MEMORIJALNA KUĆA

Svečano otvoren obnovljen dom Joakima Rakovca u selu Rakovci

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio: Zvonimir Guzić)

(Snimio: Zvonimir Guzić)


Obnovljena i novim postavom opremljena Memorijalna kuća Joakima Rakovca u selu Rakovci kod Baderne na području Poreča, sinoć je i službeno otvorena za javnost svečanim programom na kojem se okupio veliki broj članova obitelji, predstavnika institucija, udruga i mještana, među kojima su bili sin narodnog heroja Živko Rakovac, dok njegov brat Milan nije mogao biti prisutan zbog zdravstvenih razloga.

Da ne zabimo

Bili su tu zatim gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predsjednica županijske skupštine Sandra Čakić Kuhar, pročelnica konzervatorskog odjela u Puli ujedno i izaslanica ministrice kulture i medija RH Lorella Limoncin Toth, pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar, predsjednica Saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije Ada Damjanac i predsjednik porečke ispostave Arduino Matošević, te ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić koja se emitivnim govorom obratila prisutnima.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

- Vidite ovu zvijezdu spomenik, tu u dvorištu. Na njemu je otisnuto sedam stotina i pet imena. Razmislite o tom broju. Gotovo svako selo Poreštine, kao što se vidi po prezimenima na spomeniku, prinijelo je najtežu žrtvu za slobodu, najprije protiv dugogodišnjeg ugnjetavanja, onog fašističkoga, a onda i onog najstrašnijeg, nacističkog, njemačkog u periodu od 1943. do ‘45. godine.

To je po sebi činjenica koja nikada ne samo da nije smjela biti zaboravljena, nego se nije smjela ni na koji način omalovažiti. U ime svih što su za slobodu dali život, i danas ovim svečanim otvorenjem bilježimo jednu pobjedu. Da ne zabimo, rekla je Uljančić istaknuvši da se imena i četiri člana njezine obitelji nalaze na tom spomeniku. Nadodala je i da bi, kao obavezan obilazak ove memorijalne kuće, trebalo uvesti u školski program istarskih učenika.

Predsjednik UAB-a Poreštine Arduino Matošević podsjetio je na prvi postav opremljen i uređen 1975. godine kao i činjenicu da se ova kuća otvara ususret nedjeljnom tradicionalnom susretu na Rušnjaku, odakle je 69 mladih s ovih područja krenulo u narodnooslobodilačku borbu, a predvodili su ih upravo narodni heroji Joakim Rakovac i Jože Šuran.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

- Današnjim otvaranjem ovoga objekata prenosimo poruku ne samo širom Istre i Hrvatske nego i Europe jer mi ćemo ustrajati u istini o našoj borbi za priključenjem matici domovini koja je vođena pod komandom druga Tita. Pod njegovim vodstvom dogodila se sloboda koju je na žalost i životom platio naš Joakim i preko 700 boraca Poreštine, a granice Hrvatske koje smo tada izborili, obranili su i sačuvali borci Domovinskog rata, zaključio je.

Pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica rekao je kako je Joakim Rakovac simbol Istre i usporedio ga sa Fulviom Tomizzom i Jurjem Dobrilom.

- Joakim Rakovac ima istaknuto mjesto, a zaslužio ga je nečim što povezuje sve te ljude - njihova želja za slobodom, rekao je Torbica, zahvalivši se Gradu Poreču, Muzeju i Ministarstvu na tome da su odlučili Joakima Rakovca postaviti na mjesto u povijesti gdje i pripada.

Izaslanica Ministarstva kulture i medija, pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli Lorella Limoncin Toth rekla je da su obnovi rodne kuće Joakima Rakovca pristupili kao da obnavljaju baroknu palaču, jer za njih ona ima jednaku vrijednost.

- Renesansa koju trenutno prolazi porečka kulturna baština rezultat je odlične suradnje Grada Poreča i Zavičajnog muzeja Poreštine, koju podržavamo i pratimo te stalno nešto radimo na nečem novom u Poreču, naglasila je Limoncin Toth.

- Mislim da bi svi mi ovdje prisutni bili zadovoljni da je naša ostavština takva da nas pamte kao ljude, dobre ljude, koji su bili drugome čovjeku spremni pomoći. Za Joakima kažu da je bio stalno u pokretu, stalno s narodom, pješačeći Istrom uzduž i poprijeko, skupljajući ljude.

Jer je bio takav, njegova legenda i dalje živi, gotovo 80 godina kasnije. Upravo zato želimo da nove generacije nauče i ovaj dio istarske povijesti i da znaju kakve je pojedince dala naša Poreština i kako njihov trag ostaje trajno zabilježen u dugoj, prevrtljivoj, teškoj ali bogatoj povijesti naše Istre, rekao je gradonačelnik Peršurić i službeno proglasivši Memorijalnu kuću otvorenom i zahvalivši se svima uključenima u ovaj projekt.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

Prigodni program

Program otvorenja svojim izvedbama obogatila je i Sonja Vojinović, rođakinja Joakima Rakovca koja je pročitala "Hiža na kunfinu" Milana Rakovca i "Istarski kanat" Drage Gervaisa. Za kraj, okupljene je zabavila izvedba na harmonici Adriana Dekovića, učenika 6. razreda Umjetničke škole Poreč koji je odsvirao pjesame "Rosamunda" i "Bella ciao".

Prizemlje kuće posvećeno je Rakovčevu licu i djelu, dok je prvi kat namijenjen proučavanju Narodnooslobodilačke borbe na Poreštini. Dizajnerica je Kristina Kalčić, a autor tekstova i koncepta postava je Milan Radošević.

Memorijalna kuća će tijekom ljetnih mjeseci biti otvorena ponedjeljkom, srijedom i petkom od 18 do 20 sati na adresi Rakovci 4 (Rakovci kod Baderne), a ove nedjelje povodom susreta na Rušnjaku od 10.30 do 14 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter