na današnji dan, godina je 2008.

Elvis Paulić "ponicom projahao" cijelu Parenzanu

| Autor: Jelena Milović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Vremeplovom Glasa Istre putujemo u 2008. godinu. Na naslovnici 29. rujna jedna od glavnih tema je medicinski pothvat u KBC-u Rebro. Naime, u tom Kliničkom bolničkom centru po prvi je put u Hrvatskoj pacijentu ugrađena srčana mehanička pumpa ili umjetno srce. Prvo umjetno srce dobio je višegodišnji srčani bolesnik u dobi od četrdesetak godina, koji je bolovao od zatajenja rada srca.

Ovom mu je operacijom spašen život jer je zbog iscrpljene terapije lijekovima nastupila faza kritičnog zatajenja srca. Operacija je trajala dva sata, a pacijentu je ugrađeno mehaničko srce, dok se čekala njegova transplantacija. Jedno umjetno srce tada je koštalo 250 tisuća eura, saznajemo u članku.

Ugradnja umjetnih zglobova

O još jednom medicinskom postignuću pisalo se istog dana u Glasu Istre. Ovog puta bila je riječ o ugradnji umjetnih zglobova prstiju. Tada sedamdesetogodišnjoj pacijentici oboljeloj od reumatoidnog artritisa, kronične upalne bolesti vezivnog tkiva koja najjače pogađa lokomotorni sustav, liječnici Klinike za ortopediju u Lovranu ugradili su četiri umjetna zgloba na prstima lijeve ruke. Ovo je bila prva takva operacija u lovranskoj klinici, a time je ona postala i prva ortopedija u Hrvatskoj koja ugradnju umjetnih zglobova prstiju šake obavlja u sklopu svog redovitog programa. Operaciju su izveli ortopedi dr. Mario Hero i mr. Hari Jurdana.

Oko tri tisuće ljudi, predstavnika 12 udruga s područja Velike Kladuše iz susjedne Bosne i Hercegovine, doputovalo je u Pulu kako bi čestitalo 69. rođendan Fikretu Abdiću Babi, nekadašnjem političaru i poduzetniku iz Cazinske krajine koji je u to vrijeme služio kaznu za ratne zločine; u tom trenutku u pulskom zatvoru već dvije godine. U Pulu je stiglo više od 30 autobusa, a procijenilo se i još stotinjak automobila, ne samo iz BiH već i iz Slovenije. Skup je održan na parkiralištu Rojca; bez govora, transparenata i slika, uz samo povremeno skandiranje i prizivanje Babe da se pojavi na udaljenom zatvorskom oknu. Na jednom od ipak rijetkih transparenata stajao je tekst: »Mesiću, daj nam našeg Babu«. Naime, sud je Abdića 2002. godine proglasio krivim za ratne zločine i osudio ga na 20 godina zatvora, da bi mu kazna bila smanjena na 15 godina. Rifat Dolić, tadašnji predsjednik Demokratske narodne zajednice, stranke koju je osnovao upravo Abdić, komentirao je presudu kao montirani proces s političkom pozadinom, s namjerom da se Abdića ukloni s političke scene, ako ga se već nije uspjelo likvidirati, pisao je tog dana novinar Mladen Radić.

Građanska inicijativa općine Medulin spominjala je tih dana novu lokaciju za županijski centar za gospodarenje otpadom, umjesto one planirane na Kaštijunu. Božo Benčić iz te inicijative rekao je tada da je lokacija Kaštijuna politički nametnuta prije 50 godina te da neće prihvatiti novo političko nametanje.

Zanimljiva je vijest toga dana koju su aktualizirali iz stranke HNS Istre i Primorsko-goranske županije na temu skupoće prolaska kroz Tunel Učku, ustvrdivši da Učka ne smije razdvajati ove dvije županije te da je model po kojem vozila pulskih i riječkih registarskih oznaka mogu voziti u pola cijene, prekompliciran, te se on može realizirati samo s istarske strane, zbog same oznake na registraciji. Od Bina Istre u tim su trenucima očekivali da izrade model po kojem će vozila tih registarskih tablica na jednostavniji način moći doći do jeftinijeg prolaza kroz tunel.

Tog je dana iz svijeta stigla i nepotvrđena vijest da je SAD postavio proturaketni radar u Izraelu. Naime, rečeno je kako je on namijenjen prvenstveno presretanju iranskih balističkih raketa. Radar je dometa više od 2.000 kilometara i postavljen u pustinji Negev na jugu Izraela te njime, prema tadašnjim informacijama, upravlja ekipa od 120 pripadnika američke vojske, stalno prisutnih. Glasnogovornik ministarstva obrane izjavio je tada kako »nema saznanja o tom raspoređivanju«. Američki tajnik Robert Gates pristao je razmotriti mogućnost raspoređivanja takvog radar u Izraelu, »kako bi se zaštitio od svake vrste prijetnja u regiji«, izjavio je pritom dužnosnik.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije tvrdio je tada da arapski svijet neće prihvatiti djelomičan ili privremen mirovni sporazum s Izraelom jer, kako je rekao, povijest pokazuje da takvi privremeni aranžmani teže postati trajnim. Najmanje što međunarodna zajednica treba očekivati od Izraela tijekom pregovora s Palestincima jest da zaustavi sve operacije naseljavanja na okupiranoj Zapadnoj obali, jer te aktivnosti čine pregovore beznačajnim i otežavaju uvjeravanje ljudi u provedivost i koristi postizanja mira, rekao je pritom Princ Saud Al Faisal.

Na pulskim stranicama uvijek aktualne teme. Grad je godinu prije raskinuo ugovor o zakupu s bivšim zakupcima na nekretnini u sklopu kupališta Stoja. Za uređenje kupališta zainteresiran je sam Grad kojemu je u planu da u temeljnu rekonstrukciju uloži značajan dio prikupljene naknade za pomorsko dobro, ali se u tom trenutku čeka okončanje sudskog postupka oko statusa.

Iz Pule i lijepe vijesti o petero polaznika iz cijele Hrvatske koji su nedavno završili prvi modul PAPO programa pulskog Down centra. Ovaj program nastoji osobe s Downovim sindromom osposobiti za poslove u ugostiteljstvu. S druge strane, Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije obilježila je 60. obljetnicu djelovanje. Tom su prilikom najavili i kampanju na razini države za priznavanje znakovnog jezika kao službenog manjinskog jezika u Hrvatskoj.

Pravi pothvat

Rovinj je obilježio Svjetski dan turizma te za goste i domaće organizirao izlet biciklima duž obale do arheološkog nalazišta Monkodonja. Vižinada najavljuje sutrašnje obilježavanje Dana općine i blagdan sv. Jeronima i dodjelu Plakete juniorima NK Vižinade koji su te godine bili prvaci u Drugoj županijskoj ligi-sjever. Na fešti Slovenska noć u Novigradu, domaćina manifestacije Faruka Kurića i supruge Darje, prikupljala su se sredstva za Društvo paraplegičara Dolenjske, Bele Krajine i Posavja iz Novog Mesta te dječji vrtić »Tičići« i Talijanski dječji vrtić iz Novigrada.

Toga dana izlazi i vijest da je Udruga umirovljenika unutarnjih poslova obilježila Dan policije u Livadama, a Elvis Paulić iz Pule izabrao je bicikl - ‘ponicu’ i »projahao cijelu Parenzanu«, pet i pol kilometara zahtjevnog uspona iz Ponte Portona do Vižinade, što je pravi pothvat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter