ALARMANTNO STANJE

FOTO / Ispovijest mještanke o problemima koji muče Červar Porat: "Mi više nismo naselje, mi smo postali deponij!"

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


Mjesto Červar Porat koje je nastalo sedamdesetih godina prošlog stoljeća, bilo je prvo u nizu umjetnih naselja koji su se trebali graditi duž jadranske obale. Gradić sagrađen za 6.500 stanovnika ljeti debelo premašuje tu brojku, dok zima donosi pustoš s brojkom manjom od 400 stalnih žitelja.

Obitelji odlaze

U tom velikom nesrazmjeru brojki teško je organizirati infrastrukturu i potrebne institucije za normalno odvijanje života tijekom cijele godine. Sudeći po priči Mirelle Pinjagić, stanovnice ovog malog naselja u neposrednoj blizini Poreča, nered i neorganizacija su jedina konstanta u mjestu njenog stalnog boravka.

(Snimio Zvonimir Guzić)Mirella Pinjagić (Snimio Zvonimir Guzić)

- Červar Porat je za mene najljepše mjesto na svijetu s puno potencijala i ne bih ga mijenjala ni za što. Jako sam tužna kad vidim kako je sve zapušteno i neuređeno. Tu se godinama ništa ne ulaže, drže nas na marginama, dosta mladih obitelji odlazi zbog svog tog nereda i nemara, rekla je Pinjagić.

Mirella se iz Slavonskog Broda tu doselila prije više od trideset godina i pronašla svoj novi dom, a već duže vrijeme upozorava razne institucije, odgovornima piše dopise, pokušava trgnuti mještane da se pokrenu i od zapuštenog mjesta pokušaju napraviti naselje ugodno za život tijekom cijele godine.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

- Lijepo je organizirati ribarske fešte i proslave, ali što će nam to kad se gušimo u smeću. Mi više nismo naselje mi smo postali deponij. Neshvatljivo je da u 21. stoljeću postoji mjesto koje se nalazi u ovako katastrofalnom stanju po pitanju smeća. Djelatnici Usluge moraju s lopatama svako jutro čistiti otpad oko spremnika, kojeg razvlače svinje, štakori i ostale životinje kojih ima po cijelom naselju, rekla je ogorčena sugovornica.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Poreča, direktor komunalne tvrtke Usluga Luka Maleš je u svome godišnjem izvješću iznio problem neodgovornih građana koji ne provlače kartice, i umjesto u za to predviđene spremnike, smeće ostavljaju pored kontejnera.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

- Jako je teško doći do počinitelja koji na taj način puštaju smeće, a i kad se osoba identificira kazne su simbolične, a sudska procedura dugotrajna. Uz našu primarnu djelatnost trebamo se baviti i istražiteljskim poslom poput pregledavanja kamera, kopanja po smeću u potrazi za vlasnikom istog, što nam oduzima mnogo vremena, a nemamo ni dovoljno ljudskih resursa za to, rekao je prilikom izvještavanja gradskih vijećnika direktor Maleš.

Kako nam je rekla naša sugovornica, cijela situacija kulminira ljeti kad većina neodgovornih vlasnika stanova koji tu dođu jednom godišnje ne žele uzeti kartice i plaćati odlaganje smeća.

- Upraviteljica sam zgrade, i jednom prilikom sam pitala vlasnika jednog od stanova gdje on odlaže svoje smeće s obzirom da ne želi karticu od Usluge. Njegov odgovor je bio da on svoje smeće vozi u Austriju. Meni nije jasno da institucije takvom ponašanju ne mogu stati na kraj, i pitam se zašto onda ja plaćam komunalnu uslugu 28 eura mjesečno kad se drugi izruguju s tim. Ako u komunalnoj tvrtki ne mogu pronaći suvislo rješenje moj prijedlog je da se onda ponovo vrate zeleni kontejneri u koje će se moći slobodno bacati smeće, tako da bar izbjegnemo ovo ruglo i izvor zaraze po ulicama, kazala je Pinjagić.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

S aktualnom problematikom u prigradskom naselju upoznat je i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

- Prvi problem je što vlasnici stanova uopće ne prijavljuju svoj privremeni boravak kad dođu tu. Stalno šaljemo inspekcije u nadzor, ali u većini slučajeva inspektori teško dokazuju prekršaj. Na primjeru to izgleda ovako, inspektor zatekne neprijavljenu osobu u stanu i upozori ga da ima rok osam sati za prijavu. Osoba to primi na znanje i inspektori odu. Drugo jutro kad se vrate pitaju osobu jeste se prijavili, ovaj odgovara imam osam sati za prijavu. Inspektor kaže bili ste tu sinoć, a stanar odgovara da je on išao spavati kući preko granice i da je sad ponovo došao i da za prijavu ima novi rok od osam sati. Tu bi sad trebalo pokrenuti postupak dokazivanja činjenica sa neizvjesnim završetkom u koji se inspektorat obično ne upušta, rekao je gradonačelnik Peršurić.

Egzistencijalni problemi zimi

Osim ljetnog smeća, mještane Červar Porta muče i egzistencijalni problemi koji se javljaju zimi.

- Nekad je Červar Porat imao ambulantu, poštu koja je radila u dvije smjene kao i trgovinu, i umjesto da se mi širimo i napredujemo, mi nazadujemo i živimo u prošlom stoljeću. Trenutno pošta radi od 12 do 14 sati, a ova jedina trgovina koja je sad otvorena, preko zime ne radi. Stariji ljudi tada nemaju gdje kupiti kruh i mlijeko, kao ni dobiti lijekove jer nema ni ljekarne. Dobro da nam je Grad Poreč uveo autobusnu liniju, ali nisu sve starije osobe u stanju svakodnevno ići do Poreča u trgovine po osnovne namirnice ili lijekove, rekla je Pinjagić i naglasila da ne misli odustati od borbe za urednijim i funkcionalnijim mjestom za život kakvo bi Červar Porat trebalo biti.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Nekadašnja ideja, zaživjela još u Jugoslaviji, da se u jednoj maloj uvali napravi atraktivno turističko naselje koje će biti ugodno za odmor, dovela je do problema današnje apartmanizacije uz obalu gdje se teško kontroliraju vlasnici stanova, koji su uglavnom stranci koji nerijetko osim što sami koriste, tu svoju nekretninu iznajmljuju prijateljima ili poznanicima bez plaćanja ikakvih turističkih pristojbi i obaveza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter