Prenamjena za kreativnu industriju

Kreće obnova bivšeg rudarskog kupatila u Labinu uz poštivanje industrijske baštine

| Autor: Branko Biočić
(Foto: Grad Labin)

(Foto: Grad Labin)


Grad Labin kreće u obnovu nekadašnjeg velikog rudarskog kupatila koje se nalazi u sklopu bivše rudarske zone Pijacala. Ugovor o tome potpisan je sa Zajednicom ponuditelja SKROZ d.o.o. Zagreb, Public design d.o.o. Zagreb i Organizirano oblikovanje d.o.o. Zagreb.

Poštivanje memorije prostora

Ukupna cijena usluga obuhvaćenih Ugovorom, iznosi ukupno 162 tisuće eura bez PDV-a. Ugovor uključuje izradu geodetskih podloga, varijantnih idejnih rješenja, glavnog projekta te ostale dokumentacije potrebne za prijavu projekta na ograničeni poziv »Razvoj poduzetničke infrastrukture na području Labinštine«.

Projektom predložena adaptacija i prenamjena prostora velikog kupatila mora maksimalno poštivati memoriju prostora kroz liniju kretanja rudara odnosno korisnika ne narušavajući postojeći arhitektonski integritet građevine, odnosno s daljnjom pripremom i izradom projektne dokumentacije za obnovu velikog kupatila.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Glavni projekt će dati rješenje rekonstrukcije i prenamjene Velikog kupatila i garderobe, s kemijskim laboratorijem i elektro radionom u novu namjenu, HUB kreativne i IKT industrije, koja bi morala sadržavati funkcionalno-prostorne jedinice nužne za privođenje takvoj namjeni. Osnovni cilj je kvalitetno oblikovno, funkcionalno i ekonomično rješenje prenamjene, kojim će se zadani sadržaji objediniti unutar postojećeg arhitektonskog okvira i doprinijeti jačanju poduzetništva primarno usmjerenog prema zelenom i digitalnom gospodarstvu i doprinijeti kvaliteti života i podizanju standarda Labina u lokalnom, regionalnom i makro regionalnom smislu.

Prenamjena industrijskog prostora

Tvrtka SKROZ d.o.o. labinskoj je javnosti poznata kao projektantska kuća koja je projektirala Gradsku knjižnicu Labin 2007. godine. Koncept izgradnje knjižnice koja se nalazi u napuštenom industrijskom prostoru prati brojne uspješne europske i svjetske primjere prenamjene starih i zapuštenih industrijskih objekata, pogona i kompleksa u reprezentativne prostore.

Njihov projekt gradske knjižnice nagrađen je sa dvije važne nagrade: »Bernardo Bernardi« Udruge hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašneg uređenja, te »Vladimir Nazor« godišnja nagrada Ministarstva kulture za najbolje umjetničko ostvarenje u Hrvatskoj 2013. godine na području arhitekture i urbanizma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter