SUSRET ISTARSKIH NARODNIH PJEVAČA

ZAKANTAJMO ISTRIJANSKE KANTE Kantaduri iz cijele Istre okupili se u Baratu

Prikodražani Tone i Nela Cerin

Prikodražani Tone i Nela Cerin


Osim istarskih kanti, odnosno dvoglasja tijesnih intervala, na susretu se je moglo čuti i nekoliko prigodnih recitacija, kao i zvuk tradicionalnih istarskih instrumenata, miha i roženica

Više od 50 kantadura iz cijele Istre danas je nastupilo na 22. susretu istarskih narodnih pjevača "Zakantajmo istrijanske kante" podno crkve sv. Petra u Okovima u Baratu.

Uz brojnu publiku i izvođače Barat je još jednom dokazao da se ovdje istrijanska kanta najbolje čuje. Svaki je od dvadesetak nastupa bio ispraćen pljeskom raspjevane publike, a kantaduri su kroz svoje kante otpjevali brojne teme iz života istarskoga seljaka, baš kako se je to oduvijek i činilo. Susret je prvom kantom tradicionalno otvorio bračni par, Prikodražani Tone i Nela Cerin, a pritom im se na pozornici pridružila kćer sa suprugom te su zajedno otpjevavši još jednu kantu i time pokazavši da za ovaj dio istarske kulturne baštine nema straha od nestajanja jer mlađi naraštaji poučeni od svojih starijih rado nastavljaju tradiciju. Dokazali su to tijekom večeri i brojni drugi mladi izvođači, a na pozornici se u više navrata moglo vidjeti i po nekoliko generacija kantadura iz pojedinih obitelji.

Osim istarskih kanti, odnosno dvoglasja tijesnih intervala, na susretu se je moglo čuti i nekoliko prigodnih recitacija, kao i zvuk tradicionalnih istarskih instrumenata, miha i roženica. Program je vodio Davor Ban iz Barata kao jedan od organizatora i inicijatora da se ovaj susret koji se u svojim prvim godinama održavao po različitim mjestima u Istri trajno preseli u Barat. Tome je svoj veliki obol dao i Daniele Pernić koji svake godine okuplja kantadure iz cijele Istre i uspješno nastavlja čuvati i promovirati istrijansku kantu, baš kao što je to činio i njegov pokojni otac Renato Pernić, organizator prvog ovakvog susreta, specifičnog po tome što je riječ o jedinom koji u svom programu prezentira isključivo dvoglasje tijesnih intervala kao folklorni stil pjevanja. Kante u Baratu nisu završile posljednjim nastupom jer se je pjevanje nastavilo i na tradicionalnoj zajedničkoj večeri svih sudionika, organizatora i mještana sela uz zajedničku želju da na 23. susretu dogodine Barat ugosti još i više kantadura. (G. I.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter