zadnja subota u rujnu na ćićariji

Art festival starih zanata, domaćih proizvoda, kulture, glazbe, druženja i dobre zabave. Donosimo detalje sutrašnjeg programa

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Brgudac Art & Samanj tradicionalna manifestacija koju Udruga Babucera organizira u partnerstvu s Općinom Lanišće, održat će se u subotu s početkom u 11 sati. Već treću godinu zaredom manifestacijom "Brgudac Art & Samanj", u Brgudcu, koji je sa svojih 747 metara nadmorske visine, najviše stalno naseljeno selo u Istarskoj županiji, obnavljaju staru i stvaraju novu tradiciju.

Ponuda lokalnih proizvoda

Kroz art festival koji uz glazbu i izložbu umjetničkih djela okuplja i prezentira lokalne izlagače rukotvorina i domaćih proizvoda, posjetitelji se mogu upoznati s kulturnom baštinom krškog područja Ćićarije čime se jača identitet lokalnog stanovništva te pomaže osnaživanju, očuvanju i obnovi tradicijskih običaja. Sav program i sudjelovanje na sajmu su besplatni. U gospodarskom smislu promovira se i potiče razvoj malih lokalnih proizvođača koji na ovaj način mogu prezentirati i lakše doprijeti do više kupaca za svoje proizvode što direktno utječe i na razvoj Općine Lanišće. Kulturni program manifestacije "Brgudac Art & Samanj" je iznimno bogat i raznovrstan te koncipiran za sve dobne skupine posjetitelja.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

U subotnjoj manifestaciji sudjeluju izlagači s obje strane Učke sa širokom ponudom proizvoda, tako da se može naći za svakoga ponešto. Udruga Lodrica Kastav nudi "Kolače s pričom", čunčanu čipku, proizvode od filcane vune, Hemp Farm Zornada Hum nudi proizvode od industrijske konoplje, Bruman Craft Buzet nudi craft pivo, OPG Adriano Černeka Buzet vino i domaće proizvode, Obiteljska sirana Majcani Buzet nudi mlijeko i mliječne proizvode, OPG Udovičić Žminjski gušti Žminj nudi tradicionalne suhomesnate proizvode, Martina Šugar Poreč heklane igračake, kape, privjeske, OPG Baričević Lupoglav nudi proizvode i kozmetiku na bazi meda, OPG Dušić Cerovlje voće, OPG Rumac, Maćuki, Poljane, marmeladu, kiseli kupus, ocat, marune i vino, Mirai Aromatica Tinjan proizvode od ljekovitog i aromatičnog bilja, Simona Meglen "Simony" iz Slovenije nudi prirodnu kozmetiku, L.& A. Sladka Kuglica Tinjan nudi prirodni sladoled, Brankini proizvodi Kastav domaće proizvode, džemove, salsu, pasatu, kekse bez glutena i laktoze.

Domaća radinost "Javor", iza kojeg stoji Miro Šverko iz Lanišća, ponudit će proizvode od drva, Lovorka Kovačević iz Lovrana suvenire i ukrase, Šarene Heklice Aurore Dakić iz Lanišća končane i vunene proizvode, Suzana Zgrablić iz Pule sapune i svijeće, Med i mlijeko Labin nudit će unikatne svijeće, starinske igračke i nakit, Sonja Marchioli s Krka drvenariju, daske, ribeže, kuhače, igračke, košare i ručni alat, Dor Jan Felt Doris Janković iz Rijeke nudit će ukrasne i uporabne ručno filcane vunene proizvode te Udruga Babucera Brgudac radove članova udruge, brgučku craft biru, eko suvenire i majice.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Umjetnički program manifestacije obuhvaća izložbu Saše Jantoleka "U Brgudcu bliže suncu". Jantolekova imaginacija odnosi se na ilustraciju životnih sekvenci, intimnih životnih fragmenata njegovih epizodista, često bizarnih uvijek emotivno bliskih i shvatljivih. Nadalje, izložbu Margarete Peršić "Brodarica u Brgudcu", potom radionice OPG Baričević "Izrada sapuna - Zero waste žajfa" te Sonje Marchioli "Oslikavanje tradicionalnih hrvatskih igračaka".

Priče o fantastičnim bićima

Predviđena je i pripovjedna predstava u izvedbi umjetnice Margarete Peršić koja svojim pristupom odabranu narodnu bajku podiže na razinu zasebnog, specifičnog scenskog izričaja. U svojoj izvedbi kombinira elemente pripovijedanja (storytelling), pantomime i teatra. Održat će se i promocija slikovnice Sanje Albaneže "Đir po Kvarnere", predavanje Ane Cerovac "Fantastična bića Istre i Kvarnera" te projekcija filma "Je lektrika ubila štrige" (Hrvatska, 2016.) za kojeg režiju potpisuje Cristian Criss Kolacio, produkcija je Udruge Spod Učke, a producentica je Viviana Brkarić.

Tradicijske istarske priče gledatelja vode u svijet mašte, u jednu manje poznatu, mističnu Istru. Istra ima bogatu usmenu tradiciju pripovijedanja, a posebno su zanimljive priče o "fantastičnim" bićima, štrigama, štrigunima, morama, štroligama, krsnicima, vilama, vukodlacima, koje su se pripovijedale u prošlosti, ali se pričaju još i danas. Kazivači iz svih dijelova Istre na autentičnom jeziku pričaju priče koje se ili tradicionalno pričaju u njihovom kraju ili su to priče koje su doživjeli njihovi bližnji, a o nekima govore kao o doživljaju "iz prve ruke".

Koncert Cukar & Caffe Benda koji će posjetitelje zabavljati uz domaću istarsku, primorsku glazbu, pop-rock i ex-yu hitove, počinje oko 20 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter