uvijek atraktivno

FOTOGALERIJA / Fešta od puži u Galižani

| Autor: Jelena Milović / Glas Istre


Ovoga četvrtka, na blagdan Velike gospe, održava se najveća galižanska ljetna fešta u organizaciji Zajednice Talijana Galižana i Grada Vodnjan – Fešta od puži - Festa delle cioche. Započela je već u jutarnjim satima; u 8 sati startom sudionika biciklijade duge sedam kilometara na Velikom trgu.

Okupljene je zabavljao Mr. Giuly DJ i DJ Toni C. Odmah potom, u 9 sati uslijedila je zajednička marenda s fritajom s puževima. Za djecu je organiziran face painting, a održana je i uvijek atraktivna utrka na biciklima: Tko će sporije.

U jutarnjim satima održana je i Sveta misa. U sklopu poslijepodnevnog programa u Zajednici Talijana Galižana otvorena je izložba slika, a cijelog ovog dana održava se i Dan otvorenih vrata crkvi; od 9 do 11 sati te od 17 do 20 sati, kada se mogu razgledati crkve Sv. Just, S. Rok, Sv. Anton i Crkva Bezgrešnog začeća BD Marije.

Tradicionalnim nastupom Puhačkog orkestra »Sveti Lovreč« s defileom krenula je i uvijek atraktivna balinjerada, utrka karića odnosno vozila na balinjerama. Uz podršku okupljenih, većinom oni koji se natječu po prvi put, odvozili su 150-ak metara dugu stazu, a slavio je Gabriel Laikauf, Tin Kanajet je bio drugi te treći Erik Šimunović.

Uslijedila je i posebno napeta, ali i zabavna stara igra penjanja na zamašćeni stup, Albero della cuccagna, koja je i ovog puta pokazala svoju zahtjevnost. Za razliku od balinjerade gdje sudjeluju najvećim djelom mladi, ovdje sudjeluju oni nešto stariji i iskusniji Galižanci, a prisutnima su pokazali kako se to radi i uspjeli svladati stup, premda je ne samo mastan nego i visok šest i pol metara.

U nekoliko pokušaja bilo je to bezuspješno, ali su, na zadovoljstvo i uz veliku podršku publike, na kraju svi odahnuli i čestitali ekipi koja je zasluženo slavila.

Središnja fešta održava se upravo sada na rukometnom igralištu s prodajom palente s puževima, dok su za zabavni program i glazbu zaduženi Malvazija band i The Night Express band. Dodjela nagrada foto natječaja posvećenog puževima i raznih natjecanja počinje u 22, a izvlačenje lutrije »Zlatni puž – La cioca d’oro« u 23.30 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter