Stancija Meneghetti

FOTO / Hedonizam na najjače: Posjetili smo luksuzno imanje nadomak Bala usred vinograda i maslinika

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Matej Paluh)

(Snimio Matej Paluh)


Brojnim istarskim vinogradima ove je jeseni berba grožđa na red došla ranije no ikad prije - pa tako i u Stanciji Meneghetti nadomak Bala. Kako bi se obilježio višemjesečni trud i posvećenost vinogradu, koji u rujnu dostiže svoj vrhunac, Meneghetti Wine Hotel & Winery već drugu godinu za redom organizirao je "Brunch u vinogradu". Ovogodišnji događaj među vinovim lozama okupio je partnere, vinske stručnjake i predstavnike medija na sunčano jutro kako bi zajedno proslavili tradiciju vinarstva koja se njeguje na ovom luksuznom imanju.

Loze koje prate prirodu

Stancija Meneghetti prostire se na 120.000 četvornih metara usred istarskih vinograda i maslinika, gdje prirodna ljepota postaje kulisa za luksuzni turizam i vrhunsko vinarstvo. Danas sinonim za luksuz i odmor, ova stancija u 19. stoljeću opskrbljivala je austrougarsku vojsku vinom i maslinovim uljem.

Uzvanici su imali priliku prošetati najboljim položajima ovog terroira, gdje su iz prve ruke saznali sve o procesima uzgoja i berbe grožđa, kao i o filozofiji koja stoji iza Meneghetti vina. Njihovi domaćini, direktor operacija u Hotelu Meneghetti Filip Božić, glavni enolog Damir Bosek i direktor prodaje i marketinga vinarije Alen Britvarević, proveli su goste kroz priču o nastanku vina, detaljno objašnjavajući svaku fazu proizvodnje, od vinifikacije do dozrijevanja u podrumima.

(Snimili Doria Mohorović i Matej Paluh)(Snimio Matej Paluh)

Prije no što su se okupljeni dali u istraživanje vinograda i degustaciju dobrih kapljica, Filip Božić, direktor operacija Meneghetti Wine Hotel & Winery, objasnio je kako je cijela priča započela obnovom stare istarske stancije.

- Meneghetti je nastao iz puke želje za dobrim ukusom, za nečim ekstravagantnim, za hedonizmom na najjače. Vlasnik Miro Plišo, odvjetnik iz Zagreba, nikad ovo nije zamišljao kada je kupio ovu staru kuću. Ovo je trebala biti njegova vikendica, njegov bijeg iz Zagreba po ljeti. Usput je posadio malo vinograda i malo maslina, ispričao je Božić dodajući da je transformaciji iz te male kuće za odmor do ovog što je danas, svjedočio enolog Damir Bosek koji je dio Meneghettija od njegova početka 2000. godine.

(Snimili Doria Mohorović i Matej Paluh)(Snimio Matej Paluh)

- Danas smo član Relais & Chateaux, ponosno od 2013. godine. Imamo 58 jedinica, 10 hotelskih soba i 40 rezidencija. Od toga 23 rezidencije imaju svoje privatne bazene. Imamo i 3 community bazena, dva vanjska i jedan unutarnji, rekao je Božić. Prije dvije godine, s druge strane kompleksa, izgrađena je suvremena vinarija s degustacijskom salom i mali "pokazni" vinograd. Kako je objasnio Božić, odabrana je lokacija nasuprot jedinica, istočno od glavne hotelske zgrade, jer luksuzni turizam i vinarija nisu više nažalost išli jedno uz drugo.

- Ima puno mehanizacije, punjenje boca, znači dosta je bučan posao, objašnjava Božić. Najavio je i niz novih investicija koje će dodatno podići standarde ovog luksuznog turističkog kompleksa.

(Snimili Doria Mohorović i Matej Paluh)(Snimio Matej Paluh)

- Dodali smo teniski teren, heliodrom, driving range, golf, kao i dječje igralište, ali ove zime krećemo u najveće renovacije, to sad nije više tajna. Proširujemo naš spa, natkrivamo jedan bazen, dodajemo još prostorija za masažu, kao i prostorije preko puta vinarije gdje ćemo moći organizirati svadbe i konferencije. Dakle, širimo se u taj segment, istaknuo je Božić.

Enolog Damir Bosek, koji je dio Meneghettija od njegovih samih početaka, točnije pridružio se tri mjeseca nakon što je Plišo kupio imanje, podijelio je s gostima brojne detalje o vinogradima. Zanimljivost koja je oduševila goste jest činjenica da su u vinogradu Meneghettija posađene čak 44 različite sorte malvazije, koje su zastupljene na Mediteranu. Vinogradi su, kako je objasnio Bosek, posađeni prema prirodnom krajobrazu, a među njima se ističe dojmljiv vinograd koji prati vizuru amfiteatra oko stare vale. Dodao je da se pri sadnji nisu poštivala uobičajena pravila sjever-jug, budući da područje već ima previše sunčanih sati.

(Snimili Doria Mohorović i Matej Paluh)(Snimila Doria Mohorović)

- Kada smo 2012. godine ponovno sadili ondje vinograd, sve smo prekopali i kalcificirali živim vapnom, koje prirodno uništava bakterije. Na taj način smo izbjegli upotrebu kemijskih preparata, objasnio je Bosek, istaknuvši da se na imanju od početnih pola hektara vinograda, koje je bilo namijenjeno osobnim potrebama i prijateljima, došlo do današnjih 6,5 hektara. Uz Boseka, za brigu o vinima dugi niz godina zadužen je i konzultant, ugledni enolog Walter Filiputti.

Berba grožđa i filozofija Meneghetti vina

Vodeći okupljene kroz vinograde, Bosek je naglasio važnost detalja i posvećenosti u svakom koraku proizvodnje vina. Meneghetti vina odavno su prepoznata na domaćoj i međunarodnoj vinskoj sceni, a uzvanici su, uz paletu pjenušca, imali priliku degustirati dvije perjanice vinarije – Meneghetti Red, intenzivno crveno vino i Meneghetti White, elegantno bijelo vino, idealno za one koji preferiraju svježinu i laganije arome.

- Vinogradi su i sađeni prema krajobrazu. Nismo poštivali strogo Sjever-Jug, jer imamo i već previše sunčanih sati, pa smo sadili prateći amfiteatar oko stare vale, rekao je Bosek. Otkrio je i koje se godine pamte u vinogradu.

(Snimili Doria Mohorović i Matej Paluh)(Snimio Matej Paluh)

- Berbe iz 2011. i 2015. godine bile su najbolje u ovim vinogradima, iako su i 2021. i 2022. godine bile vrlo dobre zahvaljujući optimalnim vremenskim uvjetima, dodao je Bosek. Upravo je Meneghettijevo cijenjeno vino Val Gamablera iz plodne 2015. osvojilo veliko zlato na prestižnom svjetskom ocjenjivanju Concours Mondial de Bruxelles, kao i Decanterovo zlato. Nagovijestio je i da bi ova godina mogla biti odlična za crno vino.

- Prema grožđu koje vidimo u vinogradu, nagađam da će biti 2024. dobro za crno vino. Može biti dobra i za bijelo, ali je problem s time što su bile jako velike suše i onda je grožđe prisilno sazrijelo, pa bi se moglo pojaviti kasnije malo gorčine u tim vinima. No to su sve sad još nagađanja, rekao je Bosek.

Organski uzgoj i zero waste pristup

Stazom uz vinograd, dolazi se do vrta koji opskrbljuje restoran svježim povrćem i voćem. Ovaj eko projekt svega nekoliko minuta hoda od restorana okupljenima je predstavio direktor prodaje i marketinga, Alen Britvarević.

- Lani smo krenuli s projektom vlastitog uzgoja jer smo shvatili da ne možemo uvijek osigurati potrebnu kvalitetu od dobavljača, od povrća pa onda i voća. Pokazalo se dosta dobrim, jer sve naše potrebe zadovoljavamo s vlastitim uzgojem, a riječ je o organskom uzgoju i zero waste pristupu.

(Snimili Doria Mohorović i Matej Paluh)(Snimila Doria Mohorović)

Ostatke hrane iz hotelskog restorana koristimo za proizvodnju gnojiva, rekao je Britvarević, naglasivši kako se time zaokružuje cijeli ekološki proces na imanju. Interesantan dodatak ovoj priči je svakodnevni izbor namirnica iz vrta od strane glavnog kuhara, koji kreira specijalitet dana na temelju sezonskih proizvoda, odnosno onog što tog dana pronađe u vrtu zanimljivim. Britvarević je najavio i planove za proširenje organske proizvodnje, uključujući uzgoj vlastitih kokoši kako bi hotel svakodevno na raspoloaganju imao svoja domaća jaja.

(Snimili Doria Mohorović i Matej Paluh)(Snimila Doria Mohorović)

- Ovo je dio stalnih nastojanja da podignemo razinu kvalitete i dodatno unaprijedimo ponudu na Meneghettiju, zaključio je Britvarević.

Druženje je završilo obilaskom vinarije i vinskog podruma gdje su gosti, uz drvene bačve u kojima sazrijeva vino, imali priliku vidjeti moderne proizvodne linije i saznati detalje o procesu punjenja boca i etiketiranja. Meneghetti godišnje, kako se moglo čuti, proizvede oko 90.000 do 100.000 boca, od čega su 25.000 boce svježe malvazije i 15.000 boce merlota, dok se ostatak odnosi na vina i pjenušce u višim cjenovnim kategorijama. Fokus vinarije je, kako je istaknuo Britvarević, na proizvodnji ozbiljnih i karakternih vina koja se izdvajaju svojom kvalitetom.

(Snimili Doria Mohorović i Matej Paluh)(Snimio Matej Paluh)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter