aktualac u medulinu

Hoće li NK Medulin napokon dobiti svoj teren? Kirac: Radimo na tome

| Autor: Doria Mohorović
(Foto Glas Istre)

(Foto Glas Istre)


Najzanimljiviji dio sjednice Općinskog vijeća Općine Medulin, održane prekjučer, bio je aktualni sat na kojem se govorilo o aktualnim projektima i problemima s kojima se suočavaju mještani. Vijećnik Goran Buić otvorio je pitanje napretka projeka nove škole Banjole.

- S Istarskom županijom dogovoreno je da će određene troškove idejnog rješenja financirati oni, rekao je načelnik Ivan Kirac i dodaoi da predstoji odabir projektantskog ureda. Pročelnica Suzana Racan Stern istaknula je i da se čeka rebalans proračuna Istarske županije da bi se ugovor mogao potpisati.

Nadogradnja OŠ Banjole

- A što se tiče osmogodišnje škole, Županija je malo skeptična jer smo dobili dozvolu za nadogradnju OŠ Medulin uz argument da će djeca iz Banjola dolaziti od 5. do 8. razreda u Medulin. Bez obzira na to, mi ćemo projektirati nadogradnju osnovne škole u dvije faze, na način da se sada naprave nužne učionice za četverogodišnju školu, ali da se sagleda mogućnost dogradnje i promjene iz četverogodišnje u osmogodišnju školu, rekla je Racan Stern.

- Područna osnovna škola trebala bi biti osmogodišnja, već nadograđena OŠ Mate Demarina je premala. Već se i tu predlažu proširenja. Bolje je širiti školu Banjole nego Medulin, rekao je na to Buić, s čime se složio i predsjednik Vijeća Simeone Ukotić.

Buića je zanimalo i kada će započeti izrada nogostupa na relaciji Pomer - Plodine, na što mu je načelnik Kirac odgovorio da su ovaj tjedan održali sastanak sa Županijskom upravom za ceste i da se trenutno radi na ishodovanju građevinske dozvole za sam nogostup, čemu se nada u što skorije vrijeme, da bi se potom mogao raspisati javni natječaj za odabir izvođača.

- Svima nam je to prioritet jer, iako se do Plodina vozilima može komotno doći, mještanima Pomera treba omogućiti pješački put, odnosno nogostup do samog centra, rekao je Kirac i dodao da bi radovi trebali započeti u ovoj godini, što je potvrdila i pročelnica za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Sanja Folo.

Teren za nogometaše

Postoji li mogućnost da NK Medulin dobije svoj teren, upitala je pak vijećnica Ines Radošević.

- Radimo na tome, počeli smo raditi na zemljištu pred sam autokamp Kažela, bili smo u resornom ministarstvu na razgovorima. Uviđeno je da je u tijeku rješavanje spora između AHG-a i države pa se, do okončanja spora, sa zemljištem neće moći raspolagati. Ostaje kako je. Ulažemo u svlačionice, u NK Banjole i Medulin, ali klub sa stogodišnjom tradicijom mora imati svoj teren. Ako se krene u realizaciju cijelog projekta, treba izgraditi dva igrališta kako bi se sve propozicije za Ligu u kojoj jesu uspjele zadovoljiti, napomenuo je Kirac.

Vijećnica Mirna Mihovilović-Radolović osvrnula se na, kako je rekla, "točku koja se proteže punih 25 godina" i upitala je li se nešto pokrenulo s nogostupom Vintijan - Vinkuran. Pročelnik za komunalnu izgradnju i održavanje Goran Peruško objasnio je da su Vinkuran - Vintijan i Vinkuran - Premanturska dva pokrenuta postupka. Ovog su tjedna imali sastanak sa Županijskim cestama na kojem im je rečeno da je revidiranje u završnoj fazi pa bi se nakon toga krenulo u proširenje ceste.

Vijećnik Pero Medić se osvrnuo na zamjenu usporivača na ulazu u Medulin, o čemu je govorio na prethodnih nekoliko sjednica, i istaknuo je zadovoljstvo što su, kako je rekao, prihvatili primjedbe za usporivače. Kirac je na to objasnio da je potrebno razlikovati prometnu infrastrukturu i da su ranije bile postavljene vibro trake koje služe za ublažavanje i smirivanje prometa.

- Nakon primjedbi mještana i nakon što smo uspjeli riješiti projekt, išlo se u promjene iz vibro traka u zvučnu traku. Istarske ceste koje su izvođači radova nisu stigli to odraditi tijekom sezone, ispričali su se ovim putem, napravili su to netom prije školske godine. Sada imamo smireni ulazak u naselje, a postavit će se još i kamere za kontrolu brzine. Kao što je ona kod Lidla, tako će se postaviti kod same škole, rekao je Kirac.

Biciklistička staza do Premanture

Vijećnicu Ninu Jukopila zanimalo je jesu li pomorski redari obišli sve lokacije na pomorskom dobru te jesu li ostvareni svi uvjeti koji su bili postavljeni javnim natječajem, a na idućoj je sjednici zatražila i dokumentaciju o tome. Pročelnik Peruško kazao je da su provedene kontrole u više navrata, uočena su određena odstupanja na što su koncesionari upozoreni., no ističe i da više nema nikakvih tenzija ni pritužbi mještana i turista.

- Je li to sto posto u redu i sukladno zakonu, teško je reći, ali bitno je da se poštuju i svi drže pravila na isti način. Ovo je prva godina da se to provodi, u idućoj ćemo korigirati ono što je potrebno, rekao je Peruško.

Na red je došla i tema nastavka projekta pješačko-biciklističke staze u Banjolama, što je upitao vijećnik Vedran Mišković.

- Sad smo u fazi ozelenjavanja novog dijela biciklističke staze, ali nastavit ćemo s ishodovanjem građevinske dozvole do Premanture. Ovo što smo do sada napravili, vidi se da je dobro i pozitivno, a jako velik broj pritužbi odnosni se na to da, nakon što dođu do kraja biciklističke staze, biciklisti se moraju vratiti u sam trup prometnice, što svakako nije dobro, pojasnio je Kirac i dodao da je prioritet stazu povezati s Premanturom.

- Idemo dalje s projektom i prijavom na ITU mehanizme Kamnik-Banjole - Grad Pula, do same administrativne granice. Započet će izgradnja biciklističke staze od Lidla do Shella, a u narednom periodu imamo ju u plani izgraditi sve do Pule, najavio je Kirac.

Andi Peruško dotaknuo se građevinskog otpada kod Burla, koji je, kako kaže, ondje odložen prije ljeta. Upitao je misli li se uskoro ukloniti pošto ometa normalan protok vozila. Odgovoreno mu je da će idući dan na teren biti poslan komunalni redar, a u slučaju da je otpad na privatnoj parceli, dat će se nalog za uklanjanjem.

Starački dom

Jednoglasno je donijeta odluka o osnivanju javne ustanove socijalne skrbi - Centar za starije osobe Općine Medulin, sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi.

Je li napravljena financijska konstrukcija, koliko će biti zaposlenih, koliko će biti soba?, upitala je vijećnica Radošević, na što joj je načelnik odgovorio da čim bude napravljena studija, dostavit će ju na znanje. Na to se nadovezao aktualni ravnatelj JU Kamenjak Slobodan Belević riječima da svojim znanjem i iskustvom, budući da je vodio jedan dom za starije osobe u Novigradu, stoji na raspolaganju te da je "spreman pomoći kako god treba".

Vezano uz odluke koje se odnose o isključenju iz statusa javnog dobra u općoj upotrebi na određenim katastarskim česticama, ili donošenju sporazuma zbog namjere izvlaštenja nekretnine na katastarskoj čestici, a koje su usvojene, vijećnik Pero Medić istaknuo je da je "bez grafičkog prikaza, teško znati o čemu se radi". Na to je pročelnik Peruško rekao da će ubuduće grafika biti sastavni dio točaka te da su napravili propust u slanju materijala. Usvojena je i odluka o dokapitalizaciji Medulinske rivijere.

Na dnevnom redu našlo se i nekoliko točaka o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Medulin, a kako je objasnila pročelnica Folo, one se odnose na transformaciju, odnosno digitalizaciju i riječ je o redovnim postupcima koji se izvode.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter