u Kaštelu Morosini Grimani

I danas se nastavlja Festival sira u Savičenti. Evo što je na programu 

| Autor: Doria Mohorović / Glas Istre
(Foto: Saša Miljević Pixsell)

(Foto: Saša Miljević Pixsell)


Savičenta je ovog vikenda središte za sve ljubitelje sira i istarske tradicije. Ondje se održava 12. Festival sira koji okuplja sirare iz cijele Hrvatske, a posjetitelji će, kao i prošlih godina, imati priliku kušati vrhunske domaće proizvode i upoznati se s bogatom tradicijom proizvodnje sira u Istri.

Raznovrsni sirevi

Kako je najavljeno, na trgu ispred kaštela Morosini Grimani, posjetitelji će, od 11 do 19 sati, oba dana, moći probati širok spektar sireva – od svježih do zrelih, kozjih i ovčjih. Degustacije neće stati samo na siru – očekuje se i bogata gastro ponuda, uz vođene degustacije u kojima će stručnjaci otkriti tajne sljubljivanja sireva s istarskim vinima. Posjetitelji će moći na licu mjesta razgovarati sa sirarima i saznati sve tajne o okusima ove delicije, od toga kako ju skladištiti do toga koju vrstu odabrati.

(Foto: Saša Miljević Pixsell)(Arhiva Glasa Istre)

Poseban dio festivala čini Mrkat istrijanskega dela, gdje će biti predstavljeni tradicionalni istarski zanati i suveniri. Rukotvorine, suveniri od maslinovog drva, te lokalni proizvodi i delicije OPG-ova bit će izloženi na tamošnjem trgu.

Strojno i ručno šišanje ovaca

Kao dodatak programu, posjetitelji su jučer mogli prisustvovati i 24. Izboru za naj kozu, današnji dan također donosi niz zanimljivih događanja, uključujući 7. Smotru istarske ovce koja je počela u 14 sati, te atraktivno natjecanje u šišanju ovaca u 17 sati, gdje će se ovce šišati strojno i ručno. Istog dana u 18 sati u kaštelu Morosini Grimani organizirana je vođena degustacija "Sljubljivanje sira i vina", a kako ne bi nedostajalo glazbe, za to će se pobrinuti Klapa Teranke.


Podijeli: Facebook Twiter