Ravnatelj Lučke uprave Rovinj

Rudolf Marić o problemima, planovima i novim investicijama: Trenutno oko 360 plovila u Rovinju čeka vez

| Autor: Nina Orlović Radić
(Snimila Nina Orlović Radić)

(Snimila Nina Orlović Radić)


Živjeti na moru, odnosno uz more, a pritom nemati svoju lađicu, barkicu ili brod, isto je kao ne posjedovati automobil u gradu. To dobro zna i ravnatelj Lučke uprave grada Rovinja Rudolf Marić od kojeg saznajemo da se na listi čekanja za vez trenutno nalazi oko 360 podnositelja zahtjeva.

Brojka je velika, posebice uzme li se u obzir da je Rovinj, uz postojeću gradsku, prije samo četiri godine dobio i novu komunalnu luku San Pelagio, izgrađenu u sjevernom dijelu Grada. U novoj se luci na vezu našlo 350 plovila maksimalne dužine do deset metara.

Marić veli da više nema mjesta niti za jedno plovilo te da je luka sto posto zauzeta. Smatra i da je ovako veliki broj zahtjeva za vezom (mahom domaćih ljudi) rezultat sve veće zainteresiranosti za život na moru i blagodatima koje primorje, a posebice Rovinj i Istra, pružaju svojim stanovnicima.

Minimalne šanse za dobivanje veza

- Uz to, valja imati na umu da je luka San Pelagio kvalitetno izgrađena sa svom pratećom infrastrukturom i da je upravo zbog nje taj dio Grada postao vrlo živ i frekventan kako za pješake, tako i za kupače, bicikliste, korisnike bolnice pa ne čudi stoga da je pritisak za dobivanjem veza sve veći i veći, smatra Marić.

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

Zanimalo nas je i kako i u kojem se roku ipak može (do)čekati vez, na što nam je odgovoreno da se prvenstveno mora poštovati službeno propisan sustav bodovanja, odnosno kriteriji prema kojima se bodovi zaslužuju - od godina života u Rovinju, preko veličine plovila, do materijala od kojeg je izgrađen. Jednom riječju, šanse za promptnim dobivanjem veza su minimalne.

- Upravo iz razloga što smo svjesni problematike, ovog je proljeća na natječaj Ministarstva pomorstva RH-a prijavljen projekt izgradnje lukobrana sv. Katarina. Uz prijavu, priložena je prateća dokumentacija i već pribavljena građevinska dozvola pa se nadamo da će kroz mjesec, dva na našu adresu stići pozitivan odgovor, odnosno rješenje o početku gradnje lukobrana vrijednih oko šest milijuna eura.

Novi prostor u staroj zgradi

U tom slučaju s radovima bi se moglo započeti već ove zime, kaže nam ravnatelj Lučke uprave Rovinj Rudolf Marić.

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

A do zime i mogućeg početka radova na lukobranima, čiji je glavni cilj zaštita gradske luke Andane od ponenta, odnosno uređenja same luke koja bi, s pontonima, trebala dobiti dodatnih dvjestotinjak vezova, u Lučkoj upravi ne miruju.

Naime, nakon što su 2020. godine od Ministarstva državne uprave dobili treći kat u zgradi na Obali Pino Budicin 1., u susret su im izašli carinici i pomorska policija koja je, nakon ukidanje pomorske granice, iselila, a u njihovih šezdesetak četvornih metara »uselila« Lučka uprava Rovinj.

Ustvari, do potpunog će useljenja doći nakon opremanja prostora u kojem će se naći operativa, lučki kontrolni centar i arhiva. Početak radova koji bi trebali započeti iza Nove godine, vrijedni su oko 20 tisuća eura i trebali bi biti okončani do proljeća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter