DOBRE VIJESTI!

Našlo se privremeno rješenje za 15-članu obitelj iz Tara. Njihova priča došla i do ministra demografije 

| Autor: Jelena Milović, Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)


Kako je Glas Istre već pisao, situacija obitelji Siniše i Slavice Kovačević koja broji čak 13 potomaka u rasponu od jedne do osamnaest godina, a koji su se nedavno našli u problemu zbog potrebe iseljavanja iz kuće u kojoj trenutno žive i dalje je u žiži javnosti. Međutim, "kupilo se" nešto vremena i naredna dva mjeseca iz kuće u kojoj trenutno borave neće trebati iseliti, potvrdio nam je to načelnik Općine Tar-Vabriga, Nivio Stojnić.

Općina upoznata sa situacijom

- Njihova situacija nam je poznata već nekoliko godina. Mi sufinanciramo vrtiće, marende, uglavnom pratimo ih otkako su na našem području. U dogovoru smo s Ministarstvom demografije i s Porečkom i Pulskom biskupijom i tražimo za njih trajno rješenje. U međuvremenu ćemo naći privremeno rješenje da ih smjestimo u neku kuću, jer njima stan ne znači ništa. Naime, riječ je o obitelji s 15 članova kojima treba kuća od najmanje 150 do 200 kvadrata, a to je teško naći i situacija nije jednostavna. S gospođom Marijom (op. a. stanodavka) sam uspio dogovoriti produženje roka još dva mjeseca u njenoj kući, dok se ne snađemo i nađemo im adekvatan smještaj. To je za sad to, rekao nam je Stojnić.

Porečka i Pulska biskupija aktivno sudjeluje u dogovorima oko pronalaska trajnog rješenja za ovu obitelj, a sve što se do sada događalo s ovom obitelji bilo je samo privremeno rješenje.

- Tu su djeca različitih godina; od godine dana pa do djevojaka od 18 godina. Komplicirana je situacija, a u općini nemamo nekretninu koja bi zadovoljila njihove potrebe. Međutim, imamo nešto vremena, a ponudili smo gospođi Mariji da mi plaćamo najam kuće, ali ona ne želi ništa osim režija. Dali smo si u zadatak da ovo riješimo. Nadležno ministarstvo mora predvidjeti sredstva u proračunu, a s ministrom smo dogovorili da ćemo svakako naći neko rješenje. Jučer sam se s njime čuo dva put i nešto ćemo sigurno napraviti, zaključio je načelnik.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Inače, otac Siniša radi na građevini i spreman je plaćati najam stanarine, ali najveći problem ove obitelji i jest stambeni smještaj. Već su dvije godine u kući obitelji Košeto kojoj nisu morali plaćati stanarinu već su samo podmirivali troškove režija. Vlasnici kuće zbog proširenja obitelji sad imaju potrebu za većim stambenim prostorom što znači da obitelj Kovačević mora tražiti drugi smještaj.

Obitelj sretna što se našlo rješenje

Iznenadni preokret situacije prokomentirao nam je i otac mnogočlane obitelji, Siniša Kovačević.

- Sljedeća dva mjeseca još ostajemo u kući kod obitelji Košeto, na čemu smo im zahvalni, a od 1. listopada selimo u Kaštelir. Iako nismo tražili, načelnik Općine Tar-Vabriga Nivio Stojnić nam je ponudio financiranje tog privremenog smještaja dok se ne nađe trajnije rješenje. Javili su se iz Ministarstva i obećali pronaći stambeni objekt u okolici Tara gdje bi bili dugoročno zbrinuti. U kontaktu smo i s gospodinom Zecom iz Pazinske biskupije koji su također obećali pomoć, rekao je Siniša Kovačević, sretan što se ipak uspjelo iznaći rješenje za ovu situaciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter