FOLKLOR VELIKOG SRCA

Nedešćinska udruga žena mnogima pomaže i plesom i financijski

| Autor: Branko Biočić
(Foto: Udruga Mendula)

(Foto: Udruga Mendula)


Udruga žena Sv. Nedelja »Mendula« uz humanitarni rad, poticatelj je i pokretač raznih dječjih projekata s ciljem promicanja i očuvanja labinske i istarske tradicije, a time i najljepšeg spoja mladosti i ljubavi prema starim običajima.

Jedan od projekata širenja samosvijesti o našoj baštini te njegovanju običaja od zaborava Udruga »Mendula« započela je u ožujku 2023. godine organiziranjem radionica tradicijskog plesa za učenike od prvog do sedmog razreda Osnovne škole »Vitomir Širola Pajo« Nedešćina i Područnog odjela Sveti Martin.

Podrška okruženja

Pod vodstvom Marčele Rajković Crevar, prof. povijesti i talijanskog jezika u OŠ »Vitomir Širola Pajo« Nedešćina i aktivnoj članici RKUD-a »Rudar« Raša, osnovana je Folklorna skupina »Mendula«. Ova neumorna i radišna skupina od 18 mladih plesača u godinu dana rada zabilježila je desetke nastupa na Labinštini i Istri.

O njihovoj predanosti prema plesu dovoljno govori podatak da tijekom cijele godine, unatoč školskim aktivnostima i drugim obvezama, marljivo vježbaju i po dva puta tjedno kako bi svoj ples doveli do savršenstva. I u tome uspijevaju, jer za svoj rad neprestano primaju brojna priznanja i pohvale. Ove su se godine, uz »Labinski tanac«, predstavili i s novim tradicijskim plesom »Lesi« i to na 18. susretu folklornih grupa učenika osnovnih škola Istarske županije »Fažanskom tancu 2024.« održanog 8. lipnja u Fažani te na 8. Maloj županijskoj smotri folklora održanoj 22. lipnja u Barbanu.

(Foto: Udruga Mendula)(Foto: Udruga Mendula)

- Udruga »Mendula« je svjesna da bez motivacije i zadovoljstva te podrške i pomoći okruženja ne bi bilo ni velikih uspjeha. Zbog toga koristimo priliku da zahvalimo voditeljici Marčeli i našim plesačima na napornom radu te ljubavi prema čuvanju tradicije i njegovanju običaja narodne baštine te njihovim roditeljima bez čije suradnje sve ovo ne bi bilo moguće. Hvala sviračima Ilariu Peršiću i Eciju Tenčiću na harmonici, Lariju Viškoviću na mehu, učenicima OŠ »Ivo Lola Ribar« Labin i Umjetničke škole »Matka Brajše Rašana« na pratnji naših mladih folkloraša.

Posebnu zahvalu upućujemo Osnovnoj školi »Vitomir Širola Pajo« Nedešćina na ustupljenom prostoru za vježbanje te RKUD-u »Rudar« Raša na posudbi nošnji. Hvala svima što podržavaju i pljeskom nagrađuju trud naših mladih folkloraša i što naša srca ispunjavate radošću i ponosom. Pozivamo sve da da nam se pridruže u plesu i veselju na Labinskim kontima te feštama u Svetom Martinu i Šumberu, kaže Irene Mikuljan predsjednica »Mendule«.

Svjetlo i nada

Udruga žena »Mendula« Nedešćina pokrenula je u listopadu prošle godine i 24. po redu Humanitarnu akciju pod nazivom »Budimo svjetlo i nada onima koji nas trebaju« odobrenu od Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije za širu zajednicu s područja Labinštine za obitelji i samce u potrebi. U humanitarnoj akciji koja je trajala je do 31. prosinca 2023. vrijedne i neumorne volonterke Udruge svojim aktivnostima prikupile su ukupno 7.416,78 eura.

- Sve to ne bi bilo moguće bez naših vjernih donatora koji su nam dali podršku donacijama, na čemu smo im neizmjerno zahvalni. U odličnoj suradnji s Hrvatskim zavodom za socijalni rad Područnim uredom Labin, Gradskim društvom Crvenog križa Labin, Općinama Sveta Nedelja, Raša, Kršan, Pićan i Gradom Labinom prikupljena financijska sredstva raspoređena su potrebitima. Pomoć je pružena 10 obitelji s ukupno 35 članova na način da su se sredstva prikupljena u ovoj humanitarnoj akciji trošila sukladno Zakonu o humanitarnoj pomoći za kupnju drva za ogrjev, plaćanja zaostalih režijskih troškova, kupnju osnovnih životnih potrepština.

Odlukom Upravnog odbora Udruga žena »Mendula« obitelji s više školske djece donirali smo i svoj rabljeni laptop, ističe Mikuljan. Budući da su sredstva prikupljena u ovoj humanitarnoj akciji vrlo brzo utrošena, a broj potrebitih se povećavao, Udruga »Mendula« je iz donacija prikupljenih tijekom provođenja svojih aktivnosti pružila pomoć u iznosu od 1.195,50 eura za četiri potrebite obitelji s područja Labinštine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter