fešta posvećena tradicionalnom jelu

FOTO / Puhači Danijel i Sandi maneštrom od bobića osvojili su nepca žirija

| Autor: Zvonimir Guzić


U mjestu Babići pored Umaga održana je 17. Bobićada, prava pučka fešta posvećena tradicionalnom istarskom jelu u kojem dominiraju bobići (mladi kukuruz).

Cjelodnevni program nudio je posjetiteljima razne oblike zabave, a kulminacija cijele manifestacije bilo je proglašenje pobjednika u spremanju maneštre od bobića. Ovogodišnji laureati su Danijel Kukec i Sandi Smilović članovi Puhačkog orkestra "Naša sloga" Babići.

Pri dodjeli nagrada vidjeli smo veliko veselje domaćeg dvojca koji je osvojio nepca peteročlanog žirija u konkurenciji petnaest prijavljenih natjecatelja. Duo Luana i Sandra zauzele su drugo mjesto, dok je muško-ženska kombinacija Andrej Ražman i Ivana Martinčić osvojila treće mjesto, utješnu četvrtu nagradu dobio je ženski trio iz Zajednice Talijana Nova Vas.

Tajna maneštre

U čemu je tajna pobjedničke maneštre od bobića pokušali smo saznati od profesionalnog kuhara Fabricia Vežnavera koji je bio na čelu žirija sastavljenog od dva profesionalna kuhara i tri slučajno odabrana člana iz publike koji su dobili numerirane primjerke jela i nisu imali uvid u to tko je spremao bobiće.

- Tražili smo karakterističan tradicionalni recept. Pobjednici su imali domaće mlade bobiće pogođenog omjera s grahom i suhim mesom čime su dobili potrebnu gustoću. Na uvidu je bila stvarno široka lepeza okusa i ideja što me jako veseli. Bitan je taj trud koji su iskazali natjecatelji da naprave što bolje jelo. Svi oni znaju koji sastojci idu u maneštru, jedino je bilo bitno pogoditi dobre omjere namirnica koje se koriste.

S obzirom na to da većina njih donosi jelo na natjecanje od kuće ili ugostiteljskog objekta, zanimljivo je da su svih četvero prvoplasiranih svoju maneštru kuhali na štandu u sklopu fešte. Sljedeće godine ćemo pokušati organizirati da svi jelo spremaju tu na manifestaciji, rekao je Vežnaver.

Osim žirija i svi posjetitelji su tijekom večeri bili u mogućnosti kušati spremljeni specijalitet i biti dio ove tradicionalne gastro priče. Prije samog proglašenja pobjednika obišli smo štandove sa spremljenom maneštrom iz kojih se širio miris bobića i raspitali se o receptima koji bi trebali donijeti uspjeh kod ocjenjivanja.

- Recept nije kompliciran. Sad kad je sezona kukuruza, ujedno je i vrijeme maneštre od bobića jer su na raspolaganju i ostali sastojci koji uspijevaju u ovom periodu, od krumpira koji se vadi ovih dana, do graha koji uspijeva mjesec dana prije. Bitno je pronaći dobar omjer spomenutih namirnica, dok važnu ulogu igraju i suho meso i kosti.

Pri samom kraju kuhanja dodaju se i manje količine aromatskog bilja poput lovorovog lista ili ružmarina, zatim "pešt" koji se sastoji od svinjske masti i češnjaka s malo peršina, rekao nam je Andrej Ražman koji je s partnericom Ivanom na kraju osvojio treće mjesto.

Raznolik program

Program manifestacije počinje već u ranim popodnevnim satima boćarskim turnirom u organizaciji BK "Plamen" iz Babića, a ove godine su godine bile prisutne 24 muške ekipe, dok je u ženskoj konkurenciji bilo 12 sastava s područja cijele Istre, a dio njih došao je i iz susjedne Slovenije. Izložbom motora predstavili su se i obližnji Moto klubovi "Stari rokeri" iz Umaga i "Pirates" iz Novigrada.

Zabavni dio programa svojim nastupom otvorile su umaške mažoretkinje, a nastavilo se pjesmom Dječjeg zbora i zbora "Cantadori" Zajednice Talijana Lovrečica-Babići. Uz plesni nastup skupine "Blue Dream", mini koncerte su održala i dva prijateljska orkestra.

Prvo je nastupio domaći Puhački orkestar "Naša sloga" Babići, a zatim i Limena glazba KUD-a "Matko Laginja" iz Sv. Lovreča koja je ove godine proslavila 140 godina neprekidnog djelovanja. Sama završnica zabavne večeri pripala je grupi Bukaleta koja je starim hitovima rasplesala mnogobrojne posjetitelje.

- Fešta je i ove godine brojnim posjetom dokazala da su ljudi željni dobre zabave i tradicijskih vrijednosti poput naše maneštre od bobići. Ponovo smo privukli i velik broj natjecatelja koji su se svojski trudili pripremiti jelo po recepturi naših starih.

Ne preostaje nam ništa drugo nego nastaviti ovu manifestaciju, koja na zabavan način njeguje staru baštinu, i sljedeće godine, rekla je u ime organizatora Roberta Grassi Bartolić, predsjednica Zajednice Talijana Lovrečica-Babići.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter