tradicionalno okupljanje FORTUNALa

Ponosni što su u Oluji osiguravali prodor elitne Prve gardijske brigade Tigrovi do granice s BiH

| Autor: Aldo Pokrajac
(Snimio: Aldo Pokrajac)

(Snimio: Aldo Pokrajac)


Tradicionalno, uz Dan domovinske zahvalnosti u Rovinju se okupljaju pripadnici druge bojne 119. brigade Hrvatske vojske Fortunali koja je sudjelovala u završnim operacijama vojno-redarstvene operacije Oluja oslobođenja prostora samozvane Republike Srpske krajine. Uz polaganje vijenca na središnjem križu gradskog groblja Laste za Rovinjce poginuile u Domovinskom i Drugom svjetskom ratu ovaj se susret završava druženjem na kojem se obnavljaju uspomene na sudjelovanje u Oluji, ali i prethodnim ratnim operacijama. Kao pripadnici 119. brigade HV oko 2500 vojnih obveznika s područja Rovinjštine sudjelovali su u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine. U završnim operacijama Oluja sudjelovale su tri bojne, pulska, rovinjska i labinska, koje su zajedno brojile 600 vojnika.

Formirana 7. rujna 1991. bojna Fortunali je nakon kratke obuke već u veljači 1992. krenula u Liku, koja će postati njihov drugi dom. U Lici ih je dočekao snijeg i temperatura od minus 25 stupnjeva Celzija. S obnavljanjem ljudstva rovinjski branitelji su čuvali 15 kilometara prve obrambene linije obrane od naselja Stipanov Grč do ceste od Rašća prema Čanku. Nakon dodatne obuke Fortunali su pridodani 9. gardijskoj brigadi držeći liniju obrane Gospića od sela Vukelići kod rijeke Like prema Medovači te preko Velike glave, Bilaju i Mrciništu čuvajući strateške komunikacije prema Medaku i Sv. Roku.

(Snimio: Aldo Pokrajac)(Snimio: Aldo Pokrajac)

(Snimio: Aldo Pokrajac)(Snimio: Aldo Pokrajac)

Ofanziva sve do bosanske granice

„Našu bojnu je karakterizirao veliki odaziv na mobilizaciju od 98 posto, visoki stupanj samodiscipline, odgovornosti i profesionalnosti. Humanost, briga za domicilno stanovništvo i odnos prema poraženom neprijatelju sukladno Ženevskoj konvenciji značajka je po kojoj je naša bojna bila prepoznata, pa na naš ratni put nije bilo primjedbi niti su iza nas ostajali repovi. Posebno smo ponosni što smo bili jedina jedinica s područje Istre koja se vratila u punom broju, bez poginulih“, rekao je pukovnik Drago Pulić, ratni zapovjednik Fortunala obraćajući se pripadnicima bojne pred središnji križem gradskog groblja.

Prisutnima se u ima Grada Rovinja zahvalio David Modrušan, zamjenik gradonačelnika Marka Paliage. Zahvalio im je na velikom odazivu na mobilizaciju i spremnost na izvršenje složenih borbenih zadataka. „Ponosni smo na vas. Bili ste hrabri i dostojanstveni izvršavajući složene ratne zadatke. Niste podlegli euforiji zbog ratne pobjede već ste se primjerno ponašali i dostojanstveno vratili“, zaključio je Modrušan.

Zbog svih ovih karakteristika, samodiscipline, profesionalnosti i odgovornosti Fortunali su sa druge dvije istarske bojne iz Pule i Labina u Oluji dobili zadatak osiguranja prodora elitne Prve gardijske brigade Tigrovi.

„Naša je zadaća bila podupiranja tenkovske bojne Tigrova u nastupnoj ofanzivi na pravcu Križ Polje – Glibodol – Lička Jasenica – Saborsko – Rakovica čiji je cilj bio razdvajanje teritorija Krajine sve do granice sa Bosnom i Hercegovinom, time i onemogućavanje zajedničkog djelovanja neprijateljske vojske. Naši pripadnici su krenuvši rano ujutro 3. kolovoza 1995. i kao pješačka postrojba osiguravali zadanu prodor na zadanoj liniji te čuvala bokove tenkovske kolone. Posebno se osmatralo da li na pravcu ima neprijateljskih zasjeda, protutenkovskih i drugih mina. I upravo se to dogodilo prvog dana kada smo zaustavljeni zbog zasjede i miniranog područja te se morali vratiti na početne položaje u Križ Polju. Drugog dana smo krenuli uz jaku zrakoplovno, topničko-artiljerijsku i raketnu podršku pa je prolaz i proboj bio razriješen“, rekao nam je pukovnik Drago Pulić.

Uz osiguravanje prodora na pravcu Fortunali su sprječavali eventualni udar na lijevi bok taktičke grupe iz pravca Slunja i Plaškog gdje su bile locirane jake neprijateljske snage. Kompletna operacija se izvodila uspješno, oslobađani su dio po dio teritorija, neprijateljska uporišta su padala bez značajnih gubitaka.

(Snimio: Aldo Pokrajac)(Snimio: Aldo Pokrajac)

Odabrani i za slavonsko bojište

„Uz sve psihofizičke napore uspješno smo završili zadatak i dobili najveće pohvale od zapovjedništva Prve gardijske brigade HV na profesionalnom odnosu i kvalitetnom izvršavanju ratnih zadaća. Mi smo se u Rakovici razdvojili. Tigrovi su krenuli prema bosanskoj granici su ih dočekali pripadnici 5. korpusa Armije BiH. Mi smo dobili zadatak čuvati hrvatsko-bosansku granicu gdje smo izašli na položaje uz rijeku Koranu štitivši 20 kilometara linije na pravcu Basare – Tržaške Raštele – Jergovići – Vaganac. Zapovjedno mjesto bilo nam je u Drežnik Gradu“, dodao natporučnik Boris Juričić, zamjenik zapovjednika prve satnije Fortunala.

Prva i treća bojna 119. brigade iz Pule i Labina su po završetku Oluje krenule kući u Istru. Nakon uspješno odrađenih zadaća druga bojna Fortunali je u velikoj tajnosti premještena na Plitvice u predio Grabovac gdje su boravili sve do 13 kolovoza. Po zahtjevu zapovjedništva i gardijske brigade zadržani su, naime, radi mogućnost njihovog sudjelovanja u djelovanjima na istočno slavonskom ratištu. Srećom, rasplet mogućeg ratnog sukoba je politički riješen pa je bojna Fortunali kao zadnja postrojba 119. brigade krenuli kući.

„Naše kretanje je pratio Radio Rijeka pa su nas oduševljeni građani dočekali već u Senju i Bakru. Naši su autobusi okićeni državnim zastavama prolazili kroz špalir Riječana. Pravo iznenađenje dočekalo nas je kada smo prošli tunel Učka. Tu nas je dočekao gradonačelnik Lido Sošić sa suradnicima. Grad Rovinj nam je na središnjem Trgu maršala Tita priredio veličanstveni doček. Tu su nas dočekale obitelji koje su strepile nad nama i velik broj građana. Taj doček nećemo nikada zaboraviti“, kazao nam je Boris Juričić

Juričić je inače predsjednik rovinjske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UHVRD). Uz veterane 119. brigade udruga okuplja pripadnike inženjeraca, specijalnih i logističkih jedinica, vojne i civilne policije te druge postrojbe iz Istre koje su boravile na ratištima diljem Hrvatske.

„Ponosni smo na pripadnike naših borbenih i logističkih jedinica koji su bili spremni dati svoje živote kao što su se nekad njihovi očevi i djedovi kao antifašisti oduprijeli nadmoćnom neprijatelju u Drugom svjetskom ratu. Uvijek naglašavamo da su oni oslobodili Istru i stvorili Hrvatsku kao federalnu republiku i da su to bili temelji njene državnosti“, zaključuje Boris Juričić.

(Snimio: Aldo Pokrajac)(Snimio: Aldo Pokrajac)

Zahvala čelnicima Grada Rovinja i zapovjednicima

Bojna Fortunali 119. brigade Hrvatske vojske formirana je i popunjavana ljudstvom s područja Rovinja, Kanfanara, Žminja i Bala. Prvi zapovjednik bio je Dario Tomišić a zamjenik Veljko Cvek. Nakon izobrazbe kasnije je zapovjednik bojne postao Drago Pulić a njegov zamjenik Romeo Matošević. Drago Pulić je Romeom Matoševićem zapovijedao i tijekom akcije Oluja. Prvu satniju su vodili Saša Rubil i zamjenik Boris Juričić, drugu Franko Orbanić i Miroslav Kos, treću Ratko Benčić i Aleksandar Vošćon. Logistiku su predvodili Milan Hrvatin i Mladen Putina. Na početku rata gradonačelnik Rovinja je bio Davorin Flego, zapovjednik istarske policije Branko Kijurko a voditelj Ureda za obranu Rovinj Vinko Bužleta. Njima se Drago Pulić posebno zahvalio na pomoći prilikom formiranja bojne Fortunali i kasnije na bojišnici.


Podijeli: Facebook Twiter