TJEDAN DIGITALNIH NOMADA ViNOMAD

Digitalni nomadi iz cijelog svijeta istražuju središnju Istru: Nadahnjujući radni prostori u okruženju ljepota ruralne istarske unutrašnjosti

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
(Foto TZ središnje Istre)

(Foto TZ središnje Istre)


U sklopu tjedna digitalnih nomada ViNomad, istaknuti stručnjaci i lideri, sedamnaest digitalnih nomada iz Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Južne Amerike, Europe, SAD-a i Velike Britanije do 6. listopada borave u Istri i uživaju u vođenim degustacijama vina, lokalnoj gastronomiji i radionicama u nadahnjujućim radnim prostorima, okruženi ljepotom ruralne središnje Istre.

Inicijativa "Živi i radi" Turističke zajednice središnje Istre, već četvrtu godinu zaredom nastavlja privlačiti digitalne nomade u regiju, posebno one koji traže jedinstvenu ponudu "sporog, aktivnog i zelenog turizma".

(Foto TZ središnje Istre)U Kući od kobasica u Sv. Petru u Šumi (Foto TZ središnje Istre)

Potražnja za smještajem

ViNomad, uz pružanje nezaboravnog iskustva digitalnim nomadima koji uživaju u vinu, usmjeren je i na poboljšanje mogućnosti za lokalne domaćine u pružanju usluga digitalnim nomadima. Posebnu radionicu vodi Nomad Stays - globalna platforma koja izvještava o sve većoj potražnji dugoročnih smještajnih opcija za digitalne nomade diljem svijeta.

Hrvatska je popularna destinacija, a uključivanje osnivača platforme Nomad Stays velika je prednost za ViNomad, čiji je cilj educirati lokalne vlasnike smještaja i pružatelje usluga o tome kako iskoristiti tržište digitalnih nomada. Program također nudi tri radionice iz serije "Nomad Exchange" koje vode digitalni nomadi, a teme uključuju stvaranje zajednice, kreiranje sadržaja i način života i rada digitalnog nomada.

Središnja Istra, naglasila je direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti, nedvojbeno je pozicionirana na "karti" digitalnih nomada, koji traže kvalitetnu lokaciju za život i rad na daljinu. To je savršeno i poticajno odredište, koje nudi miran, ali profinjen način života, idealan za one koji žele doživjeti spori način življenja, a da pritom ostanu produktivni.

- Naš program zasigurno je jedinstven u Istri. Mi smo jedina turistička zajednica koja se odlučila za profil gostiju koji je nešto drugačiji i ne voli se nazivati turistima. Svakako je jedinstven i u Hrvatskoj jer smo jedina ruralna destinacija koja to radi. Obično to rade velike turističke zajednice, puno bogatije od nas, obalne i metropola, a mi smo jedina ruralna sredina koja je odlučila naći svoj dio kolača na tržištu koje ima više od 40 milijuna digitalnih nomada, a mnogi od njih vole uživati i glavni cilj odabira destinacije upravo im je enogastronomija i uživanje u sporom, aktivnom, zelenom turizmu što središnja Istra ima, kazala je Kantaruti.

(Foto TZ središnje Istre)(Foto TZ središnje Istre)

Šetnje prirodom

Program nudi autentično iskustvo središnje Istre kroz degustacije vina, lokalnu gastronomiju, aktivnosti na otvorenom i radionice u jedinstvenim višenamjenskim prostorima te smještaj u udobnim glamping šatorima u obiteljskom smještaju Banki Green Village. Pod vodstvom Turističke zajednice središnje Istre, ovu inicijativu podržavaju Digital Nomad Association Croatia, Saltwater Nomads, a sufinancira je Hrvatska turistička zajednica. Podržava je i Ministarstvo turizma i sporta.

Nadahnuto idejom "spore produktivnosti" autora Cal Newporta, ovaj tjedan promiče promišljanje načina na koji se pristupa radu i životu, a sudionici mogu doputovati kopnenim putem iz čitave kontinentalne Europe. Digitalni nomadi imaju priliku istražiti poznata vina i regionalne delicije Istre.

Program uključuje intenzivnu poludnevnu radionicu o vinima koju vodi Jacqueline Marovac iz vinarije Domaine Koquelicot, te radionice koje su digitalni nomadi vodili u destileriji Krulčić u Pazinu, vinariji Radanović i Kući pršuta u Tinjanu. Iskustvo "od polja do stola" koje će pružiti konoba Doma, konoba Marino i konoba 2. Peron bez sumnje će oduševiti polaznike. Agencija Saorsa Outdoor vodi digitalne nomade kroz slikovite krajolike središnje Istre tijekom jedne jutarnje i jedne popodnevne šetnje do ključnih panoramskih točaka.

(Foto TZ središnje Istre)U Destileriji Krulčić (Foto TZ središnje Istre)

Radionice

Digitalni nomadi održavaju radionice za lokalno stanovništvo u jedinstvenim prostorima kao što su Kuća vina u Gračišću, Kuća od kobasica u Sv. Petru u Šumi i Kuća istarskog pršuta u Tinjanu, o oglašavanju na društvenim mrežama, prodaji i ugošćavanju digitalnih nomada, pomažući lokalnim poduzećima da iskoriste rastuće tržište digitalnih nomada.

Program ima za cilj i povezati i informirati lokalne domaćine o tome kako iskoristiti rastuću potražnju za dugoročnim smještajem među digitalnim nomadima te kako od digitalnih nomada saznati više o tri ključne teme: stvaranje zajednice, sadržaja i životnog stila digitalnih nomada.

Poduzetnici, mentori za inkubatore i tehnološki vizionari, Mark Phillips i Linda McCall, suosnivači su platforme Nomad Stays, globalnog pružatelja smještaja za digitalne nomade. Mark je vodio radionicu na temu "Monetizacija tržišta digitalnih nomada", koja je namijenjena lokalnim vlasnicima smještaja i članovima zajednice.

Njegova radionica imala je za cilj preoblikovati kratkoročno razmišljanje i sezonski pristup te istaknuti prednosti dugoročnog najma i trenutačnu situaciju na tržištu. Linda je naglasila izgradnju zajednice i kapaciteta, oslanjajući se na desetljeća iskustva stečenog radom s više od 100 inkubatora diljem svijeta, od ruralnih područja Australije do njihovog novog sjedišta u Francuskoj.

- Cilj ViNomada nije privlačenje turista koji dolaze na nekoliko dana nego stvaranje čudesnih iskustava i uspomena za ljude koji će središnju Istru nazivati svojim domom u razdoblju od jednog ili više mjeseci. Radi se i o postavljanju izazova pred lokalnu poslovnu zajednicu, potičući drugačiji način razmišljanja o budućem poslovanju, kazao je Mark Phillips.

- U svijetu gdje se produktivnost često izjednačava s užurbanom aktivnošću, pristup ViNomada "sporoj produktivnosti" pravo je osvježenje. Ovaj program namijenjen je digitalnim nomadima koji traže ne samo uspjeh, već i ravnotežu u životu - ravnotežu koju središnja Istra omogućava na savršen način, naglasio je Dipak Vadera, direktor marketinga zajednice i ekosustava u Dealfrontu.

(Foto TZ središnje Istre)Direktorica TZ središnje Istre Sanja Kantaruti (Foto TZ središnje Istre)

Podcast

Helena Bradbury, stručnjakinja kreiranja sadržaja i iskusna digitalna nomatkinja, komentirala je kako je središnja Istra pravi zlatni rudnik za kreiranje sadržaja - njezini krajolici, tradicije i gastronomija obiluju pričama koje čekaju da budu ispričane.

U sklopu projekta ViNomad snimit će se intervjui za prvo izdanje podcasta Živi i radi u središnjoj Istri. Serija će sadržavati ključne informacije o tome što je u središnjoj Istri digitalnim nomadima dostupno tijekom cijele godine, uz priče lokalnih stanovnika koji su se u tu regiju preselili ili nastavili tradicionalne obiteljske poljoprivredne poslove.

Nora Walsh, autorica vodiča za rad na daljinu New York Timesa i nagrađivana putopisna novinarka iz SAD-a, provela je rujan intervjuirajući lokalno stanovništvo, iseljenike i digitalne nomade za ovaj inovativni audio vodič, stvoren kako bi pomogao digitalnim nomadima koji planiraju posjetiti regiju.

Jan de Jong, predsjednik udruge Digital Nomad Association Croatia, izrazio je svoje divljenje dosljednosti ove inicijative: "Unutar granica Hrvatske vidjeli smo mnoge inicijative za privlačenje digitalnih nomada, od Zagreb Digital Nomad Weeka do programa Dubrovnik Digital Nomad-in-Residence. Međutim, niti jedna destinacija nije bila toliko posvećena i dosljedna kao Turistička zajednica središnje Istre, koja organizira ovaj događaj već četvrtu godinu zaredom."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter