam četiri psa istarska kratkodlaka goniča, tri kuje i jednog mužjaka. Do sada sam osvajao samo nagrade u ljepoti a ovo mi je prva nagrada u radu. Sretan sam i zadovoljan, ovo će mi biti veliki podstrek za dalje meni kao mladom kinologu, rekao je 36-godišnji Damjan iz Rudani pored Žminja, zaposlenik u Istarskim cestama.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Državno prvenstvo je počelo u subotu ždrijebom natjecateljskih brojeva i svečanom večerom sudionika u rabačkom hotelu Valamar Bellevue, a nedjelja je od ranog jutra bila rezervirana za natjecanje u lovištima pored Plomina, Koromačna i Kožljaka. Na čelu odlične organizacije bio je Darko Martinović iz Labina, član Izvršnog odbora Hrvatskog kinološkog saveza i predsjednik Kinološke udruge Labin.

- Natjecanje je održano po dobrim vremenskim uvjetima na terenu koji je zadovoljavajući brojem zečeva u Svetom Mateju iznad TE Plomin, Krasu ispod Kožljaka i Brgudu prema Koromačnu. Prijavilo se 25 pasa, a neki vodiči nisu iz objektivnih razloga mogli doći. Jedan dio pasa je pronašao divljač, ali ga nije uspio podići s loge pa nisu ostvarili potreban plasman, rekao je Martinović. 

- Tereni su bili odlični, imali smo kompetentne, odlične i stručne suce čiji je zadatak bio ne samo bodovati nastup pasa i odabrati pobjednika nego ono što je još važnije, selekcionirati najbolje za daljnju reprodukciju. Klimatski uvjeti su bili malo više naklonjeni divljači pa neki psi nisu uspjeli. Može se reći da je pobijedila divljač što je dobro jer kada bi uvijek pobijedili psi onda bi pobijedili predatori, rekao je Franko Geržinić iz Vižinade, predsjednik povjerenstva za lovnu kinologiju Hrvatskog kinološkog saveza i delegat na prvenstvu.

(Snimio Branko Biočić)Darko Martinović i Franko Geržinić (Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Ivo Buva s psom Bajom stigao je u Labin iz Bilica pored Šibenika. Profesionalno se bavi uzgojem pasa već 30 godina, a 42 godine drži istarske goniče i radi selekcije. Kaže da najbolje drži za sebe i drži svoju liniju tipiziranih istarskih kratkodlakih goniča. U Labinu nije imao uspjeha.

- Imam dosta vremena za uzgoj pasa i to mi je velika ljubav od malih nogu. Na natjecanju je suđenje bilo korektno, da je bio malo bolji teren i rezultat bi bio bolji. Kod nas u Dalmaciji ima više zečeva. Imam mladog psa, tek mu je dvije godine. Za njega je put od Šibenika do Labina bio dug pa je bio malo i pod stresom, ali ne odustajem od natjecanja. Iduće godine ću pokazati hrvatskim kinolozima i ljubiteljima istarskih goniča da taj pas jako dobro odrađuje na terenu lov na zeca, poručio je Buva čiji se pas nije plasirao u završnicu.

Svečano proglašenje pobjednika uz lovački ručak održano je u Lovačkom Domu labinskog lovačkog društva "Kamenjarka" na Streljani. Nakon Labina slijedi Državno prvenstvo u lovu Svetog Huberta 19. listopada u Konavlima, a idućeg dana na istom mjestu održat će se i Državno prvenstvo u radu pasa ptičara koje zajedno organiziraju Hrvatski kinološki i Hrvatski lovački savez.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter