traže trajno rješenje

Petnaesteročlana obitelj Kovačević iz Tara hitno treba novi dom u Istri. 1. kolovoza ostaju bez krova nad glavom

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)


Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2021. godine Hrvatska ima nešto manje od 4 milijuna stanovnika, točnije 3.871.833, što je u odnosu na prethodni popis iz 2011. godine manje za 413.056 osoba ili 9,64 posto.

Vlada na razne načine pokušava vratiti pozitivne demografske trendove i spriječiti odumiranje nacije. I dok većina obitelji u Hrvatskoj imaju jedno do dvoje djece u Taru smo pronašli obitelj Siniše i Slavice Kovačević koja broji čak 13 potomaka u rasponu od jedne do osamnaest godina.

Duže vrijeme traže smještaj

Osim jednog sina koji radi i onih najmlađih, ostali su svi školarci koji koriste ljetne praznike tako da su cika i vriska, radost i veselje ispunili dvorište trošne kuće u kojoj obitelj Kovačević živi. U današnje vrijeme kad ima i samaca koji jedva krpaju kraj sa krajem, pravi je izazov zadovoljiti potrebe petnaestoročlane obitelji. Za sada otac Siniša koji radi na građevini stigne pokriti skromne obiteljske zahtjeve, ali najveći problem im predstavlja stambeni smještaj.

Već su dvije godine u kući obitelji Košeto kojoj nisu morali plaćati stanarinu već su samo podmirivali troškove režija. Međutim i obitelj vlasnika ove kuće koja također živi u Taru, ali na drugoj adresi, imaju potrebu za većim stambenim prostorom što znači da obitelj Kovačević mora tražiti drugi smještaj. Dogovoreni rok izlaska je 1. kolovoz, a obitelj Kovačević nije još pronašla zamjenski stan.

- Oni su već dvije i pol godine tu kod nas, uvijek prolongiramo taj odlazak, ali došli smo u situaciju da nam kćerka uskoro treba roditi, ona ima svoju obitelj i njoj smo namijenili ovu kuću. Objekt zahtjeva obnovu i renoviranje, tako da je bilo u planu da se kuća sredi dok se dijete rodi.

Meni je njih žao, ali ne mogu dozvoliti da moje dijete ide u podstanare pored svoje kuće, rekla je Marija Košeto, vlasnica objekta koja često posjećuje mnogobrojnu obitelj tako da je naišla i ovom prilikom.

- Mi smo neizmjerno zahvalni Mariji i njenoj obitelji koja nam cijelo vrijeme izlazi u susret i svjesni smo njihovih potreba. Već smo duže vrijeme u potrazi za novim smještajem i uspjeli smo naći nešto u Kašteliru, čak sam dao i kaparu, ali tamo možemo tek od 1. listopada. Sad pokušavamo riješiti ova dva mjeseca.

Bio je jedan stan u Špadićima pored Poreča sa četiri sobe, kuhinjom i dnevnim boravkom u ponudi, čovjek je tražio 1.400 eura mjesečnog najma, na što sam pristao, ali problem je nastao kad je tražio plaćanje za šest mjeseci unaprijed. Mi nemamo tolike novce, a i s obzirom da imamo smještaj od listopada nije bilo logike da tamo plaćamo i puno manji iznos, rekao je Kovačević.

Obitelj je svjesna da neprestano seljenje i podstanarstvo nije najsretnije rješenje, pokušavaju preko raznih institucija doći do trajnijeg rješenja. Ne traže da im se nešto pokloni.

- Postoje neki trošni napušteni objekti u vlasništvu općine koje bi mi sami obnovili i plaćali naknadu za korištenje samo da to bude na duži period, barem 15 godina. Načelnik nije baš za takve kombinacije, sve u stilu ima, ali nema. Dolazili su tu i iz Crvenog križa Pazin, iz Biskupije, pisali smo županiji, ali nije bilo nikakvih pomaka, rekao je Kovačević koji je u Istru došao iz Bjelovara još 1997. godine.

Sreću odlučili potražiti u Istri

Supruga Slavica je Slavonka iz Našica, a jedan dio života su ona i Marija, koja je porijeklom iz Baranje, bile sumještanke u selu Bokšići pored Našica. Vjerojatno otuda i senzibilitet Marije prema mnogobrojnoj obitelji koja je sreću odlučila potražiti u Istri.

S obzirom na lošu demografsku situaciju, ovako mnogobrojna obitelj je pravi raritet u Hrvatskoj i za očekivati je da će im institucije pomoći i na neki način omogućiti dugoročno rješavanje stambenog pitanja.

Kovačevići ne očekuju ništa besplatno iako im je pomoć potrebna posebno sljedeća dva mjeseca za koja nemaju osiguran krov nad glavom, ukoliko se Marijino srce i ovaj put ne smiluje i prolongira ostanak Siniše i Slavice sa djecom do listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter