TURISTIČKA FEŠTA

FOTO / U Taru na tradicionalni način zahvalili gostima i turistima, Galižanci šampioni Utrke magaraca

| Autor: Zvonimir Guzić


Spektakularnim koncertom 4 Tenora na Turističkoj fešti u Taru, spušten je zastor na bogat kulturno-zabavni ljetni program u organizaciji Turističke zajednice i Općine Tar-Vabriga. Dvodnevna manifestacija tradicionalni je oblik zahvale domaćina, svim gostima i turistima koji su tijekom ljetne sezone posjetili ovaj dio obale smješten na pola puta između Novigrada i Poreča.

Pršut za pobjednika

Već prvog dana oproštajne fešte od turista, predstavljena je zanimljiva glazbena večer gdje je na zadovoljstvo mnogobrojnih posjetitelja koncert održao legendarni Željko Bebek koji je bio toliko dirnut atmosferom da je na poziv publike po završetku nastupa odradio još pola sata svirke.

U popodnevnim satima održano je dječje natjecanje, "brzo hodanje s konjićem na štapu" što je novost na Turističkoj fešti, a uvedena je kao uvertira glavnoj zabavnoj atrakciji, tradicionalnoj Utrci magaraca koja se održala drugog dana ove završne turističke priče. Mnoštvo posjetitelja natiskalo se u nedjelju duž Istarske ulice u želji da budu što bliže spektaklu u kojem jahači na tovaru nastoje prvi proći ciljem što, osim brzine, iziskuje i psihološki napor s obzirom na tvrdoglavost ove plemenite životinje.

Ove godine najuspješniji su bili brat i sestra Emanuel i Vittoria Capolicchio iz Galižane na magaricama Lei i Heri, dok je u neizvjesnoj borbi za treće mjesto najspretniji bio Marko Kuftić iz Vodnjana čija Đuli je za magareće uši pobijedila Barbi koju je tvrdoglavost pred samim ciljem stajala nagrade, nije pomogla ni Valentino Rossi poza njenog jahača da je natjera na još dva završna koraka do trećeg mjesta.

Uglavnom, puno smijeha i zabave priuštila je publici završnica magareće trke kojoj je prisustvovao i Antonio Radin, dugogodišnji pobjednik ovog atraktivnog natjecanja završne turističke fešte u Taru.

Ovaj, "šaptač magarcima" kako ga je nazvao voditelj programa, iz Radina pored Umaga najavio je svoj povratak na stazu sljedeće godine čime je bacio rukavicu izazova prema ovogodišnjem pobjedniku Emanuelu koji je za nagradu dobio pršut, dok su se njegova drugoplasirana sestra Vittoria kao i trećeplasirani Kuftić morali zadovoljiti poklon paketima koje im je dodijelila direktorica Turističke zajednice Tar-Vabriga Sanja Žužić.

- Sama Turistička fešta i Utrka magaraca imaju svoju, preko pedeset godina, dugu tradiciju koju i dalje njegujemo u njenom izvornom obliku. Također, manifestacija zahvala je svim turistima na dolasku u naše mjesto i svojevrstan poziv da nas dođu posjetiti i sljedeće godine. Više smo nego zadovoljni posjetom u ova dana fešte gdje su djeca s roditeljima mogla uživati u brojnim aktivnostima, kao i atmosferom koju su u glazbenom dijelu stvorili Željko Bebek u prvoj i 4 Tenora u drugoj završnoj večeri.

Sam termin fešte početkom rujna, posljednjih godina je postao indikator toga kakva će nam biti posezona. Premda su nam ove godine brojke u malom minusu, do kraja će se sve to poravnati i možemo govoriti o još jednoj uspješnoj turističkoj sezoni na razini one iz 2019. godine, rekla je direktorica Turističke zajednice Žužić.

Dvodnevni program obilovao je zabavnom, kulturnom, sportskom i gastronomskom ponudom, a svoje štandove imali su i iz Istarskih web tržnica gdje su se nudili mnogobrojni autohtoni domaći proizvodi i suveniri.

Humanitarno za Stefana

Uz mnogobrojne radionice za djecu i vesele mužikante, na tarskim ulicama bili su prisutni i hodači na štulama, a najmlađi iz pjevačke udruge "Mali veliki mikrofon" pod vodstvom Alena Poropata imali su svoj glazbeni nastup kao uvod u večernji koncert. Inače udruga je ove godine proslavila svoj jubilarni 25. festival "Mikrofon" na koji se bio prijavio rekordan broj djece, a pobjednica natjecanja Karla Havić otvorila je i nastup mladih pjevačkih nada u Taru pjesmom "Nokturno".

Već spomenuta 4 Tenora u samoj završnici večeri oduševili su publiku svojom izvedbom popularnih domaćih šansona, talijanskih arija i svjetski poznatih "evergreen" hitova. Lakoća kojom Đani Stipaničev, Filip Hozjak, Vladimir Garić i Marko Pecotić pjevaju zahtjevne glazbene uspješnice, izazvala je oduševljenje kod posjetitelja među kojima je bilo puno stranaca.

Turistička fešta imala je, kao i sve ovoljetne tarske fešte, svoj humanitaran dio u kojem su članice udruge Valsanta iz Tara dijeljenjem fritula skupljale donaciju za pomoć svom mladom nesretno stradalom sugrađaninu Stefanu kojem je potrebno liječenje i rehabilitacija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter