sjednica vijeća sv. nedelje

Demokrat Kiršić: Materijali kasno dostavljeni i nepotpuni. Načelnica Franković: Nova službenica se još uhodava

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Vijećnici općine Sv. Nedelja prihvatili su na preksinoćnjoj sjednici Općinskog vijeća prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna kojim je on povećan s 3,23 milijuna na 3,52 milijuna eura. Planirani rashodi i izdaci povećani su za 290.100,40 eura, a prihodi i primici su ostali isti.

Sufinanciranje sportske dvorane

Ravnoteža je postignuta pribrojavanjem prenesenog dijela viška iz prošle godine u visini od 571.035,69 eura. Ukupan lanjski višak iznosio je 1.385.428,98 eura pa za iskoristiti ostaje još 814.393,29 eura.

Kako je obrazložila pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Iris Gergorić Vojić, glavni razlog povećanja rashoda su u odluci Vlade RH o minimalnom financiranju standarda, kriterija i mjerila za financiranje rashoda Javne vatrogasne postrojbe, prema kojoj je godišnja obveza iz proračuna Općine Sveta Nedjelja izdvojiti 80 tisuća eura a obveza od srpnja do prosinca ove godine iznosi 61 tisuću eura.

Za povećanja plaća djelatnicima u Dječjem vrtiću "Pjerina Verbanac" Općina sudjeluje u ukupnom sufinanciranju s mjesečnim iznosom od 30.189 eura. Ukupna razlika od 1. srpnja do kraja prosinca 2024. iznosi 181.131 euro. Za povećanje plaća u produženom boravku Osnovne škole Ivo Lola Ribar, Općina sudjeluje s 13 tisuća eura, a za Osnovnu školu Matije Vlačića s 1.380 eura, što sveukupno iznosi 14.813 eura.

Vijećnik Demokrata Dario Kiršić u raspravi je pitao zašto je planirano 65 tisuća eura za sufinanciranje sportske dvorane kada je projekt napravljen još prije 10 godina od strane tadašnjeg, a sada pokojnog, arhitekta Srećka Faragune i tada plaćen a dvorana još uvijek nije izgrađena. Općinska načelnica Irene Franković odgovorila mu je da se troškovi odnose na korekciju i izradu glavnog projekta jer se zadiranje u projekt smatra kao novi projekt a uz to promijenili su se u međuvremenu materijali i način izvedbe.

Kiršić je primijetio i neusklađenost s putokazima na općinskim cestama, a imao je i primjedbu na komunalni doprinos i komunalnu naknadu te kao i kasnije neki drugi vijećnici na nepravovremenu dostavu materijala za sjednicu i njihovu nepotpunost. Načelnica je to opravdala novom službenicom koja se još uhodava.

Kiršić je skrenuo pozornost i na male plaće dijela općinskih službenika koji su izostali prošlom odlukom prilikom korekcije koeficijenta navevši da viša stručna savjetnisa s VSS spremom ima 1.100 eura plaće. Kiršić je rekao da zbog malih plaća djelanici odlaze iz općine.

Franković je rekla da postoji velika razlika između privatnog sektora i državnih službenika, da je fluktuacija i drugdje prisutna ali da općina Sv. Nedelja ima najveće koeficijente na Labinštini spomenuvši da djelatnici uz plaće dobivaju i druge naknade.

Vijećnici su donijeli odluku da općinska nagrada za životno djelo iznosi dvije tisuće eura. Informirani su da se na javni natječaj za prodaju poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na području Sv. Martina nitko nije javio, pa natječaj nije uspio.

Robi Čalović (Demokrati), zatražio je bolju komunikaciju i kontrolu nad labinskim komunalcima kada rade na području općine, naglasivši da ne obavljaju na vrijeme održavanje groblja u Šumberu, a Mladen Vlačić (Demokrati), zatražio je hitnu sanaciju zapadnog dijela pročelja ulaza u groblje u Nedešćini te hortikulturalno uređenje komemorativnog dijela na istom groblju.

Vlačić je pohvalio općinu za konačno saniranu udarnu rupu kod skretanja za Vinež ali je rekao da i dalje postoje problemi na rekonstruiranoj prometnici od Vezokomerca prema Santalezi jer je na oba križanja prisutan šljunak koji predstavlja opasnost u prometu.

Problem s prometnicama i grobljima

- Žalosno je kako još uvijek nije saniran dio prometnice kroz Nedešćinu, neposredno pred ulazak u zgradu općine, rekao je Vlačić a načelnica je odgovorila da će se to riješiti uzdignutim ležećim policajcima slično kao u Labinu.

Vlačić je pitao i za planirana sredstva za dugo očekivano rješavanje podloge na igralištu u Balarinima u Šumberu iza Društvenog doma i i hoće li taj posao biti odrađen do fešte 2. Angošt, a odgovoreno mu je na neće do tada, nego nakon tog datuma. Nezavisni Miljenko Vidić kritizirao je nedovoljni angažman izvršne vlasti u Općini i pozvao ih da više rade, i da ono što je na papiru odrade i realiziraju u praksi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter