SUBOTINA

Buzet će dobiti skulpturu tartufara i njegovog breka - i to u prirodnoj veličini

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Marta Lučić / Studio 11)

(Snimila Marta Lučić / Studio 11)


Buzet će dobiti skulpturu tartufara i njegovog breka u prirodnoj veličini koja će se postaviti na kružnom toku ispod naselja Verona, na križanju Riječke ulice, obilaznice i ceste koja vodi dolinom Mirne, najavio je gradonačelnik Damir Kajin na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program obilježavanja Dana Grada Buzeta, rujanske Subotine.

Središnji vikend Subotine bit će u znaku gastro sadržaja, nove manifestacije, prvog Chili festa »Pinguente piccante« koji će se održati u petak, potom 25. godišnjice proglašenja Buzeta gradom tartufa i pripreme velike fritaje s bijelim tartufima koja će se obilježiti u subotu, i Subotine po starinski, koja će se održati u nedjelju, a koja se u svom nagrađivanom prepoznatljivom proširenom izdanju prvi put održala prije 20 godina.

Megafritada s tartufima

Kajin je kazao kako skulpturu tartufara Gradu Buzetu daruje Damir Pavlić, direktor tvrtke Arturus grupa, inače investitor i zastupnik Spara.

- Meni je puno draže od same te geste da investitori ne odustaju od Spara koji je trebao biti u završnoj fazi upravo oko Subotine, ali zbog poznatih razloga »tapka« se po sudovima. No svako dobro u konačnici pobjeđuje pa ćemo biti optimisti vjerujući da će građani Buzeštine i glede tog pitanja doći na svoje. Iza nas je jedan, za buzetske prilike, rijetko zabilježen investicijski ciklus koji se poklapa upravo sa Subotinom.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Uskoro se otvara Riječka ulica, rok je 22. rujan, a ovog tjedna trebalo bi krenuti asfaltiranje. Trebala bi biti asfaltirana i cesta Abrami - Škuljari, dovršena je fontana na Trgu Fontana, dovršava se sanacija odrona, otvoren je natječaj za kapelicu Vrh, naglasio je Kajin. Dodao je kako će i tijekom ovogodišnjeg izdanja Subotine tartuf biti u centru zbivanja pa će se fritaja s tartufima nuditi po promotivnoj cijeni od pet eura za porciju.

U trodnevni vikend program Subotine uvodi u petak Chili fest »Pinguente piccante«, nova gastro manifestacija u Buzetu. Održat će se u starogradskoj jezgri s početkom u 17 sati.

- Ideja je nastala u razgovoru s lokalnim proizvođačem ljutih umaka te smo kroz istraživanje tržišta shvatili da je ovo zapravo prvi chili fest u Hrvatskoj što nas je dodatno motiviralo u organizacijskom smislu. Posebno raduje velik odaziv proizvođača craft ljutih umaka iz cijele Hrvatske, iz Vinkovaca, Zagreba, Splita, Metkovića... Svakako želimo da ova manifestacija bude mjesto dobrog druženja i zabave, ali i platforma za razmjenu iskustava, možda novih ideja ili budućih suradnji, a posjetiteljima želimo ponuditi gastronomsko iskustvo kroz prizmu nečega novog i uzbudljivog.

(Snimio Julien Duval)(Snimio Julien Duval)

Osim proizvođača craft ljutih umaka, predstavit će se i nekoliko craft pivovara kao i roštilj majstori koji će posjetiteljima nuditi jedinstven spoj jela, ljutih umaka i pive. Za one najhrabrije imat ćemo i natjecanje u jedenju ljutih papričica, a sve će zabavljati DJ Zokki i glazbena legenda Dražen Turina - Šajeta, kazala je Melita Paladin iz Turističke zajednice Grada Buzeta. U petak od 17 sati predviđen je i Tartuf truck fest na Trgu Fontana, a u 18 sati je svečana sjednica Gradskog vijeća.

Manifestacija po kojoj je Buzet prepoznatljiv je subotnji sadržaj Subotine i obilježavanja gradskog praznika kroz promociju Buzeta, grada tartufa i pripremu velike fritaje. U subotu s početkom u 17 sati, najavila je resorna gradska pročelnica Elena Grah Ciliga, uvodi Tartuf truck fest na Trgu Fontana, gdje je u 18.30 sati predviđen nastup izvođača Udruge Mali veliki mikrofon, kutak za djecu Društva Naša djeca Buzet, a u 19 sati nastup Bum Bam Family Ansambla.

U 19.45 sati održat će se promocija pjesme Vokalne skupine »Pinguentini« u izvedbi učenika Umjetničke škole Matka Brajše Rašana »U Buzetu je Subotina«, autori glazbe, stihova i aranžmana su Nikola i Snježana Lovrinić. U 20 sati najavljen je nastup plesne skupine iz Italije »Associazione Serenissime ...danze 800«, a u 20.20 sati skeč će izvesti Vlado Paladin iz Buzetskog pučkog teatra. U 20.30 sati pripremom milenijske fritaje od 2024 jaja i desetak kilograma tartufa obilježit će se 25 godina velike fritaje s bijelim tartufima. U večernji zabavni program Noć od Subotine na Trgu Fontana uvode Grooversi i Koktelsi.

Subotina po starinski

U nedjelju od 12 do 20 sati u buzetskoj starogradskoj jezgri, velikoj pozornici na otvorenom, održat će se Subotina po starinski i dočarati ugođaj pučke fešte kakva se uz blagdan Male Gospe, ili po domaće sv. Marije Male, na Buzeštini slavila na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. U njenoj realizaciji sudjeluje više od tristo sudionika.

- Ove godine obilježava se 20 godina od održavanja prvog proširenog izdanja manifestacije kakvu i danas poznajemo, kazala je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta »Augustin Vivoda« Dijana Kolaković Prodan, govoreći o nedjeljnom programu kojeg je predstavio i Matija Nežić.

Točno u podne, na Velim vratima podignut će se zastava Subotine po starinski, a kostimirana povorka predvođena stoljetnom »Sokolskom« limenom glazbom prošetat će do Titovog trga. S ciljem prezentacije i očuvanja nematerijalne kulturne baštine na trgovima će se odvijati različiti popratni sadržaji koji su oduvijek bili sastavni dio pučkih sajmova, a sve će biti popraćeno tradicijskom glazbom.

Na svaki puni sat odvijat će se razne predstave i programi. Otvaranje Ureda notaja i Školice od Subotine po starinski, ples na placi pred Vela crekva i nastup Folklorne skupine GD »Sokol« Buzet, ura za utruke, ples na Pjacalete folklornih skupina Buzet i Galižana, ples gospode na placi pred Vela crekva »Associazione Serenissime ...danze 800« i »Trieste 800«, i Zajednice Talijana Galižana, Kant po starinski na Veli šterni...

Na ulicama starog grada posjetitelji će imati priliku sresti ulične zabavljače, pompjere, špacakamine, maeštru i njene učenike, dame i gospodu..., vidjeti stare obrte, igre, mužikante. Lokalni ugostitelji nudit će domaću kuhinju, a na merkat-tržnici na Loparu, najizvornijem dijelu Subotine kao sajma, nudit će se različiti domaći proizvode.

Ulaznice će se prodavati po cijeni od 5 eura, no od četvrtka do subote Buzećanima će biti omogućena kupnja po povoljnijoj cijeni. U pretprodaji ulaznice će iznositi 3 eura, a moći će se nabaviti u gradskoj knjižnici u četvrtak i petak, u redovno radno vrijeme knjižnice, te u subotu na Trgu Fontana i to od 19 do 23 sata. Djeci do 10 godina ulaz je besplatan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter