ODLUKA VIJEĆA

Poskupljuje vrtić na Pazinštini

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Za potrebe održivog funkcioniranja Dječjeg vrtića »Olga Ban« Pazin kojeg će od početka rujna pohađati 609 djece u devet objekata na području Pazina, Cerovlja, Gračišća, Karojbe, Lupoglava, Motovuna, Sv. Petra u Šumi i Tinjana, pazinsko Gradsko vijeće usvojilo je na prošlotjednoj sjednici odluku o ekonomskoj cijeni predškolskog programa za ovu godinu. Nova ekonomska cijena je 461,16 eura mjesečno po djetetu, a u nju ulaze plaće 134 radnice i radnika koje su se u protekle dvije i pol godine višekratno povećavale te se ponovo povećavaju od rujna ove godine, kao i u protekle tri godine narasli troškovi prehrane i uvjeta boravka djece, odnosno režija, hrane, tekućeg održavanja i opremanja te drugih materijalnih izdataka.

Povećanje plaća

Uoči sjednice Gradskog vijeća, o ekonomskoj cijeni vrtića, kao i o udjelu plaćanja roditelja, razgovaralo se na koordinaciji gradonačelnice Pazina i načelnika općina Pazinštine. Gradonačelnica Suzana Jašić, načelnike je upoznala s tijekom pregovora sa sindikatima koji traže usklađenje plaća radnica u predškolskom sustavu s osnovnoškolskim, što je ujedno i zakonska obaveza. Sindikatima je ponuđeno daljnje povećanje u masi plaća od 12,5 posto dok bi povećanje plaća za odgojiteljice bilo čak 16 posto, čime bi se došlo do zaostatka od samo 7 posto koji se planira nadoknaditi kroz sljedeću godinu, što ovisi i o nacionalnim sredstvima za fiskalnu održivost.

Plaće su direktno povezane s dostupnošću kadrova, posebice odgojiteljica, kojih je na tržištu sve manje pa su se prije samo pola godine morale provoditi posebne mjere kako ne bi došlo do ukidanja grupa, kao što su ponovno povećanje plaća, zapošljavanje većeg broja odgojiteljica na neodređeno vrijeme, zapošljavanje asistentica srednje stručne spreme i isplata dodatka. Grad Pazin i općine i dalje poduzimaju sve kako bi povećavali broj jasličkih i vrtićkih grupa kroz gradnju ili dogradnju objekata, te se ne bi se smjeli dovesti u situaciju da se izgrade zgrade u kojima neće biti ljudi. Ili, dakle, upozoravaju u Gradu Pazinu, veće plaće u sustavu, veće izdvajanje Grada i općina i veće cijene za roditelje, ili smanjenje broja grupa.

Na koordinaciji gradonačelnice i načelnika, nakon rasprave u kojoj su zauzeta različita stajališta o cijeni za roditelje, od 120 do 150 eura, prihvaćen je kompromis da cijena za roditelje iznosi 130 eura mjesečno po djetetu što je 24 posto ekonomske cijene, a da Grad, općine i država sufinanciraju ostalih 76 posto. S obzirom na beneficije roditeljima, planirana naplata je realno 117 eura po djetetu. U Istri su cijene vrtića za roditelje različite, ovise o fiskalnoj moći osnivača, ali i o količini sredstava koje Vlada spušta na lokalnu razinu, za područje središnje Istre to je oko 8 do 9 posto ukupno potrebnih sredstava. U ovoj godini gradovi i općine uplatit će 2,6 milijuna eura za funkcioniranje predškolskog sustava, za 421.487 eura više nego u prošloj, a u idućoj godini iznos će rasti s obzirom na novo otvaranje vrtića u Pazinu, navodi se u priopćenju Grada Pazina.

Posljednji put cijena vrtića za roditelje povećana je u rujnu 2021. godine na iznos od 100 eura za vrtiće, odnosno 106 eura za jaslice. U rujnu 2021. godine prosječna medijalna neto plaća iznosila je 798,59 eura te je cijena vrtića za roditelje iznosila 12,58 posto, odnosno jaslica 13,27 posto u prosječnoj medijalnoj plaći. Plaća odgojiteljica je tada bila među najnižima u Istri i iznosila je 948,67 eura - bruto 1.

Planiranim povećanjem cijene na 130 eura nastavit će se dalje povećavati plaće odgojiteljicama te bi one trebale iznositi 1.593 eura bruto 1, od početka rujna ove godine, što je povećanje od čak 67,9 posto više nego u rujnu 2021. godine. Udio cijene usluga roditelja u medijalnoj neto plaći u Hrvatskoj iznosit će 11,59 posto, što je niže nego u rujnu 2021. godine. Ekonomska cijena vrtića u 2021. godini je iznosila 282,63 eura dok je u 2024. godini za 63,16 posto viša.

Rast standarda

Uz sredstva namijenjena za povećanje plaća, Grad Pazin je povećao značajno izdvajanja i kod osiguravanja dodatnih kapaciteta te je uloženo 2,9 milijuna eura u rekonstrukciju i dogradnju vrtića u Društvenom centru Veli Jože. Grad Pazin, navodi se također u priopćenju, kao socijalno osjetljiv grad, sufinancira i više, jer će roditelji s područja Grada Pazina za drugo dijete u vrtiću plaćati 75 posto roditeljske cijene, a za treće i svako sljedeće 25 posto. Riječ je o desetosatnom boravku djeteta u jaslicama i vrtiću s četiri obroka, primjerenim unutarnjim i vanjskim uvjetima za rad i igru s kojima radi školovano osoblje. Cilj koji bi do kraja ove godine trebao biti ispunjen otvaranjem novog vrtića i grupa je kvalitetan i održiv sustav predškolskog odgoja u kojem svako dijete preko godine dana starosti može pronaći svoje mjesto.

Mjesečna cijena po djetetu 130 eura

Na koordinaciji gradonačelnice i načelnika, nakon rasprave u kojoj su zauzeta različita stajališta o cijeni za roditelje, od 120 do 150 eura, prihvaćen je kompromis da cijena za roditelje iznosi 130 eura mjesečno po djetetu što je 24 posto ekonomske cijene, a da Grad, općine i država sufinanciraju ostalih 76 posto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter