dug i trnovit put

Ročanka Sandra ostvarila dugogodišnji san. Otvorila kamp podno Ćićarije

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Deset godina trebalo joj je da od ideje dođe do realizacije, pa što je onda počekati još mjesec ili dva. Iako je Sandri Slavić plan bio započeti s radom uoči glavne turističke sezone, malo zbog kašnjenja radova, malo zbog rješavanja dokumentacije, odužilo se pa je Vela Stina Camping u Roču, nedaleko samog ruba planinskog masiva Ćićarije, otvorio svoja vrata krajem srpnja.

Drugačiji vid turizma

Prvi sjevernoistarski auto kamp sa smještajem za šatore, kampere, kamp prikolice i mobilne domove, koncepcijski drugačiji od Robinzonskog kampa Raspadalica na području susjedne laniške općine, radit će cijelu godinu pa mu ljetna sezona ne igra toliku ulogu.

- Konačno mi se ostvario dugogodišnji san, iako moram reći da je put bio puno duži i trnovitiji nego sam očekivala, komentirala je simpatična Ročanka. Sa završenim studijem menadžmenta, šesnaest godina zaposlena je u poduzeću Samoborček, kao voditeljica autobusnog kolodvora i turističke agencije te se aktivno služi engleskim, talijanskim i njemačkim jezikom.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Kamp u turističkoj zoni Stanica Roč, površine je 5.200 kvadrata, kapaciteta 25 kamp parcela za 75 kampista. U sklopu objekta recepcije, ujedno zgrade zajedničkih prostorija, natkrivena je terasa, praonica posuđa na otvorenom, sanitarije za osobe smanjene pokretljivosti, praonica rublja i peglaonica, sanitarije za djecu, odvojene muške i ženske sanitarije, umivaonici u kabini, kabina za pražnjenje kemijskih zahoda, tehnička soba, te tuš za kućne ljubimce. Na svakoj parceli priključak je za struju i vodu. Predviđen je self check-in i recepcija će biti na poziv.

Osnivačica i direktorica tvrtke, Sandra je naslijedila parcelu toponima Vela stina pa su tako ime dobili i tvrtka i kamp koji posluje u njenom sklopu. Cijelo desetljeće borila se s papirologijom za otvaranje kampa, od izmjene prostorno planske dokumentacije do iznalaženja kreditnih sredstava. Kredit u HBOR-u odobrili su joj iz drugog pokušaja, a njeno učešće u projektu odnosi se na zemljište. Kao žena poduzetnica dobila je povoljnu kamatu od 1,2 posto. Kredit je 242.000 eura, no s obzirom je sve poskupilo, vantroškovničke radove morala je plaćati vlastitim sredstvima.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Poticanje poduzetništva na niskim je granama. Ukoliko nemaš vlastiti kapital, ne možeš računati na poticaje, kazala je te dodala da joj je sada najvažnije plaćati rate kredita, a o zaradi manje razmišlja. Startala je s povoljnim cijenama, a dodatan popust namijenila je poklonicima outdoor sadržaja, letačima, penjačima, biciklistima, planinarima...

U krugu od dvadesetak kilometara zavidna je koncentracija penjališta, a među najbližima je Kompanj, jedno od najljepših penjališta u Europi. U blizini je uzletište za paraglajdere Raspadalica, u okolici je mnoštvo cross country šumskih, makadamskih i singletrack staza... Glagoljaški Roč i obližnji Hum odredište su brojnih izletnika, turista i zaljubljenika u povijest i glagoljicu. Drugačiji je to vid turizma nego na priobalju zato se Sandra za početak odlučila na jeftiniju cjenovnu varijantu smještaja u kampu.

Uskoro još jedan kamp

Otvaranje kampa Vela Stina u Roču značajno je za razvoj turizma na buzetskom području upravo iz razloga što do sada nije bilo ponude takve vrste, a potražnja je sve veća, izjavila je Melita Paladin iz Turističke zajednice Grada Buzeta, prilikom obilaska novootvorenog ročkog kampa.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Vela Stina kao prvi kamp u Gradu Buzetu zasigurno će stvoriti preduvjet za bolju i veću posjećenost turista, posebice onih koji traže sadržaje poput outdoor aktivnosti, a kojih Buzet ima napretek. Kampisti do sada nisu imali gdje kampirati na buzetskom području, a najbliži kamp je onaj u laniškoj općini, Robinzonski kamp »Raspadalica« u kojeg rado šaljemo turiste, kazala je Paladin te dodala da posebno raduje da se u Buzetu kroz nekoliko dana otvara još jedan kamp, naziva La Vita koji je kapacitetom nešto manji, ali se nalazi neposredno uz ulaz na stazu »Sedam slapova« koja je iznimno posjećena, posebice u vansezonskim terminima, u proljeće i jesen.

- Vlasnicima novih kampova na Buzeštini želimo uspješan rad i pune kapacitete, a vjerujemo da će se time doprinjeti rješavanju problema divljeg kampiranja s kojim smo se često suočavali, naglasila je Paladin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter