UOČI SJEDNICE

Poljak Andrzej Žylak predložen za počasnog građanina Labina

| Autor: Branko Biočić
Labin

Labin


Za srijedu u 10 sati sazvana je redovna sjednica labinskog Gradskog vijeća, na kojoj će se između ostaloga odlučivati i o ovogodišnjim laureatima gradskih nagrada, koje će im biti uručene sredinom kolovoza na svečanoj sjednici u povodu Dana Grada.

Prijedlozi

Komisija za dodjelu priznanja Grada Labina predložila je Andrzeju Žylaku iz Poljske za počasnog građanina Grada Labina, Josipa Pina Knapića iz Raše za nagradu za životno djelo Grada Labina, ŽRK-u Rudar Labin za godišnju nagradu zbog ulaska u najviši rang Hrvatskog ženskog rukometa i za priznanje obrtnika Arduina Golju iz Rapca za doprinos unaprjeđenju, razvoju i promociji obrtništva, dugogodišnji rad u upravljačkim tijelima na svim razinama komorskog sustava.

Kuriozitet je vezan za Knapićevu nagradu za životno djelo za izuzetna dostignuća u očuvanju i promicanju kulture, običaja i popularizaciju kulturne narodne baštine Labina i okolice, očuvanje i promicanje labinske cakavice, jer mu je istu nagradu odbilo dodijeliti Općinsko vijeće u njegovoj Raši gdje živi i gdje je dugogodišnji predsjednik i tajnik tamošnjeg RKUD-Rudar.

Žylak postaje počasni građanin za uspostavljanje suradnje između Grada Labina i poljskih gradova Rybnika i Zabrze na polju gospodarstva, turizma i valorizacije industrijske baštine, razvoju društvenih, kulturnih i sportskih kontakata te kontakata između škola i zajedničkih međunarodnih projekata u suradnji sa odgovarajućim institucijama i organizacijama. Knapića i Žylaka je predložio gradonačelnik Valter Glavičić. Vijećnik Demokrat Mladen Bastijanić predložio je za počasnog građanina povjesničara dr. Slavena Bertošu zbog doprinosa utemeljenju i vođenju znanstveno-stručnog skupa »Labinsko kulturno-povijesni susreti«. Edi Martinčić iz Zartinja za nagradu za životno djelo predložio je kantautoricu Elis Lovrić za izuzetna postignuća u dugogodišnjoj promociji jezika, kulture, identiteta, nematerijalne baštine Grada Labina, »labinjonske cakavice« u zemlji i svijetu. Za istu nagradu Udruga Labin Art Express XXI, predložila je Deana Zahtilu, suosnivača i predsjednika Udruge Labin Art Express XXI. Za godišnju nagradu nije bilo drugih prijedloga, osim onog za ŽRK Rudar, kojeg je dala Sportska zajednica Grada Labina, kao ni za priznanje, za koje je Golju predložilo Udruženje obrtnika Labin.

Neslaganje

Odsutna članica Komisije Katarina Filipović pismeno je mailom navela da se slaže s većinom predloženih nagrada, no ne i s prijedlogom za proglašenje počasnog građanina Andrzeja Žylaka jer smatra da predloženi nije napravio ništa posebno za građane Labina da bi dobio tako veliko priznanje, te da bi više cijenila kada bi se za počasnog građanina predložio neki rudar sa Labinštine.

Nagrada za životno djelo iznosi oko 2.600 eura, godišnja oko 900 eura a priznanje je likovno rješenje umjetnika Renata Percana. Na sjednici u srijedu će se još razmotriti izvješća o radu Trgovačkih društava u gradskom vlasništvu 1.Maj i Labin stan, Procjena o ugroženosti i plan zaštite od požara, izmjena i dopuna statuta Gradske knjižnice, davanje suglasnost na izmjenu unutarnjeg ustrojstva Dječjeg vrtića, donijeti odluka o visini najamnine u gradskim stanovima, izmjena odluke o visini i načinu zakupa turističkog zemljišta, o proračunskoj zalihi i drugo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter