U nepunih tjedan dana otvorena dva kampa

La Vita kamp na korak je od atraktivne Staze sedam slapova i penjališta u Buzetskom kanjonu

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)


Donedavno na području Grada Buzeta nije bilo niti jednog kampa, a sada su, u nepunih tjedan dana, otvorena ni manje ni više nego dva.

Prvo Vela Stina Camping u Roču, nedaleko samog ruba planinskog masiva Ćićarije. Potom i La Vita Camping u Buzetu, na samom startu atraktivne Staze sedam slapova, uz najdužu istarsku rijeku Mirnu.

Outdoor i obiteljska druženja

Nedaleko penjališta Buzetski kanjon. Na korak od vrhunskih adrenalinskih avantura kakve na istarski sjever privlače poklonike outdoor sadržaja, slobodnog penjanja, paraglajdinga, planinarenja, trčanja, bicikliranja...

La Vita, kamp odmorište, smješteno u srcu prirode, na strateškom položaju za ljubitelje aktivnog odmora, bit će otvoreno tijekom cijele godine. Vrijedna investicija poslovni je poduhvat supružnika Romi Agapito i Elvisa Lakovića iz obližnjeg sela Juričići. I neka ostane zabilježeno da su prvi gosti koji su upravo na dan otvaranja kampa stigli u ovaj kutak Istre bili Francuzi, iz jednog mjesta uz samu granicu sa Švicarskom. Informacije o novom kampu pronašli su na Internetu i bez razmišljanja došli s ciljem da obiđu planinarsko-pješačku Stazu sedam slapova. Kako suhih ljetnih dana vode ima tek nešto malo u kamenim udubinama, bili su malo razočarani no ipak zadovoljni jer ispunili su svoj ljetni plan. Za stazu uzvodno od Tombasina u kanjonu rijeke Mirne, kažu da je najljepša i najatraktivnija u Istri, posebice u proljeće i jesen kada je u vodotoku dovoljan protok vode da bi oduševio svojim vodopadima. Dugačka oko 15 kilometara, vodi od Tombasina do Kotli i kružno nazad.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Kamp nije idealan smještaj samo za sportaše i avanturiste, već i mjesto za obiteljska druženja, te početna točka za obilaske mnogobrojnih pješačkih staza u okruženju, istraživanje povijesnih znamenitosti ili gastronomije. Kamp odmorište s objektom recepcije i svim popratnim sadržajima, kapaciteta je petnaest parcela. Na svakoj je priključak za struju i vodu. Uz sam kamp, privatni i poslovni dvojac rekonstruirao je staru kapelicu, srušenu šezdesetih godina prošlog stoljeća tijekom nekih radova. Nekad davno bila je posvećena jednoj svetici, a supružnici Laković Agapito u potrazi su za informacijom kojoj, pa ukoliko se stariji Buzećani prisjećaju njenog imena bilo bi im drago da im jave.

Bivši rukometaš rodom iz Umaga, Elvis Laković, poznato je ime na buzetskoj i umaškoj rukometnoj sceni, natjecao se za Buzet i Umag. Za RK Buzet igrao je od 1998. do 2000. godine, pa ponovo od 2003. do 2005. godine, upoznao suprugu i ostao u Buzetu, a poslovno je i dalje vezan uz Umag, gdje dvadesetak godina ima građevinsku firmu. Želja mu je bila otvoriti kamp u Umagu no tamo to nije bilo provedivo. U Turističkoj zajednici Buzeta prije devet godina rekli su mu da je buzetski prostorni plan u izmjeni i ima mogućnost dati zahtjev da se taj sadržaj na Rominoj obiteljskoj parceli uz rijeku Mirnu uvrsti u prostorni plan.

Povećanje kapaciteta kampa

Kao i kod ostalih poslovnih poduhvata put je bio dugačak i nimalo jednostavan. U rujnu 2015. godine Romi i Elvis dali su zahtjev za uvrštenje u prostorni plan koji je prihvaćen 2018. godine, 2020. godine rješavali su projekte, a nakon što su dobili građevinsku dozvolu, godinu i pol do dvije, čekali su infrastrukturu. Potom je krenula gradnja koja je uz sve vremenske prilike i neprilike trajala do prije nekoliko dana.

- Sada kada je u tijeku izmjena prostornog plana Grada Buzeta nadamo se povećanju građevinskog obuhvata kako bi mogli povećati kapacitet kampa, te izgraditi dodatne sadržaje. Mogućnosti su doista velike jer obiteljski teren obuhvata je dva hektara i proteže se sve do rijeke Mirne. Naša želja je kapacitet kampa povećati na ukupno tridesetak parcela, kazao je Elvis Laković.

U La Vita kampu ljeti računaju na goste u tranzitu, a na proljeće i jesen na one koji bi se mogli zadržati nekoliko dana, ponajviše orijentirane na outdoor sadržaje, ali na obilazak tartufara, destilerija, istraživanje gastro ponude, kao i one zainteresirane za brojne manifestacije od Subotine, sajma tartufa, auto utrka i ostalih sportskih sadržaja istarskog sjevera. Naravno, u kojem će se smjeru kamp odmorište razvijati ovisi i o sredini. Primjerice, istaknuo je Laković, kod Staze sedam slapova, koja je privlačna brojnim posjetiteljima, sve je prepušteno pojedinačnim inicijativama, a ima i neriješenih imovinsko-pravnih pitanja.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Za supružnike Laković Agapito ovo je prvi izlet u turizam. - Kamp kojeg smo otvorili Romi i ja, nazvali smo po našoj maloj proizvodnji prirodne kozmetike u Juričićima, kazao je Elvis, a Romi se nadovezala te rekla da su u obiteljskoj tvrtki Sapunerija La Vita koja uspješno posluje na tržištu zadnjih osam godina, s proizvodnjom kozmetike započeli kao hobi u vlastitom dnevnom boravku. Danas je tvrtka u poslovnom prostoru na tri etaže. La Vita kozmetika koristi stare recepture za izradu kozmetike. U proizvodnji se upotrebljavaju hladno prešana biljna ulja, nema kemijskih dodataka ni dodatnih parabena, nema umjetnih boja, a koriste se eterična ulja pomno odabranih proizvođača.

- Vrlo brzo shvatiš da se u poduzetništvo ne može krenuti samo tako. Važno je dobro odrediti granice do kojih možeš ili želiš ići, a tek je onda potrebno prikupiti dovoljno informacija, te si odrediti prioritete na osnovu kojih možeš dalje planirati. Suprug je ovdje stao, uspješno vodi svoju građevinsku tvrtku sa sjedištem u Umagu, a meni je prepustio ulazak u svijet kozmetike. Prisutan je koliko može biti, kao velika podrška i pomoć, uskače mi u svakom slobodnom trenutku. Nekada davno nisam ni pomišljala na proizvodnju kozmetičkih proizvoda, ali iskreno, iznenadila sam i samu sebe. Po struci sam odgojiteljica što mi je odmalena bila želja, ali i veliki kreativac koji prepoznaje svoje želje i odabire smjer koji misli da je ispravan. Trebalo je krenuti redom od sirovina, ideja, dizajnera, grafičara, ambalaža, tržišta i distribucije proizvoda. Svaki je početak težak, pokušavaš se boriti i pozicionirati na tržištu gdje je danas kozmetika jako rasprostranjena, istaknula je Romi.

Paleta proizvoda trenutno obuhvaća deset vrsta krutih sapuna, šest vrsta mini sapuna, četiri vrste gelova za tuširanje, četiri vrste tekućih sapuna za pranje ruku, četiri vrste šampona za sve tipove kose, pet vrsta morskih soli za kupke, proizvode i dezinfekcijske gelove za ruke, ulja za tijelo i kosu, te ulja za samotamnjenje. Proizvodi se mogu kupiti u raznim krajevima Hrvatske tokom cijele godine, od Istre, Zagreba, Primorja do Dalmacije.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Ravnoteža posla i života

Tržište se širi i na inozemstvo. Sljedeće godine plan je izaći s novim proizvodima, a samim time i intenzivnije se širiti inozemno tržište. »Tržište je danas vrlo zahtjevno stoga treba dobro unaprijed isplanirati korake kako bi se ostvarili dobri rezultati«, komentirala je naša sugovornica.

Između obiteljskih i poslovnih obaveza i planova, Romi i Elvis, roditelji dva sina, pokušavaju uspostaviti ravnotežu što je više moguće, jer bez dobrog plana, kažu, nema uspjeha. Sebe bi opisali kao zadovoljne, sretne i ispunjene osobe koje su u životu postigli i više nego su zamislili.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter