INVESTICIJA vrijedna gotovo milijun eura

Sportska dvorana u Buzetu uskoro kreće u obnovu, koristit će obnovljivu energiju

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Uskoro kreće energetska obnova Sportske dvorane u Buzetu, najavio je gradonačelnik Damir Kajin. Najkasnije krajem listopada raspisat će se nabava za izvođača radova, a predviđeno je obnovu završiti do sredine iduće godine.

Ugovor između Grada Buzeta i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine potpisan je prošlog mjeseca, čime je napravljen prvi korak prema početku energetske obnove Sportske dvorane. Za ovaj je projekt odobreno čak 80 posto bespovratnih sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sunčana elektrana

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove Sportske dvorane iznosi 921.069 eura. Zahvaljujući suradnji s Delfin grupom iz Rijeke, uspješnom prijavom projekta energetske obnove na natječaj za energetsku obnovu zgrada javnog sektora iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti čije je provedbeno tijelo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dobivena su značajna bespovratna sredstva u iznosu od 738.178 eura, dok će razliku od 182.891 eura snositi Grad Buzet.

Obnovom zgrade javne namjene značajno će se smanjiti energetski troškovi i emisija ugljičnog dioksida. Konkretno, postići će se smanjenje godišnje potrošnje energije za grijanje za čak 79 posto u odnosu na stanje prije obnove, dok će se potrošnja primarne energije smanjiti za više od 83 posto. Također se smanjuju emisije stakleničkih plinova za 90 posto te povećava udio korištenja obnovljivih izvora energije s početnih 15 posto na 78,7 posto.

Energetska učinkovitost postići će se postavljanjem toplinske izolacije vanjskih zidova mineralnom kamenom vunom debljine 10 centimetara. Obnovit će se i kosi krov što će uključivati zamjenu krovnog pokrova umjesto kojeg se postavljaju zakrivljeni termoizolacijski "sendvič" paneli s mineralnom vunom debljine 18 centimetara.

Kao dodatna mjera energetske učinkovitosti zamijenit će se i dotrajala vanjska stolarija suvremenom aluminijskom i PVC stolarijom te energetski neučinkovita rasvjeta suvremenom LED rasvjetom. Ugradit će se i sustav za digitalno očitavanje potrošnje energenata.

S ciljem korištenja obnovljivih izvora energije, čemu je sama obnova i svrha, bit će ugrađena dizalica topline u izvedbi "zrak voda", a na krovu zgrade izgradit će se sunčana elektrana koja će biti sačinjene od 96 monokristaličnih fotonaponskih modula ukupne snage 43,20 kWp.

Dodatnu vrijednost ovom projektu i obnovi dat će i ugrađivanje elektro-punionice kojom će se omogućiti punjenje jednog električnog vozila snagom do 22 kW te ugradnja koso-podizne platforme koja će omogućiti lakši pristup osobama s invaliditetom.

Kada se govori o energetskoj obnovi, treba istaknuti, kazao je Kajin, što je sve Grad Buzet do sada učinio da prevenira energetski udar koji će se sigurno dogoditi 1. listopada ove godine.

- Samo korona nas je "spasila" većih računa. Mi smo u ovom gradu u tri godine instalirali 1.200 LED rasvjetnih tijela. Na sve zgrade javne namjene gdje se je moglo, instaliralo se fotonaponske panele, na zgradu vrtića, osnovne i srednje škole, Doma za starije, gradskog komunalca "Parka" i Vatrogasnog doma.

Istina je i ta da zbog nekoliko desetinki sekunde, nismo uspjeli kroz "najbrži prst" ući u energetsku obnovu višestambenih zgrada, ali ovog puta, ne znajući kako će proći, kandidirane su dvije zgrade, u ulici Augustina Vivode i u Ulici II istarske brigade, istaknuo je Kajin.

Gradonačelnik je također naglasio da se izašlo u susret za energetsku obnovu obiteljskih kuća te rekao kako je Buzet jedini u Istri, uz Kršan, u ovom zadnjem natječaju povukao sredstva, i to 738.178 eura za energetsku obnovu Sportske dvorane.

- U aktualnom mandatu nikome nije uspjelo povući više sredstava za energetsku obnovu od Grada Buzeta. Poanta je da se te investicije kroz uštedu same financiraju. Za LED rasvjetna tijela uzeli smo kredit od oko 477.000 eura, glavnica plus kamata je 0,5 posto. Struju kao Grad plaćamo oko 150.000 eura. Računamo da imamo već sada uštedu električne energije 30 posto.

To su investicije koje se ne vide, koje su na rasvjetnim tijelima uz cestu, na krovovima, ali jednostavno vode ka održivosti Grada Buzeta jer će u dogledno vrijeme pronalazak financijskih sredstava nama kao Gradu biti sve teži i teži, kazao je Kajin. Dodao je kako se računa da će ušteda na električnoj energiji, uključujući postojeće fotonaponske panele na šest objekata kao i one koji će se postaviti Sportsku dvoranu, biti oko 45.000 do 50.000 eura godišnje.

U planu energetska zadruga

Po pitanju fotonaponskih panela ugrađenih na krovove šest zgrada, nadovezao se je Siniša Krunić iz riječke Delfin grupe, zajedno sa Sportskom dvoranom, već je napravljen temelj da se u budućnosti radi jedna energetska zadruga s time da je daljnji korak poticanje energetske obnove obiteljskih kuća, njih šezdesetak, koji bi pratili do jednog megavata proizvodnje električne energije na području Grada Buzeta.

Riječka Delfin grupa, voditelj je projekta energetske obnove Sportske dvorane, a ujedno je bila i izrađivač projektne dokumentacije za energetsku obnovu te ugradnju fotonaponskih panela.

- Uz svu energetsku obnovu zgrada javnog sektora na buzetskom području, Grad je potaknuo da svaka višestambena zgrada koja se prijavila na javni poziv energetske obnove višestambenih zgrada, uz energetsku obnovu i obnovljive izvore energije dobije i svoju električnu punionicu za što je 80 posto subvencija.

Prema zakonu svaki veći parking morat će imat punionicu od 22 i 50 kilovata, istaknuo je Krunić te zaključio kako je Grad Buzet u aktualnom mandatu povukao oko milijun eura za energetsku obnovu zgrada javnog sektora i po tom je prvi u Istri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter