Rasprava

Općinsko vijeće Svete Nedelje: Zbog male realizacije veliki višak u proračunu

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


U prvih šest mjeseci ove godine općina Sveta Nedjelja ostvarila je prihode i primitke od 1,23 milijuna eura, a rashodi i izdaci iznosili su 922 tisuće eura. Ostvaren je višak prihoda i primitaka od 316 tisuća eura, a kada se tome pridoda višak ostvaren na posljednji dan prošle godine u visini od 1,38 milijuna dolazi se do ukupnog viška prihoda od 1,7 milijuna eura koji je raspoloživ u slijedećem razdoblju. Rekla je Iris Vojić Gergorić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, podnoseći izvješće o ostvarenju općinskog proračuna u prvom polugodištu na sjednici Općinskog vijeća Općine Sveta Nedelja.

Zapošljavanje novih kadrova

Ovakav financijski rezultat povukao je u raspravu nezavisne vijećnike Miljenka Vidića i Robija Čalovića. Naime, Vidić je rekao da tako veliki višak pokazuje da se nije sve realiziralo od paniranog pa je bolje da je ostalo manje novaca pa čak i da se išlo u minus, a da je više toga napravljeno. Čalović se složio s njim jer se višak iz prošle godine još povećao pa je vidljivo da mnoge kapitalne stavke u proračunu nisu realizirane u prvom polugodištu, a vidjet će se hoće li biti i u drugom.

Ustvrdio je da se realizirala jedino rasvjeta u poduzetničkoj zoni gdje je došao trgovački centar Stop Shop koji je financirao tu investiciju, ali je vidljivo da općina, unatoč pozitivnom poslovanju, nije realizirala ono što je planirala za prvih šest mjeseci u proračunu.

Odgovorila im je općinska načelnica Irene Franković koja je rekla da su u pripremi dva projekta, izgradnja cjevovoda od ulaza u Nedešćinu prema Eržišću i izgradnja Sportske dvorane za koju je u tijeku postupak ishođenja građevinske dozvole.

Vijećnik Mladen Vlačić smatra da Općina, što se tiče Vodovoda i komunalnog poduzeća, ovisi o dobroj volji Grada Labina jer raspolaže s premalim sredstvima za realizaciju projekata.

Načelnica Franković podnijela je potom i izvješće o svom radu za prvih šest mjeseci ove godine te je istaknula da su u prvom polugodištu zaposleni stručni suradnik za proračun, financije i računovodstvo, komunalno prometni poljoprivredni redar, viši referent za uredsko poslovanje i viši referent za društvene djelatnosti. Istaknula je pozitivno poslovanje Općine koja redovito podmiruje sve svoje obveze u području socijale, zdravstva, predškolskog odgoja i obrazovanja te kulture i sporta.

U svibnju su usvojene devete izmjene i dopune Prostornog plana uređenja općine čime je prošireno građevinsko područje za 1,3 hektara kako bi se stvorili uvjeti za demografsku mjeru za mlade obitelji. Provode se i aktivnosti za gospodarsko-proizvodni razvoj uključivši i izgradnju sunčanih elektrana u Radnoj zoni Nedešćina, rekla je Franković.

Igralište u Šumberu

Načelnica je nabrojala i aktivnosti koje se odnose na komunalnu infrastrukturu kroz održavanje objekata i uređaja.

- U izvještajnom razdoblju obavljala sam poslove iz svoje nadležnosti na način koji će osigurati uvjete za što kvalitetnije zadovoljavanje lokalnih potreba naših žitelja, u okviru financijskih mogućnosti planiranih proračunom te nastojala odgovorno i kvalitetno ispuniti svoju obvezu vođenja izvršnih poslova naše jedinice lokalne samouprave, zaključila je Franković.

Vijećnik Dario Kiršić skrenuo je pozornost da bi trebalo dovršiti izgradnju poduzetničke zone koju bi trebalo dovesti u punu funkciju te da se do kraja postave rasvjetna tijela. Vladimir Kalčić tražio je da se završi i proširi izgradnja dječjeg igrališta u Šumberu gdje je još prije osam godina postavljena betonska podloga te je tražio postavljanje više rasvjetnih tijela od zgrade Vezokomerca prema Ceru i s donje strane raskrižja. Franković je najavila te radove jer se, kako je rekla, i radi na tome.

Vijeće je donijelo i odluku da se upravljanje i korištenje sportskih građevina s pripadajućim objektima u vlasništvu Općine prepusti nogometnim i boćarskim klubovima. Čalović je zatražio da se dovrši postavljanje rasvjetnih tijela na nogometnom igralištu u Nedešćini gdje još od 2020. postoji šest rasvjetnih stupova, ali sa samo četiri reflektora što ne pokriva cijeli teren. Pitao je i zašto ta investicija nije završena te zatražio od vijećnika da se iz viška proračuna odvoji potreban novac za ta dva reflektora.

Franković je odgovorila da je već razgovarala s predstavnicima NK Jedinstvo Omladinac i Elektroistrom da bi se postavila ta dva rasvjetna tijela, a na upit Valtera Golje što je s nogometnim terenom u Snašićima i boćalištem u Županićima odgovorila je da je teren u Snašićima u državnom vlasništvu pa se radi na tome da se spusti na županijsku razinu i zatim prepusti Općini, dok je teren boćališta sa zgradom u privatnom vlasništvu pa treba riješiti imovinsko-pravne odnose.

Komunalni problemi

Miljenko Vidić tražio je da se riješi problem parkirališta ispred Staračkog doma u kojem je i ambulanta i sportska dvorana, koja, kako je rekao, može biti i montažna. Maksida Beganović upozorila je na problem smeća od Vrećari do restorana Ferali te zatražila postavljanje usporivača prometa na Štrmcu.

Dario Kiršić pitao je što je s plaćama načelnice, pročelnice i općinskih službenika na što mu je Franković odgovorila da je odlukom Vijeća u travnju koeficijent za pročelnika povećan, za službenike se mora razgovarati sa sindikatima, a da su njihove plaće u skladu s ostalima na Labinštini, dok se na nju primjenjuje Vladina odluka o promijeni koeficijenata za plaće državnih dužnosnika.

Na kraju je Mladen Vlačić pohvalio završetak betoniranja rubnog djela križanja ispred Vezocomerca prema Santalezi što je moglo biti napravljeno i ranije bez traženja vijećnika i mještana. Predložio je i da se produži postavljanje javne rasvjete u industrijskoj zoni kako bi se pokrilo križanje ceste ispod Vezocomerca-Santalezi i da se jedno solarno svjetlo stavi na poziciji nove betonare.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter