SPLIT

Splitski učenici učili tehniku oživljavanja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Povodom Svjetskog dana oživljavanja 16. listopada učenici viših razreda splitske osnovne Osnovne škole Žnjan-Pazdigrad u petak su educirani o tehnici oživljavanja.

Edukacija je održana u suradnji s KBC-om Split čiji je ravnatelj Julije Meštrović podsjetio da ovo nije prva takva akcija u toj školi, a ni općenito nije prva s obzirom da ih održavaju već deset godina ne samo u Splitsko-dalmatinskoj, već i u Šibensko-kninskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Dosad je edukaciju pohađalo više od sedam tisuća djece, što je Meštrović ocijenio važnim jer djeca žele takvu vrstu poduke, a to je i životno, odnosno drugačije od ostalih oblika nastave.

"To je jako korisno jer sami pritisci na prsni koš, točnije masaža prsnog koša spašava život. Ako se čak i ne provodi upuhivanje usta na usta, ispravna masaža prsnog koša može spasiti život unesrećenom. Zbog toga je jako važno da djeca to nauče. Oni su u dobi kad su sposobni provoditi, svladati te vještine i u dobi kada su dovoljno snažni da mogu ispravno raditi", kazao je.

Istaknuo je kako je važno djecu podučiti na vrijeme, ali i da budu osjetljivi i odgovorni za svoje sugrađane, pa je i to jedan od ciljeva edukacije. Objasnio je da tečaj traje dva školska sata tijekom kojih djeca imaju kratku teoretsku nastavu u obliku prezentacije, nakon čega prolaze praktične vježbe na lutki i zahvaljujući tome nauče ispravno oživljavati.

Meštrović je naveo da nakon svake edukacije učenici polažu testove, a rezultati su im odlični. Dodao je da se edukacija radi sustavno i godinama, da su znanstveno evaluirali sve tečajeve koji se provode drugdje u svijetu u osnovnim i drugim školama. Liječnici educiraju nastavnike, a potom nastavnici učenike zbog čega se edukacija može lako i dugoročno provoditi, poručio je.

Osnovna škola Žnjan-Pazdigrad već treću godinu zaredom sudjeluje u edukaciji oživljavanja, kazala je ravnateljica škole Nataša Zvonar te napomenula da svake godine otprilike dvadesetak njihovih učenika sudjeluje u projektu. Djeca su jako zadovoljna, zainteresirana i uživaju u onome što rade, naglasila je.

"Ovo smatramo jako bitnim jer je jedna životna situacija koja se jednostavno ponekad dogodi i bitno je reagirati u tom trenutku. Jako je važno da učenici imaju osnovna znanja, drago nam je da redovito surađujemo sa splitskom bolnicom te zahvaljujem svima što smo dio ovoga", izjavila je Zvonar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter