PARIZ

Berba grožđa u Champagneu kreće ranije zbog vrućeg i suhog ljeta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Berba grožđa u Champagneu, kolijevci slavnog šampanjaca, počela je ranije ove godine zbog vrućeg i suhog ljeta, najavljujući promjene za francuske vinare.

Visoke temperature i najveća suša u povijesti izazvali su šumske požare i prisilili vlasti da ograniče potrošnju vode širom Francuske, a istodobno su ubrzali zriobu grožđa.

Berba u kolovozu, a ne početkom rujna kao prošle godine, bila je nekada u Champagneu iznimna pojava kojoj su mnogi svjedočili jednom u životu, ističe Charles Philipponnat, predsjednik obiteljske vinarije Philipponnat Champagne.

Stvari su se promijenile.

"Sasvim je jasno da vidimo posljedice globalnog zatopljenja", zaključuje vlasnik vinarije na sjeveru Francuske koja proizvodi nekoliko stotina boca vina godišnje.

Berači oko njega žure kako bi na temperaturama znatno višim od 30 stupnjeva Celzijevih ubrali što više dragocjenog pinota. Angažirani su samo za berbu i plaćeni po količini ubranog grožđa.

Važno je ubrati grožđe prije nego što bude prezrelo i prepuno šećera.

"Mislim da smo na prekretnici", rekao je Philipponnat. "Do sada nam je globalno zatopljenje pomagalo: bralo se u dobrim vremenskim uvjetima, bez kiše, bez previše hladnoće, a grožđe je bilo zrelo i rijetko trulo".

Proizvođači diljem Francuske očekuju da će ovogodišnja berba donijeti kvalitetno grožđe u trenutku izlaska na tržište i olakšanje nakon mraza i napada plijesni koji su opustošili vinograde u 2021. godini.

"Sada bismo mogli imati problema s prezrelim grožđem", tumači Philipponnat. "Potencijalno previše suha ljetna sezona izazvat će druge probleme, kojima ćemo se morati prilagoditi", dodaje.

"Morat ćemo prilagoditi naše vinogradarstvo i našu enologiju – zapravo način proizvodnje vina", ističe.

Jedan od prvih koraka bit će ranija berba nego u prošlim desetljećima, i to ne samo za šampanjac.

Sezona berbe počela je dva tjedna ranije u većini velikih vinskih francuskih regija, što će vjerojatno postati trend, smatraju vinari.

"Vina će se možda promijeniti, možda ćemo se morati prilagoditi drugim sortama grožđa ili metodama uzgoja, malo drugačijima od dosadašnjih", rekao je Laurent Pinson, proizvođač vina chablis u Burgundiji.

U 80-im godinama grožđe se bralo oko listopada, a sada je sasvim normalno da se bere početkom rujna, a katkada i u kolovozu, rekao je Pinson.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter