(AZRRI)
Agencija za ruralni razvoj Istre gotovo deset godina održava cikluse edukativnih radionica namijenjene ugostiteljima i kuharima koji žele uložiti u svoje znanje, saznati nove tehnike i ideje s kojima će biti kvalitetniji i konkurentniji na tržištu.
U Edukacijsko - gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu u Pazinu upravo je u tijeku jesenski ciklus, a među onima koji će prenijeti svoja znanja i iskustva su David Skoko, Marijo Čepek, Suzana Kvesić, Luka Košir i mnogi drugi.
Projekt podržavaju Istarska županija, Turistička zajednica Istre te Obrtnička komora Istre, koji poslovnim subjektima s područja Istarske županije sufinanciraju troškove edukacija s 50 posto iznosa.
U jesenskom ciklusu edukativnih radionica, 12. studenog, polaznici će moći učiti i od Ante Udovičića, glavnog chefa restorana luksuznog hotela Lemongarden na Braču. U nekoliko sati predstavit će svoju viziju kreativne gastronomije te podijeliti svoja iskustva iz najboljih svjetskih restorana.
Udovičićev pristup kuhanju usmjeren je na kontinuirano istraživanje novih tehnika i izvora inspiracije, čime svoje kulinarske kreacije podiže na višu razinu. Ovo je jedinstvena prilika za učenje od chefa koji je stekao iskustvo u restoranima svjetskog ranga i razumije koliko je važno stalno napredovati i prilagođavati se.
Ante Udovičić neće samo predstaviti recepture, već i lepezu ideja, tehnika i trikova koji mogu pomoći svakom profesionalcu da svoja jela obogati novim okusima i prezentacijama, unoseći kreativnost i profinjenost u svaki tanjur.
Njegov prvi značajniji angažman bio je vođenje kuhinje splitskog restorana Paradigma, poznatog po inovativnom pristupu mediteranskoj kuhinji. Neprestano ulaže u svoje znanje, a malo koji chef u Hrvatskoj može se pohvaliti tolikim brojem stažiranja u vrhunskim svjetskim restoranima.
Doista je izazovno pronaći slobodno vrijeme u njegovom rasporedu budući da svaki slobodan trenutak koristi za učenje u najboljim svjetskim restoranima kao što su Azurmendi, Steirereck, Per Se, The Jane, The French laundry i mnogi drugi, a posljednji u nizu je Mirazur, koji je 2019. godine proglašen najboljim restoranom na svijetu prema izboru World’s 50 Best.
Na pitanje zašto je važna edukacija, i koliko su na hrvatskoj gastro sceni inovativni ovakvi programi poput AZRRI-jevih edukativnih radionica za ugostitelje i kuhare koji žele uložiti u svoje znanje, Udovičić će uzvratiti kako je edukacija bitna za stvaranje novih menija, novih pogleda na gastronomiju, bolje vođenje samih ljudi i odnosa prema njima.
- Kroz stažiranja upoznaješ razne druge ljude i njihove kulture što utječe na tvoj razvoj u kuhinji. Nisu svi u mogućnosti odvojiti četiri ili pet tisuća eura i otići u neku destinaciju u Europi odnosno svijetu i tamo živjeti mjesec, dva, tri. Tako da je vrlo pozitivna stvar što AZRRI nastoji pružiti kuharima u Istri dodatno stjecanje znanja, kazao je Udovičić.
Zanimalo nas je i kakva je njegova vizija kreativne gastronomije i koja su mu najvrijednija iskustva koja nosi iz najboljih svjetskih restorana.
- Što se tiče kreativnosti mislim da 50 posto nosiš u sebi, a drugih 50 posto brusiš i razvijaš kroz karijeru. Vizija je ta da pristup svakoj sezonskoj namirnici bude »level up« i da iz nje izvučeš ono najbolje i da ju prezentiraš u najboljem izdanju, simbolično rečeno da ta mrkva bude ponosna što je na tanjuru. Najvrednije iskustvo koje sam donio iz svjetskih restorana je "mindset", koji svakim novim stažem bude jači, smireniji i staloženiji, jer nije lako u 43 godini 16 sati raditi u petoj brzini i vikati yes chef, kazao je Udovičić.
U restoranu hotela Lemongarden gdje je glavni chef, Udovičić kreira jela nadahnuta lokalnim namirnicama i tradicijom, a pritom primjenjuje suvremene kulinarske tehnike, bilo bi stoga zanimljivo vidjeti kako bi se postavio kao chef kakvog prestižnog restorana u istarskom okruženju. Uvjeren je da bi to izgledalo jako dobro jer, kako je kazao, Istra je dio Hrvatske koji posjeduje sve segmente za visoku gastronomiju, od klime, okruženja, namirnica, vina, maslinovog ulja...
- U Istri ljudi doslovce žive turizam i gastronomiju, zaključio je glavni chef restorana bračkog hotela Lemongarden.
Popularne radionice za profesionalce, na kojima tradicionalno kao mentori sudjeluju velika imena gastronomske scene, jedna su od platformi kroz koje AZRRI provodi i svoje projekte valorizacije lokalnih namirnica.