za romantične duše

FOTO / Treće izdanje Festivala ljubavi u Bujama: Emotivne priče utkane u film, izložbu i glazbu

| Autor: Zvonimir Guzić / Glas Iste
(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)


Treće izdanje Festivala ljubavi, dvodnevne manifestacije koja se tijekom kolovoza održava u Bujama, ponudilo je i ove godine bogat program u kojem su sve romantične duše mogle pronaći nešto za sebe.

Sve u znaku ljubavi

Već po tradiciji sve kreće u kuli sv. Martina otvorenjem međunarodne skupne izložbe likovnih radova na temu ljubavi. Petnaest autora iz Italije, Slovenije i Hrvatske predstavilo je svoje slike na tri etaže ovog vrijednog povijesnog spomenika koji je obnovljen 2015. godine, a danas služi kao prostor za povremene umjetničke izložbe.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

Osim u vrijednim umjetničkim djelima u srednjovjekovnoj kuli, posjetitelji su mogli uživati u degustaciji rosea vinarije San Mauro i prekrasnom pogledu koji se sa vrha kule širi na prelijepi krajolik Bujštine. Romantičnom ugođaju pridonio je svojim nastupom na gitari mladi glazbenik Leonard Medica Gregorič koji se izvrsno uklopio u ambijent peterokutne utvrde koja je nekoć bila dio obrambenog sustava »Castrum Bullies« izgrađena u 15. stoljeću od strane Mlečana.

Druga večer ponudila je kino projekciju na otvorenom prostoru pitoresknog Voćnog trga u starogradskoj jezgri gdje su gledatelji mogli uživati u romantičnoj drami »Prošli životi« iz 2023. koju je napisala i režirala Celine Song u svom dugometražnom redateljskom debiju. Film je pratio dvoje prijatelja iz djetinjstva, koji su se kroz odrastanje udaljili. Ipak, svoje prijateljstvo održavali su, i 24 izgubljene godine bile su svedene na jedan dan. »Past Lives« je jedna od onih ljubavnih priča koje vas neće ostaviti ravnodušnima, tako da se idealno uklopila u bujski Festival ljubavi što je dokazala i mnogobrojna publika koja je popunila sva mjesta ispred velikog ekrana.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

- Kao i prethodne dvije godine i ove smo nastojali posjetiteljima naše manifestacije ponuditi tu emotivnu ljubavnu priču bilo kroz izložbu slika, filmsko platno ili glazbene note. Prave romantike nema bez čaše dobrog vina tako da je obje večeri organizirana i degustacija vrhunskih proizvoda dva lokalna vinara, a pošto znamo »da ljubav ide kroz želudac« bio je tu i gastro kutak. Dobra posjeta obje večeri govori da smo pogodili sa programom i temom ljubavi, tako da će festival imati svoj nastavak i sljedeće godine, rekao je direktor Turističke zajednice Grada Buja Valter Bassanese.

Završnica druge večeri pripala je glazbenom sastavu Veja iz Pazina koji je nakon filma na obližnjem Trgu Sv. Servula, održao koncert prožet jedinstvenim etno stilom.

Romantičan ugođaj

Grupa Veja osnovana je 2007. godine, a tijekom svojih 17 godina postala je jedna od najznačajnijih hrvatskih glazbenih etno izvođača. Od početka svojeg rada Veja je inspiraciju pronašla u specifičnoj istarskoj tradicijskoj glazbi koju je odlučila izvoditi na moderan način. Istra je zbog svojeg zemljopisnog položaja regija u kojoj se spajaju različiti utjecaji sa svih strana, a sve je to rezultiralo jedinstvenim glazbenim stilom u pjevanju i sviranju.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

Nitko nije ostao ravnodušan glazbom koja se uklopila u srednjovjekovni ambijent bujskog glavnog trga, za ovu priliku posebno osvijetljenog crvenom bojom ljubavi, nudeći romantičan ugođaj prisutnima posjetiteljima. Cjelokupna atmosfera fino se sljubila sa degustacijom pjenušavih vina vinarije Vino Veritas i autohtonom gastro ponudom Rise & Dine restorana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter