U SKLOPU SUBOTINE

ODRŽANI DANI BOŠNJAČKE KULTURE Sevdalinka, Brkica i šarenilo narodnih nošnji



Izvornim pjesmama sevdalinkama, plesovima i igrama iz Bosne i Hercegovine i šarenilom boja narodnih nošnji, predstavili su se sudionici rujanske manifestacije Dani bošnjačke kulture koji su u organizaciji buzetske Bošnjačke nacionalne zajednice i pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i državnog Savjeta za nacionalne manjine, u svom 11. izdanju održani u Narodnom domu u sklopu gradskog praznika i Subotine.

Predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta Muhamed Muratagić poručio je da tradicijskom rujanskom manifestacijom žele dati doprinos u očuvanju i promociji bošnjačke kulture.

- Kada smo je prije 11 godina pokrenuli nismo ni razmišljali da će postati dio programskog obilježavanja Dana Grada Buzeta - rujanske Subotine i dio turističke ponude sjevera Istre što je za nas čast, ali i obaveza da predstavimo jedan dio bogatog kulturnog identiteta i stvaralaštva Bošnjaka Buzeta, Istre, Bosne i Hercegovine i šire. Drago mi je da su Dani bošnjačke kulture svojim programskim sadržajima prerasli lokalne okvire i postali manifestacija regionalnog karaktera koja je svojim programima na visokoj razini privukla mnoge bošnjačke udruge koje se bave kulturnim stvaralaštvom da sudjeluju u njenim sadržajima. Programe buzetske Bošnjačke nacionalne zajednice prepoznali su Grad Buzet, Istarska županija i Savjet za nacionalne manjine koji su i njihovi pokrovitelji što govori da su se Bošnjaci Buzeta, a i šire kvalitetno integrirali i afirmirali u Gradu Buzetu i Istarskoj županiji, istaknuo je Muratagić.

U svojim obraćanjima, izaslanik Muftije dr.Azziza ef. Hasanovića, predsjednik Mešihata RH glavni Imam Elvedin ef. Posavljak, predstojnik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Draženko Janjušević, buzetski gradonačelnik Siniša Žulić i istarski župan Valter Flego, naglasili su važnost ovakvih manifestacija koje prikazuju bogatstvo kulture određenog područja.

Igrokazom "Dječja ljubavna priča" Dane bošnjačke kulture otvorila je najmlađa skupina "Buzetskih bisera" koju vodi Tatjana Muratagić. Potom su se na pozornici Narodnog doma izmjenjivali domaći i gostujući KUD-ovi. Folklornoj skupini "Buzetski biseri", osnovanoj kao sekcija unutar Bošnjačke nacionalne zajednice Buzet koja okuplja 50 članova i 35 plesača i pjevača i vodi brigu o mladim naraštajima na koje prenosi običaje i tradiciju bošnjačkog naroda i promiče identitet bošnjačke nacionalne manjine folklorom, pjesmom i recitacijom, lani se pridružila mlada buzetska harmonikašica Vanessa Jakac. Zajednički predstavljaju kulturni identitet sredine u kojoj žive kao i kulturni identitet Bošnjačke nacionalne manjine. Tako su u i ovom prigodom uz zvuke harmonike trieštine otpjevali pjesme "Crveni fesić" i "Brkica". Nastupili su članovi KUD-a "Kršanski ljiljani" iz Kršana, KUD-a "Đulistan" iz Labina, KUD-a "Bosna" Istarske županije iz Pule, ujedno najstarijeg KUD-a bošnjačke manjine u Istri. Efektan je bio i nastup gostujućeg KUD-a "Blagaj" iz Blagaja, Bosne i Hercegovine koji slavi 70 godina rada i postojanja i nedavno je organizirao međunarodni festival folklora XXXV "Susrete prijateljstva" . (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter