SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA ROVINJA

Paliaga: Ostvarili smo izvanredne rezultate zahvaljujući zajedničkom radu i predanosti našoj zajednici

| Autor: Nina Orlović Radić
Laureati (Foto Grad Rovinj)

Laureati (Foto Grad Rovinj)


U povodu obilježavanja Dana grada Rovinja i blagdana svete Eufemije, koji se slavi 16. rujna, u rovinjskom Multimedijalnom centru održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća Rovinja.

Prisutnoj publici, predstavnicima političkog, gospodarskog, kulturnog i javnog života grada prvi se obratio Emil Nimčević, predsjednik Gradskog vijeća Rovinja koji je u svoje osobno, kao i u ime Grada prisutnima zaželio dobrodošlicu, naglasivši kako je proslava svete Eufemije duboko ukorijenjena u povijesti Rovinja.

- Svake godine, 16. rujna, okupljamo se na našim ulicama i trgovima kako bi obilježili ovaj blagdan i slavili vrijednosti koje smo naslijedili od naših predaka, svjesni da tradicija nije samo uspomena, već živi dio našeg grada.

No, ovo nije samo dan tradicije, već i dan kada slavimo naše zajedništvo i posvećenost vrijednostima koje su duboki utkane u život svakog građana, rekao je Emil Nimčević, podsjetivši da je neminovno da se društvo mijenja, a program proslave prilagođava novim generacijama.

(Foto Grad Rovinj)(Foto Grad Rovinj)

(Foto Grad Rovinj)(Foto Grad Rovinj)

Rovinj je oduvijek bio grad otvorenih vrata

- No, unatoč tim promjenama pažljivo čuvamo i njegujemo tradiciju koja je duh ove proslave i koja je svake godine sve bogatija i širi se na cijeli mjesec. Također, želim istaknuti i da je Rovinj oduvijek bio grad otvorenih vrata gdje su različite kulture, jezici i običaju pronašli svoje mjesto i obogatili našu zajednicu.

Naša povijest uči nas da je snaga našeg grad upravo i njegovo raznolikosti u kojoj leži i ključ uspjeha, kako gospodarskog tako i društvenog, istaknuo je između ostalog, predsjednik Gradskog vijeća, osvrnuvši se i na batanu, ribarski brodić koji ima posebno mjesto u očuvanju rovinjske tradicije, kao i na Ekomuzej "Batana" koji ove godine slavi dva desetljeća postojanja.

Također, Nimčević je govorio i, o važnosti (potrebi) obrazovanja, sportu koji ima ključnu ulogu u oblikovanju mladih generacija, skrbi o starijim i bolesnim sugrađanima, izgradnji novih stanova kroz projekt stanogradnje, a nije izostavio spomenuti i nedavno uvedenu aplikaciju e-Mjesni odbori kojom će se, kako kaže, povećati participacija građana u donošenje odluka vezanih za razvoj grada.

Rovinjski gradonačelnik dr. Marko Paliaga, nakon kraćeg videa o postignućima grada tijekom prošle godine, prisutnima se obratio izjavom kako je Rovinj ostvario izvanredne rezultate zahvaljujući zajedničkom radu i predanosti zajednici.

- Naša vizija uključuje očuvanje prirodnog bogatstva, povijesne i kulturne baštine, te osiguravanje gospodarskog i društvenog napretka koji jamči kvalitetniji život za sadašnje i buduće generacije. Naša strategija je jasna- ulažemo u projekte koji promiču ekološki, gospodarski, tehnološki i društveni napredak, uz fokus na javni interes i dobrobit građana, izjavio je prvi čovjek Rovinja, dodajući i kako se usprkos izazovima uspjelo ostvariti ambiciozne ciljeve koji su ranije bili postavljeni.

(Foto Grad Rovinj)(Foto Grad Rovinj)

Najavljena dva kapitalna projekta

- Započeo bi dakako s projektom koji je zauzeo centralno mjesto u ovogodišnjem investicijskom ciklusu - opločenje i uređenje infrastrukture glavnog gradskog trga za kojeg sam se osobno jako zalagao da bude realiziran.

Nadalje, zahvaljujući angažmanu gradskog poduzeća Rubini sufinanciramo godišnje obnove pročelja zgrada u starogradskoj jezgri, kompletirali smo opločenje oko crkve sv. Eufemiji, a nastavljamo i obnovu Muzeja grada Rovinja, podsjetio je prisutne na učinjeno Marko Paliaga te nastavio nizati ostvarene ciljeve, među kojim se našla i obnova šetnice na poluotoku Muccia.

- Ne smijemo zaboraviti činjenicu da se posljednjih godina Rovinj pozicionirao među pet najboljih gradova u Hrvatskoj prema iznosu stipendija i školarina po stanovniku, a zadržali smo i cijene boravka u vrtićima među najnižim u zemlji.

Nadalje, jedini smo u Hrvatskoj mladima omogućili stjecanje radnog iskustva u struci putem programa zapošljavanja vježbenika, a puno je truda i financijskih sredstava uloženo u nastojanju da naši građani dobiju kvalitetnu zdravstvenu skrb, a naši najstariji adekvatnu njegu, poručio je gradonačelnik koji je najavio i početak (do kraja godine) dva kapitalna projekta - proširenje Osnovne škole "Juraj Dobrila" i premještaj autobusnog kolodvora.

Govoreći o glavnoj gospodarskoj grani - turizmu, po kojem je Rovinj i najprepoznatljiviji, prvi čovjek Rovinja rekao je da "smo među prvima na našoj obali zajednički i u sinergiji s turističkim sektorom pokrenuli pitanje održivosti turizma".

- Zajednički smo se na razini destinacija opredijelili za ograničavanje kvantitativnog rasta s fokusom na kvalitativni iskorak, smanjivanje turističkog pritiska u sedmom i osmom mjesecu te produljenje turističke sezone u posezoni i predsezoni", izjavio je Paliaga objasnivši da su to ukratko ciljevi nove Strategije razvoja turizma do 2030. godine.

Predstavnicima Grada i građanima njihov je dan čestitao i saborski zastupnik Dalibor Paus, koji je ostao zadivljen količinom učinjenog u Rovinju, ali i podcrtao da ništa nije došlo samo od sebe već da su napredak i blagostanje produkt zajedništva, vizije, cilja i dobrog vodstva.

(Foto Grad Rovinj)(Foto Grad Rovinj)

Miletić se dotakao i sukoba s ugostiteljem

Župan Istarske županije Boris Miletić čestitajući Dan grada, također je pohvalio impozantne rezultate postignute u Rovinju, a posebice one koji se odnose na poboljšanje kvalitete života njegovih građana. - Ne manje bitno je i to što javna politika promovira, a to je da Istra prihvaća ljude. Po tom smo stavu poznati i prepoznatljivi u zemlji i svjesni da bez radne snage i nataliteta nema budućnosti.

Promovira(j)mo Istru i prihvaćajmo ljude. Prihvaćajmo sve one koji poštuju našu tradiciju i vrijednosti te uvažavaju mjesto u koje su došli. Zato nećemo dozvoliti vrijeđanje nikoga- bilo da je riječ o privatnoj osobi ili dužnosniku. 

Nekad je potrebno znati reći ne, i ne može to tako, neovisno o funkciji koju obnašamo. I zato Marko, čestitam ti od srca jer si stao u obranu svoje obitelji a, obitelj je dobro znamo stup društva, poručio je Boris Miletić rovinjskom gradonačelniku i više no očigledno javno se očitujući o aferi/obračunu prvog čovjeka Rovinja s jednim svojim sugrađanom/ugostiteljem.

U nastavku Svečane sjednice Gradskog vijeća ovogodišnjim laureatima predsjednik Gradskog vijeća i gradonačelnik Rovinja uručili su priznanja. Medalju Grada Rovinja dobili su: Ronald Braus, Marija Velan, dr. Vlado Bjelajac, mons. Vilim Grbac, Gordan Sinđić, Radovan Rajko Svilar, Petar Šuran, dok je plaketa Grada dodijeljena Udruzi za promicanje umjetnosti i kulture "Europski centar za kulturu" i koju je primio Domagoj Terzić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter