17. izdanje manifestacije

Održani Dani bošnjačke kulture: Čuvari baštine i svog nacionalnog identiteta

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimio Asim Čabaravdić)

(Snimio Asim Čabaravdić)


Interpretacijom pjesama »Ah moj Aljo« i »Moja majka«, otvorila je Folklorna skupina »Buzetski biseri« 17. Dane bošnjačke kulture održane u sklopu rujanske Subotine i obilježavanja Dana Grada Buzeta, u organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice Buzet i pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, Istarske županije i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Od prve sevdalinke 450 godina

Uz »Buzetske bisere«, čije su voditeljice Tatjana Muratagić i Lora Pavletić, u Narodnom domu predstavili su se i ovogodišnji gosti, članovi Omladinskog kulturnog centra »Lipe« Doboj - istok koji se sastoji od folklorne, dramske i plesne sekcije. Najbrojnija je upravo folklorna sekcija koja se u Buzetu predstavila koreografijama »Splet bosanskih igara« i »Igrama iz okoline Vlašića«. U sklopu rujanskog programa kao gošća iznenađenja nastupila je primadona ljubljanske opere, buzetska operna pjevačica Lora Pavletić koja je izvela pjesmu »Kad ja pođoh na Bembašu«.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Oduševio je i nastup kvarteta gitara »M2 AS« iz Bihaća, u čijem su sastavu Mia Midžić, Alma Muharemović, Suzana Čirić i Medina Arnautović. Kvartet u svom repertoaru njeguje bosansko hercegovačku izvornu muziku aranžiranu za gitaru, a izvodi i originalne kompozicije pisane za kvartet gitara.

- Kada smo prije sedamnaest godina počeli s festivalom bošnjačke kulture, s projektom predstavljanja običaja, tradicije i kulture Bošnjaka, a koji je 2013. godine prerastao u Dane bošnjačke kulture, nismo ni sanjali da ćemo danas imati folklornu skupinu »Buzetski biseri« i iz godine u godinu organizacijski toliko napredovati, kazao je predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Buzet Muhamed Muratagić.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Okupili smo se u Narodnom domu da bi kroz kulturno stvaralaštvo jedne manjinske zajednice rekli da je suživot moguć. Okupili smo se da bi poručili na primjeru Buzeta da bi takav odnos prema svima trebao vladati diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Istrijani su kao kruh. Nema gostoljubljivijeg naroda, ali uz uvjet da kao što mi poštujemo druge i drugi poštuju nas. I upravo to je na djelu u ovome gradu. Volio bi da svi diljem Lijepe naše i Bosne i Hercegovine ugledaju se i prepoznaju vrijednosti Buzeta i Istre, a to je da budemo svi jednakopravni, jednakovrijedni, jednako zaslužni kao što i jesmo, za Buzet, za Istru i državu u kojoj živimo, poručio je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin.

Pozdravljajući u ime župana Boris Miletića, županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković naglasila je da Istra njeguje multikulturalnost, njeguje suživot, razumijevanje, toleranciju.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Saborski zastupnik Armin Hodžić istaknuo je da se ove godine obilježava jedna važna obljetnica, a to je 450 godina od prve sevdalinke.

- Mnogi ne znaju da je nastala u Splitu kao rezultat jedne neostvarene ljubavi između Mare i Adila. Sevdalinka do dan danas, svih ovih 450 godina, nas spaja, uveseljava, ali nekada i rastužuje, stoga trebamo ljubomorno čuvati tu svoju tradiciju, svoju kulturu kojom se možemo ponositi. Bosna i Hercegovina i Bošnjaci možda nisu po ekonomiji najrazvijeniji u Europi, ali po kulturi, po običajima i tradiciji, definitivno spadaju među najbogatije nacije i zemlje, kazao je Hodžić.

Izgradnja dva kulturna centra

Članovima Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta zaželio je da i dalje čuvaju svoju tradiciju, da budu čuvari baštine svog nacionalnog identiteta. Naglasio je također kako je Istarska županija, u operativnom planu za nacionalne manjine, kada se govori o Bošnjacima, jedina županija za koju je predviđena izgradnja dva kulturna centra.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Danima bošnjačke kulture među ostalim prisustvovali su predsjednik buzetskog Gradskog vijeća Davor Prodan, imam Elvedin ef. Posavljak, počasni predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske Mehmed Džekić i brojni predstavnici bošnjačkih asocijacija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter