radni sastanak

Istarska županija želi zaštititi male obiteljske iznajmljivače, evo kako to planiraju

| Autor: Glas Istre
(Foto Istarska županija)

(Foto Istarska županija)


Istarski župan Boris Miletić održao je danas sastanak s predsjednicom i dopredsjednicom Udruge obiteljskog smještaja Istra Lorenom John i Patricijom Ilić, a kojem su prisustvovale i županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković i pomoćnica pročelnice Nina Kukurin. Tema razgovora su bili pravilnici propisani Zakonom o turizmu te Zakon o lokalnim porezima, odnosno porez na nekretnine koji će, prema riječima Udruge, posebno pogoditi male iznajmljivače. 

Župan Miletić je izjavio da razumije problematiku malih obiteljskih iznajmljivača, te je ponovio kako je nužna jasna razlika između građana koji iznajmljuju apartman ili dva i stranaca, odnosno nerezidenata (ljudi koji ovdje ne žive), koji iznajmljuju po cijele stambene objekte. Upravo su i na tragu toga bile primjedbe koje je Istarska županija unijela na eSavjetovanje Ministarstva turizma i sporta, a koji su u konačnici i utjecali na finalnu verziju Pravilnika o pokazateljima održivosti.

Naime, cilj svake destinacije je da se izgradnjom u prostoru omogući povećavanje broja lokalnog stanovništva, te da se to lokalno stanovništvo adekvatno zaštiti i pri pružanju usluga smještaja u domaćinstvu kao iznajmljivači-domaćini. Trenutno se u stambenim zonama događa masovna ekspanzija nekategoriziranih turističkih kapaciteta, u vlasništvu nerezidenata u tzv. nekomercijalnom smještaju.

Ta prekomjerna i nekontrolirana ekspanzija, smatra župan, nauštrb je i kvalitete života lokalnog stanovništva, a nije praćena ni adekvatnom infrastrukturom. Budućnost istarskog turizma je u održivosti i cijelogodišnjosti, a što je bila i tema nedavnog sastanka Ministarstva turizma i sporta s turističkim sektorom Istarske županije, održanom u Rovinju.

Na sastanku je dogovoreno da će Istarska županija nastojati zaštiti iznajmljivače u domaćinstvu, odnosno građane domaćine na način da se za njih predloži najmanji paušalni porezni tretman. Nadalje, porez na kuće za odmor, koji se po prijedlogu Izmjena i dopuna Zakona o lokalnim porezima namjerava izmijeniti na način da će se zvati porez na nekretnine, ne smije se naplaćivati domaćinima koji trajno žive u nekretnini, bez obzira što u sklopu iste iznajmljuju apartman ili dva, kao što je to i do sada bilo regulirano porezom na kuće za odmor. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter