U Mutvoranu

"Druženje po starinski" uz živu tradicijsku glazbu i interpretativnu šetnju

| Autor: Glas Istre
(Foto: TZO Marčana)

(Foto: TZO Marčana)


U Mutvoranu, u nedjelju 6. listopada održat će se "druženje po starinski" u sklopu proslave Sv. Marije od Luzara. Program započinje u 10 sati iza crkve sv. Marije Magdalene, gdje će se do 14 sati održati sajam starih zanata uz prigodnu ugostiteljsku ponudu.

Svoje će zanatske, skoro pa zaboravljene vještine predstaviti kamenoklesari Đino i Ivica Percan, stolar Rade Bolković, lončar i keramičar Henry Marić, izrađivači tradicijskih instrumenata Darko i Milan Vitasović, izrađivač cindri Miro Šverko, vinar David Diković, medar Kristijan Dubravac, suvenirke i rukotvorke Miranda Križanić i Ornela Škabić, slikarica Rina Cukon, ribarica Ariana Percan… Ivana Bolković pokazati će vještinu heklanja, Jelena Papandopulo izradu svijeća od pčelinjeg voska, Mauro Valić izradu raznih dekorativnih i uporabnih predmeta po starini, Staša Doblanović Randall rikamivanje (ukrasni vez na platnu), Petra Dragoslavac bojanje svile, pamuka i lana te KUD Mate Balota tradicijski tanac, kantu i svirku po domaću.

U 10.30 sati slijedi narodno pripovijedanje Aleksandra Bančića, koji će u loži oživjeti zaboravljene istarske bajke na čakavskom narječju, jeziku kojim su ih nekada pripovijedale naše none i nonići. Pripovijedni program “Kantuon Ćakuluon - istarske priče za velike i male” donosi priče prenošene generacijama, a središnje mjesto zauzima bajka “Grad Svete Luzarije”, izvorna priča iz okolice Mutvorana, koja čuva bogatstvo lokalne tradicije. Ovaj događaj pruža jedinstvenu priliku da se čuju priče koje su oblikovale maštu i identitet naših predaka, vraćajući nas u vrijeme kada su bajke bile dio svakodnevice.

U crkvi sv. Marije Magdalene u 11.40 sati na rasporedu je sveta misa i procesija selom. U 13.00 sati okupljamo se ispod velike murve, otkud kreće zabavna interpretativna šetnja Mutvoranom „Vjetar priča“ u izvedbi glumačke skupine Istra Inspirita. Za još bolje raspoloženje bogati program popratiti će svestrani zavičajni svirač i pjesnik Drago Draguzet s kompanijom.

Danas je Mutvoran selo s malim brojem stanovnika, na čiju slavnu prošlost podsjećaju ostaci pretpovijesnih gradinskih i srednjovjekovnih zidina, kao i župna crkva Sv. Marije Magdalene s izuzetno vrijednom umjetničkom opremom (svadbenim vijencom i oltarom Paola Campse de Bobotija) te bestijarij izložen u loži pred ulazom u selo.

„Želja je oživljavanjem tradicijskih fešti i starih običaja predstaviti autentičnost destinacije Marčana i pri tom doprinijeti očuvanju kulture toga kraja na zabavno-edukativan i održiv način, stvarajući dodatni motiv posjećivanja i istraživanja Mutvorana.“ – Maja Bizjak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter