Srebrni jubilej

Prošlo je 25 godina od prve mega fritaje s istarskim bijelim tartufima. U subotu se radi sa 2024 jaja

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
U rujnu prošle godine pripremljena mega fritaja od 2023 jaja i desetak kilograma tartufa (Snimila Gordana Čalić Šverko)

U rujnu prošle godine pripremljena mega fritaja od 2023 jaja i desetak kilograma tartufa (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Buzet, jedini hrvatski grad tartufa, nadaleko je prepoznatljiv po svojoj mega fritaji koja će se u ovogodišnjem izdanju, prve rujanske subote, u sklopu obilježavanja tradicijske pučke fešte Subotine i gradskog praznika, pripremati od 2024 jaja i desetak kilograma bijelih tartufa.

Iako nije Guinnessova rekorderka, fritaja je jedinstvena u svjetskim razmjerima jer priprema se s istarskim bijelim tartufom, najskupljom i najcjenjenijom podzemnom gljivom na svijetu čija sezona započinje početkom rujna.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Panorama istarskog grada tartufa, Buzeta (Snimio Srećko Niketić/Pixsell)

Vremeplov

U ovogodišnjem izdanju Subotine više je razloga za slavlje, a jedan od njih svakako je 25. obljetnica proglašenja Buzeta gradom tartufa i pripreme prve mega fritaje u divovskoj tavi. Jubilej će se obilježiti 7. rujna u večernjim satima, a porcija fritaje prodavat će se po promotivnoj cijeni od 5 eura. U noći Subotine za zabavu su svojim glazbenim nastupima zaduženi Koktelsi i Grooversi.

Inicijativa da se Buzet proglasi gradom tartufa pokrenuta je 2. travnja 1999. godine na sjednici Vijeća buzetske Turističke zajednice.

- Ugostitelji su bili ti koji su istovremeno potaknuli i izradu rekordne fritaje s tartufima kao zanimljiv komercijalni oblik njihova prezentiranja, kazala je tadašnja direktorica buzetskog Turističkog ureda, današnja županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković.

Članovi Turističkog vijeća 1999. godine bili su Ivan Drašćić, predsjednik, potom Boris Sirotić, Robert Marušić, Mirjana Pavletić, Edi Pavletić, Ivan Klarić, Klaudio Marinac, Radenko Sirotić i Aldo Šverko. Zaključak je bio da Turistička zajednica koordinira pripremu fritade čija je izrada povjerena Hotelu "Fontana".

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Gastronomska delicija (Arhiva)

Svečanost

Odluka o proglašenju Buzeta gradom tartufa donesena je na Gradskom vijeću 27. srpnja 1999. godine, a svečani čin proglašenja upriličen je 10. rujna na slavljeničkoj sjednici Gradskog vijeća u povodu gradskog praznika.

- Ovo je sigurno povijesni čin kojim će Buzeština smjelije zakoračiti na turističko tržište. Želimo veći dio kolača od turizma, od turističkog tranzita i uvjereni smo da je tartuf kao svjetski raritet, idealna prilika za taj poduhvat, izjavio je Boris Sirotić, u to vrijeme gradonačelnik Buzeta.

Gastronomski iskorak turističkog predznaka, Buzet, prvi hrvatski grad tartufa, obilježio je pripremivši dan kasnije rekordnu fritaju s tartufima. Da bi se imala gdje ispeći, tada mladi inženjer strojarstva Valter Flego od Turističke zajednice dobio je zadatak da napravi projekt, a specijalna, tonu i pol teška divovska tava s postoljem i oko dva metra dugom drškom, izrađena je u pulskoj firmi Plazma.

Na tavu 2,5 metarskog promjera od čelika i rostfraja ugrađeni su plinski grijači. Tava od rostfraja i čelika sama je po sebi, predstavljala pravu atrakciju, ali je tek kada je ispunjena dragocjenim sadržajem od 1999 jaja i više od deset kilograma bijelih tartufa, privukla pozornost gurmana.

U Glasu Istre zabilježili smo da je peteročlana kuharska ekipa - šef kuhinje buzetskog Hotela "Fontana" Ratko Jurčević, šef kuhinje Hotela "Mirna" Istarske Toplice Goran Jambrošić, kuharski ekspert iz Poreča Feručo Hrast i pomagači Željko Cetinić iz Poreča i Nela Prodan iz Buzeta - imala doslovce pune ruke posla. Nakon cjelodnevnih priprema u hotelskoj kuhinji, dragocjenu smjesu valjalo je pažljivo preliti u tavu postavljenu pod vedrim nebom na Fontani i još k tome uporno miješati.

Osim struke, kako to obično biva, svoje je prste u fritaji u rujnu 1999. godine, imala estrada i politika, pa su Radojka Šverko, Damir Kajin, u to vrijeme saborski zastupnik i Ivan Jakovčić, promiješavši fritaju, zasigurno pripomogli postavljanju rekorda.

Smjesa od jaja i tartufa u tavu je ulivena u 20 sati, a sto i pedesetak litara tekućine ohladilo je zagrijano ulje i maslac, pa je na početku izgledalo kao da se jaja neće zgrušati. Fritaja je konačno u osamnaestoj minuti dobila pravi oblik.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Istarski bijeli tartuf (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Pomama

- Više me je bilo strah kada sam ulazio u pripremu rekordne fritaje nego kod potpisivanja ugovora o kupnji hotela, komentirao je tadašnji suvlasnik buzetskog Hotela "Fontana" Mladen Vivoda. Predstavnici Turističke zajednice, Grada Buzeta i ugostitelji, konačno su mogli odahnuti.

Više od sedamsto porcija fritaje koje su se prodavale po promotivnoj cijeni od 19,99 kuna razgrabljeno je za četrdesetak minuta pa je Buzet već u 21 sat ostao bez ove gastronomske atrakcije. Zbog kraljevske delicije u pučkoj tavi, u Buzet su stigli znatiželjnici iz čitave Hrvatske, susjedne Slovenije i Italije, brojne televizijske i novinarske ekipe potvrdivši da je buzetski tartufarski iskorak na turističko tržište bio pravi promotivni potez.

Teško je procijeniti, ali moguće je da je blizu deset tisuća Buzećana i njihovih gostiju uživalo u toploj rujanskoj noći i mirisu tartufa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter