antifašisti

FOTO / U Čabru obilježena 80. obljetnica formiranja 43. istarske divizije

| Autor: Glas Istre


Ispred Spomen doma u Čabru, protekle se subote, 31. kolovoza obilježila 80. obljetnica formiranja 43. istarske divizije. Uz polaganje vijenaca, okupljenima su se obratili gradonačelnik grada Čabra Antonio Dražović, predsjednica Saveza udruga antifašista Istarske županije Ada Damjanac, zamjenica župana Jessica Acquavita, izaslanik predsjednika SABA RH Franje Habulina, potpredsjednik SABA RH i predsjednik SABA PGŽ Dinko Tamarut i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića Toni Štimac, načelnik Općine Lokve.

Zbor "Praksa" iz Pule je izveo prigodne pjesme iz svog repertoara, a nastupila je i istarska pjesnikinja Marija Ribarić te "Trio Konfin" izvedbama partizanskih pjesama. Osim njih, nastupio je i mladi 14-godišnji čabarski harmonikaš.

43. istarska divizija formirana je 29. kolovoza 1944. u Čabru, a njen sastav ušle su Prva, Druga, Treća brigada kao i talijanski bataljon "Pino Budicin", a u kasnijim mjesecima i topnički divizijon. U počecima je divizija brojala 3392 borca, a broj se kasnije povećavao. Prvi zapovijednik bio je Savo Vukelić, a politički komesar Josip Jože Skočilić.

Operativna područja osim Istre bila su joj Gorski kotar, Hrvatsko primorje i Pokuplje (do Karlovca), a djelovali su i na Žumberku. 1945. ušla je u sastav Jugoslavenske vojske i sudjelovala je u operacijama oslobađanja Istre, slovenskog primorja i Trsta. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter