kapetan nam ispričao o nesvakidašnjem iskustvu

POGLEDAJTE VIDEO / Kod Muzila snimio kita dugog 15 metara

| Autor: Zoran Oljača
(Foto: video screenshot)

(Foto: video screenshot)


Na nesvakidašnjeg morskog stanovnika naišao je 73-godišnji kapetan Franco Moscarda iz Fažane - naime, kako su nam javili u redakciju Glasa Istre, kapetan Franco Moscarda i mornar Emanuel V. tijekom ekskurzije za promatranje delfina uočili su kita, te su nam poslali i video snimku.

Bilo je to za Veliku Gospu, 15. kolovoza, oko 19.40 sati, kada je u sklopu panoramskog obilaska upravljao brodom na kojem je bilo 12 turista. Naime, kapetan Moscarda vozio je turiste na izlet, a namjera im je bila pokazati ljudima dupine koji inače izvan pulskog lukobrana plivaju prema fažanskom kanalu.

- Plovili smo prema Premudi na Brijunima i na oko 50 metara od vojne zone Muzil uočili smo nešto veliko s perajom iznad površine vode kako ispušta zrak. Bilo nam je sve pomalo čudno. Krenuli smo ga pratiti jer smo ga mislili bolje snimiti. Uglavnom, mislim da je bio dug oko 15 metara i nakon nekog vremena, negdje oko 20.30, kada je već pao mrak, smo odustali, rekao je kapetan Moscarda.

Inače, Moscarda kaže da je probao provjeriti u enciklopediji i da misli kako je riječ o velikom kitu. U Jadranskom moru više su puta snimljeni kitovi pa stručnjaci napominju kako to nije novitet ali apeliraju na javnost da su oni strogo zaštićena vrsta i da ih se ne smije uznemiravati. U najvećoj mjeri ugrožava ih čovjek, a glavni razlozi njihove ugroženosti na globalnoj razini su buka, onečišćenje okoliša, ribarstvo te gubitak staništa. U Jadranu su najviše ugroženi zbog slučajnog ulova u ribolovne alate.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter