Na Trgu slobode u Poreču

FOTOGALERIJA / Održan 5. Festival istarskog češnjaka: Čak 17 IQ markica za vrhunsku kvalitetu česna

| Autor: Zvonimir Guzić


Ovaj vikend je u Poreču na Trgu slobode održan 5. Festival istarskog češnjaka sa ciljem popularizacije ovog autohtonog proizvoda, koji kvalitetom odskače od uvoznih sorti. Upravo zbog toga, odjelu za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, od strateškog je značaja zaštita proizvodnje istarskog češnjaka, preko svog Istrian quality clustera i IQ markice koje su na početku smotre češnjaka dodjeljene prisutnim proizvođačima.

Oznaku IQ (Istrian Quality) za iznimnu kvalitetu istarskog crvenog, rozog i ljubičastog češnjaka dobilo je 12 proizvođača, za 17 uzoraka - OPG Pamić Nefat za istarski crveni i istarski ljubičasti češnjak, OPG Antonac Dario za istarski rozi, ljubičasti i crveni češnjak, OPG Calabura za istarski crveni češnjak, OPG Vilim Jakša za istarski crveni, OPG Monte Istra za istarski crveni, OPG Udovičić za istarski crveni, OPG Križmanić za istarski crveni i istarski ljubičasti češnjak, OPG Zoran Celić za istarski crveni češnjak i OPG Ivan Radetić za istarski crveni češnjak, OPG Ana Rudan za istarski crveni češnjak, OPG Stanko Bratović za istarski rozi i istarski ljubičasti češnjak, te OPG Ekonomija za istarski crveni češnjak.

- Poticanje izvrsnosti u domaćoj proizvodnji bio je motiv uspostave sustava dodjele oznake IQ-Istarska kvaliteta. Iskoristiti potencijale i podići postojeću razinu kvalitete istarskih proizvoda, potaknuti razvoj domaće proizvodnje, potaknuti kreativnost, stvaralaštvo, izvornost, inovacije, promociju istarske regije, te stvarati istarski identitet na nacionalnom, europskom i svjetskom tržištu ciljevi su sustava IQ, postavljeni prije gotovo 20 godina.

Broj oznaka za istarski češnjak se svake godine povećava, pa je tako na oznaku ove godine ostvarilo 12 proizvođača sa ukupno 17 uzoraka istarskog crvenog, roza i ljubičastog, rekao je Krešimir Juričić, predsjednik Klastera IQ, za promociju proizvoda iz Istre prilikom dodjele IQ oznaka proizvođačima.

Brojne posjetitelje, domaće i turiste dočekalo je tako i ovoga puta puno rešti domaćeg istarskog češnjaka, košarice s češnjakom i drugi domaći gastro proizvodi poput malinovog ulja, meda, rakija i vina koji su izazivali interes kupaca.

- Zahvalili bi se gradu Poreču koji nas ugošćuje već petu godinu za redom. Sa početnih sedam, ove godine smo došli do jedanaest izlagača i čak 17 IQ markica koje su dobili naši proizvođači za tri vrste češnjaka koje imamo. Sama Udruga broji preko dvadeset članova, ali većina njih danas nisu tu sa nama jer je potražnja takva da su prodali sve svoje zalihe češnjaka. Upravo zbog sve veće potražnje nastojimo privući nove poljoprivrednike da se prebace na proizvodnju češnjaka, rekao je Dario Antonac predsjednik Udruge proizvođača istarskog češnjaka koja je i organizator ove manifestacije.

Festival je imao i svoj cooking show gdje je mladi kuhar Antonio Brajković sa svojim pomoćnicima uz dva glavna jela pripremio i desert od crnog fermentiranog češnjaka.

- Teško je pronaći neko glavno jelo u koje ne ide češnjak. Danas smo za posjetitelje pripremili Fregolu Sarda sa plodovima mora, gore smo stavili ukiseljeni paski, ulje od paskija i prah dehidrirane rajčice. Mesno jelo je žgvarcet od kokoši i orzoto sa pečenim češnjakom, dok za desert imamo biskvit od čokolade, namelaka, gel od naranče i fermentirani crni češnjak, rekao je Brajković čije specijalitete su mnogobrojni prolaznici, među kojima je bilo i velik broj turista, brzo razgrabili.

Smotrom češnjaka bio je zadovoljan i gradonačelnik Loris Perširić kojem se posebno dopala Fregola Sarda sa plodovima mora.

- Manifestacija raste iz godine u godinu i polako postaje prepoznatljiva na našoj turističkoj ponudi. Kvaliteta uvijek nađe put do krajnjeg korisnika tako je i sa našim istarskim češnjakom. Mi ćemo uvijek podržavati ovakve događaje i pomoći našim poljoprivrednicima da lakše dođu do tržišta. Nevezano za češnjak mi težimo tome da cjelokupna zajednica, pa i ona iz ruralnih dijelova ima koristi od turizma, uvijek je bolje ponuditi kvalitetan domaći proizvod nego onaj uvozni upitne kvalitete, rekao je gradonačelnik Peršurić.

Kako nam je najavio Krešimir Juričić, predsjednik Klastera IQ, za promociju proizvoda iz Istre osim vina, maslinovog ulja, rakija i češnjaka, još dva autohtona istarska proizvoda, med i pršut, su na pragu dobijanja Istrian Quality markice.

Organizator Festivala češnjaka bila je Udruga proizvođača istarskog češnjaka uz potporu Grada Poreča-Parenzo, Grada Buja-Buie, Grada Buzeta, Istarske županije i Istarske razvojne agencije IDA.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter